Ronaldoa ei pysäytä torstaina kukaan, mutta Brasilialla saattaa olla edessä koleampi ilta

Irvisteleekö Neymar torstainakin vai irvisteleekö joku Neymarille?

Jalkapallon MM2022

Ronaldoa ei pysäytä torstaina kukaan, mutta Brasilialla saattaa olla edessä koleampi ilta

Torstaina kysytään, missä moodissa herra Ronaldo on MM-näyttämöllä ja voiko Serbian uudet tähdet shokeerata Brasiliaa?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 24.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Torstai 24.11.

Sveitsi–Kamerun

Klo 12.00 (TV2)

Sveitsiä on povattu yhdeksi kisojen mustista hevosista – eikä syyttä. Päävalmentaja Murat Yakın on saanut 4-2-3-1-muotonsa toimimaan hyvin ja Sveitsillä löytyy lähes jokaiselle pelipaikalle kansainväliset mitat heittämällä täyttävät pelaajat. Ryhmän kruunaavat tulikuuma Granit Xhaka ja Ligue 1:ssä jo seitsemään maalia tällä kaudella iskenyt Monacon hyökkääjä Breel Embolo.

Kamerun ei ole parhaiden päiviensä iskussa, mutta mikään yli käveltävä joukkue ei silti ole ja Bayern Münchenissä kautensa hyvin aloittanut 33-vuotias Eric Choupo-Moting pitää Sveitsin puolustuksen ja pelikuntoon toipuneen Yann Sommerin varpaisillaan.

Uruguay–Etelä-Korea

Klo 15.00 (MTV3)

Uruguay esittelee uuden sukupolven lipunkantajansa, kun se kohtaa turnauksen avausottelussaan Etelä-Korean. Liverpooliin kesällä siirtynyt Darwin Nunez oli kauden alussa tuuliajolla, mutta hän alkoi selvästi saada paremmin ja paremmin Valioliigan juonesta kiinni. Veteraanihyökkääjä Luis Suarezia kannattaa aina pitää silmillä, mutta Uruguayn voimamiehet Nunezin lisäksi ovat Real Madridin Federico Valverde ja Tottenhamin Rodrigo Bentancur. Tämän nelikon edessä Etelä-Korea on helisemässä.

Etelä-Korean suurin huolenaihe on naamansa murtanut Heung-min Son. Son pelaa torstaina suojamaski kasvoillaan, mutta hänen pelivireensä on arvoitus.

Portugali–Ghana

Klo 18.00 (MTV3)

Kaikki katseet ovat tässä ottelussa yhdessä ja samassa pelaajassa, viikon takaisella haastattelullaan maailmaa kohauttaneensa Cristiano Ronaldossa. Ronaldo voi toki tehdä MM-areenalla mitä tahansa, mutta ehkä viisaampaa olisi katsoa Portugalin koko joukkuetta ja sitä, millaisen nipun he pystyvät heittämään kehiin. Ronaldo on tuossa nipussa uhka ja mahdollisuus. Torstai antaa viitteitä siitä, kumpaa.

Ghana ei vakuuta, vaikka siltäkin löytyy Thomas Parteyn johdolla yksittäisiä taitavia pelaajia. Portugalin rosteriin sitä ei voi kuitenkaan edes verrata.

Brasilia–Serbia

Klo 21.00 (TV2)

Torstai tuo näyttämölle kisojen suurimman ennakkosuosikin – ja millaisessa ottelussa. Serbia on saanut valmistautua MM-kisoihin suurimpien otsikoiden varjossa. Serbiaa ei olisi kuitenkaan kannattanut. Serbialla on koossa huippulahjakas sukupolvi, jonka kruunaavat Sergej Milinkovic-Savic ja Dusan Vlahovic. Varsinkin Milinkovic-Savic voi nousta yhdeksi näiden kisojen tähdistä.

Brasilialla on jälleen satukirjamainen joukkue, mutta kaiken kiillon keskellä on myös omat heikkoutensa. Varsinkin puolustuslinja on hidas ja haavoittuvainen. On myös hyvä kysymys, kuka ottaa oikeasti ykköstykin roolin vai jakautuuko vastuu useammalle pelaajalle. Tite on peluuttanut piikissä itsepintaisesti Richarlisonia, joka ei kuitenkaan ole parhaimmillaan ysinä. Hänen alapuolellaan pelaavat Neymar ja Rapinha ovat kuitenkin itsekin huippuluokan viimeistelijöitä, joten jos Richarlison kyykkää, leveyttä löytyy hänen altaan ja penkiltä. On mielenkiintoista nähdä, saako Tite Vincius Juniorin ja/tai Gabriel Jesusin mahtumaan avaukseen – ja kenen kustannuksella.

Arviot

  • Sveitsi lähtee Kamerunia vastaan ennakkosuosikkina, mutta sen pelitavassa ei maalilla juhlita. Esimerkiksi tämän vuoden aikana pelaamissaan yhdeksässä maaottelussa se on tehnyt vain kahdesti enemmän kuin yhden maalin – ja silloinkin se teki molemmilla kerroilla kaksi maalia. Niukka voitto Sveitsille. 2-0 tai 2-1.
  • Uruguay on myös suosikki Etelä-Koreaa vastaan. Etelä-Korean muutenkin haastavaa tilannetta ei helpota se, että Heung-min Son ei välttämättä ole vielä 100-prosenttisessa iskussa, vaikka Paulo Bento vahvistikin Sonin pelaavan torstaina. Tässäkin ottelussa numerot pysynevät maltillisina. Maalin peli Uruguaylle.
  • Portugalin ja Ghanan välinen ottelu on ennakolta päivän selvin. Mitään Espanjan lukemia ottelussa ei nähdä, mutta Portugalin hyökkäysvoima on niin musertava, ettei 3-4 maalia ole Portugalille mitenkään mahdoton tavoite. Ja kaipa se historia on sen verran meitä valistanut, että olisi suurempi yllätys, jos Ronaldo ei torstaina tekisi maalia kuin, että hän tekee maalin. Tai useammankin.
  • Vedonlyöntitoimistot pitävät Brasilia selvänä suosikkina, mutta tässä ottelussa kannattaa olla tarkkana. Serbia on todella laadukas joukkue, joka voi oikeasti haastaa Brasilian. Brasilia on toki suosikki ottelussa, mutta veri vetää hakemaan suurilla kertoimilla tasapeliä. 2-2 olisi suolainen lopputulos.