Runkosarjan loppurutistuksessa on tuttu suosikki – TPS ja HIFK isoissa ongelmissa

Ilves löi päätään muuriin nimeltä Christian Heljanko.

JääkiekkoLiiga

Runkosarjan loppurutistuksessa on tuttu suosikki – TPS ja HIFK isoissa ongelmissa

Eetu Pennanen perkaa perjantain Liiga-kierroksen. Runkosarjan lopputyönnön asetelmat hahmottuvat tarkemmiksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.2.2023 | KUVAT All Over Press

Perjantain Liiga-kierroksella katseet kääntyivät Tampereen paikalliseen. Eetu, millainen kuva Tapparan lukemin 2–0 voittamasta ottelusta jäi?

Jos joku ajatteli, että Christian Heljangolle on Ilveksestä muodostunut joku peikko, ei ajattele niin enää. CHL-kaukaloissa loistanut, mutta Liigassa kauden aikana hieman ailahdellut Tapparan maalivahti pelaa nyt tasolla, mihin parhaimmillaan pystyy vain todella harva Liiga-vahti.

Kun Tapparan takana torjuu tuollainen maalivahti, on sen konetta vaikea pysäyttää.

Nyt isossa ottelussa Tappara pystyi vielä piirun parantamaan verrattuna CHL-finaaliin Luulajaa vastaan. Silloin vielä johtoasemassa pelaaminen meni selviytymiseksi, nyt se pystyi kuitenkin myös pitkiin hyökkäyksiin lähes illan loppuun saakka.

Ilves antoi toki aidon vastuksen, mutta tarjosi viidellä rangaistuksellaan Tapparalle liikaa mahdollisuuksia pelin ratkaisuun. Kummankin alivoima toki toimi ja samalla ylivoimat olivat poikkeuksellisen heikkoja näillä nimilistoilla.

HIFK kävi samaan aikaan Kouvolassa. Tällä kertaa heikko, toki parantanut kotijoukkue KooKoo oli jatkoajalla parempi kotonaan 5–4. Miltä helsinkiläisten tilanne näyttää?

Nyt HIFK sai Niilo Halosen takaisin kokoonpanoon, eikä sen tarvinnut nöyryyttää enempää nuoresta kaksikosta Eemil Vinniä tai Severi Soukkaa.

Ilta kuitenkin pitkälti alleviivasi joukkueen pahinta ongelmaa. Kun Roope Taponen on vielä loukkaantumisen takia sivussa, ei mitat täyttävää ykkösvahtia ole. Halonen oli Tobias Salmelaisen valinta ykköseksi ennen kauden alkua, mutta tänäänkin 24:sta kiekosta pysähtyi vain 18.

Maalivahtiongelma saattaa jättää joukkueen ulos kuuden parhaan joukosta. Yhdeksän sarjapisteen ero kotietupaikalle on ainakin sellainen, mitä ei kuudessa pelissä umpeen kurota. Varsinkin kun HIFK:n ja Pelicansin välissäkin olevat joukkueet KalPa ja Kärpät pelaavat voittavaa jääkiekkoa.

Jo luovuttaneet SaiPa ja Sportkin pääsivät pisteille. Miten kommentoit sitä?

TPS:n tappio SaiPalle kotona oli nolo. Kotiyleisökin buuasi jo omilleen ja täysin ansaitusti.

Täysin puskista turkulaisten tappio ei kuitenkaan tullut. Jo edellisen illan esitys Lahdessa oli suorastaan surkea ja oikeastaan koko kauden joukkueen esitys on jättänyt valjun kuvan kohtuullisesta tuloksesta huolimatta.

TPS on jäämässä suorasta puolivälieräjunasta pahemman kerran. Näillä esityksillä sääleissäkin voi tulla nuha.

Lukon kohdalla yhtä huolissaan ei tarvitse olla, mutta kolmen tappion jälkeen nihkeä jatkoaikavoitto ei tuonut toivottua helpotusta tuloksentekorintamalle.

Mistä asemista runkosarjan loppurynnistykseen lähdetään?

Tappara on team to beat. Kuten sanoin, Lukko yskii ja Ilvekselle runkosarjan voittotaistelua ajatellen perjantain tappio oli paha.

Nelossijan kapina on kova. Pelicans kärsii kokoonpanomurheista, mutta peli on kantanut hämmästyttävän hyvin keväällä.

Kärppien kova nousu voittoon KalPasta heittää kovan haasteen niin Kuopioon kuin Lahteenkin. Viimeinen kotietupaikka on täysin auki.

Jos HIFK ei saa Taposta takaisin maalilleen per heti, uskoisin, että suorat puolivälieräjoukkueet ovat selvillä.

Alimmalla viivalla HPK pitää vielä kymppipaikkaa, mutta pelin vähemmän pelannut KooKoo on hämeenlinnalaisille pelottava. Vaikka HPK on sitkeä, KooKoon kokoonpano on ehjempi ja sen peli on itse asiassa jopa vakuuttanut viime kierroksilla.