Sääntökiista uhkaa pistää Superin puolivälieräparit uusiksi ja nostaa Hyvinkään puolivälieriin

Seinäjoen Maila-Jussit ei niellyt mukisematta ratkaisua, joka pudotti sen Ykköspesiksen putoamiskarsintaan.

Pesäpallo

Sääntökiista uhkaa pistää Superin puolivälieräparit uusiksi ja nostaa Hyvinkään puolivälieriin

Pesäpalloa ravistelee sääntökiistojen vyyhti, joka saattaa sekoittaa myös miesten Superin puolivälieräparit.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.8.2023 | KUVAT Pasi Kettunen / Seinäjoen Maila-Jussit

Pesäpallon kulisseissa kiehuu tällä hetkellä kiista, joka ääritilanteesta voisi nostaa Hyvinkään Tahkon takaisin puolivälieräjoukkueeksi ja sekoittaa samalla miesten Superin puolivälieräparit.

Kiistan ydin on kaukana Hyvinkäältä. Vyyhti lähti purkautumaan, kun Seinäjoen Maila-Jussit määrättiin hävinneeksi viimeviikkoinen ottelu Jyväskylän Lohea vastaan, koska Lohen tekemän protestin mukaan Maila-Jusseilla pelasi edustuskelvoton pelaaja, Joona Kettunen.

Protesti meni läpi ja Lohi tuomittiin ottelun voittajaksi. Se ei ollut kuitenkaan ainoa rangaistus SMJ:lle. Joukkue päätyi Ykköspesiksessä tasapisteisiin Kouvolan ja Jyväskylän Kirin kanssa.

SMJ olisi sijoittunut Kouvolan yläpuolelle ja välttänyt putoamiskarsinnat, jos sarjataulukon järjestyksen olisi määräytynyt normaalein kilpailullisin perustein.

Finnish Pesapallo season reaches it’s climax! Check the odds and bet at Stake.com – in Finnish and with euros!

Kilpailusääntöjen mukaan edustuskelvottoman pelaajan käyttö johti kuitenkin siihen, että SMJ määrättiin viimeiseksi tasapisteissä olleiden seurojen vertailussa ja se joutuu näin pelaamaan putoamiskarsinnoissa.

SMJ teki kuitenkin vastaprotestin, jossa se katsoi, että SMJ:n ja Lipon välisessä ottelussa olisi pelannut useampi edustuskelvoton pelaaja, koska osalla Lipon pelaajista oli seurasiirron yhteydessä tuloseuraksi kirjattu Oulun Lippo ja osalla pelaajista Oulun Lippo juniorit.

Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Juha Kuoppala katsoi, ettei protesti johda toimenpiteisiin, koska myös SMJ:llä pelasi yksi entinen lippolainen, Tino Alaspää. Näin ottelun alkuperäinen tulos jäi kilpailusääntöjen mukaisesti voimaan eli Lippo olisi ottelun voittaja.

SMJ ei kuitenkaan tyytynyt Kuoppalan päätöksen, vaan vei asian kilpailun johtoryhmän käsittelyyn.

Jos kilpailun johtoryhmä hyväksyisi SMJ:n valituksen, se avaisi mielenkiintoisen mahdollisuuden, sillä Hyvinkään Tahkon ja JymyJussien säälipleijareissa viikonloppuna pelasi kaksi entistä Lipon pelaajaa, Miika Keski-Petäjä ja Aapo Hiltunen.

Tahkolla olisi keskiviikkoon asti aikaa tehdä JymyJussien pelaajien edustuskelvottomuudesta protesti Pesäpalloliitolle, jos se niin tulkitsisi asian ja jos se haluaisi tehdä protestin.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman ei halua lähteä kommentoimaan kiistaa ja siihen liittyviä sääntötulkintoja.

”Onneksi en ole se viskaali, joka joutuu tekemään asiassa lopullisen ratkaisun. Ymmärrän hyvin, että säännöt ovat sääntöjä, mutta ensimmäisenä tässä ihmetyttää se, miten Pesäpalloliitto on alun perin hyväksynyt näiden seurasiirtojen rekisteröinnit noissa muodoissa.”

”Jos Pesäpalloliitto olisi puuttunut jo siirtojen rekisteröinnin yhteydessä asiaan ja varmistanut, että ne kirjataan oikein järjestelmiin, silloin koko soppaa ei olisi syntynyt muuten kuin Joona Kettusen osalta”, Arffman sanoo.