Sadio Manén lähtö ei ole Liverpoolille uhka, vaan mahdollisuus

Sadio Mané esiteltiin saksalaismedialle keskiviikkona.

JalkapalloValioliiga

Sadio Manén lähtö ei ole Liverpoolille uhka, vaan mahdollisuus

Sadio Manén siirto Liverpoolista Bayern Müncheniin on vahvistunut. Jukka Rönkä ei pidä Manén lähtöä uhkana, vaan pikemminkin mahdollisuutena.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.6.2022 | KUVAT All Over Press

Sadio Manén siirrolle Liverpoolista Bayern Müncheniin tuli tänään virallinen vahvistus. Jukka, mikä Manén sai lähtemään Liverpoolista?

Se on hyvä kysymys. Mané itse sanoi, että hän halusi urallaan uuden haasteen ja kun Bayern München otti häneen yhteyttä, hän tiesi heti, mitä tekee. Sitä, mitä pelaajien suusta ei välttämättä kuitenkaan aina kuulla, on totuuden koko kuva. Mané sai Liverpoolissa 100 000 punnan viikkopalkkaa, mikä on hänen taitoihinsa nähden selvä alihinta. Bayernissa hän saa mediatietojen mukaan paketin, joka takaa hänelle 360 000 punnan eli 440 000 euron viikkopalkan.

Varmasti Liverpool’kin olisi nostanut Manén palkkaa, mutta se olisi kannattanut tehdä jo aikaisemmin. En yhtään vähättele, etteikö 100 000 puntaa ole hurja palkka, mutta Mané tilanteen voi nähdä myös siten, että pelaamalla päättyneellä kaudella Liverpoolissa vanhalla palkallaan hän menetti helposti tuollaiset 10-15 miljoonaa puntaa. En ihmettelisi yhtään, että se olisi syönyt miestä.

Miten iso takaisku Manén lähtö on Liverpoolille?

Totta kai Manén lähdön myötä Liverpoolista lähtee paljon taitoa, mutta asiat on asettava aina perspektiiviin. Liverpoolin joukkueen nykyinen ydinrunko on pelannut yhdessä jo 4-6 vuotta ja tätä ydinryhmää on uskallettava myös uusia ja nuorentaa. Manékaan ei ole enää nuori poika, sillä hän täytti keväällä jo 30 vuotta. Toki Manélla on vielä hyviä pelivuosia, mutta jos tuosta Liverpoolin ydinryhmästä joku oli ”päästettävä”, Mané oli siihen kenties sopivin nimi. Jos myös Mohamed Salah jättäisi Liverpoolin tänä kesänä – mitä pidän edelleen kaikista vastakkaisista julistuksista huolimatta mahdollisena -, sitten puhuttaisiin oikeasti jo tuntuvasta takaiskusta.

Liverpool on myös jo varautunut ainakin Manén lähtöön hankkimalla  lisää laatua kärkeensä. Diogo Jota tuli vuosi sitten ja teki päättyneellä kaudella kaikki kahinat mukaan lukien 21 maalia. Tammikuussa Liverpool hankki Luis Díazin, jonka siirtosumma voi nousta 50 miljoonaan puntaan – ja nyt kesäkuussa tuli Darwin Núñez 64 miljoonalla punnalla.

Tässä mielessä Liverpool kyllä kestää Manén lähdön. Hänen lähtönsä ei ole uhka, vaan pikemminkin mahdollisuus.

Mitä Bayern München saa Manén ostamalla?

Bayernilla on kesän aikana iso työ, jos se aikaa pitää ja varsinkin vielä korvata Barcelonaan menossa olevan Robert Lewandowskin. Siksi myös Bayernin on pitänyt alkaa varautua muutoksiin joukkueessa. Mané ei kuitenkaan ole Lewandowskin korvaaja, vaan pikemminkin Serge Gnabryn paikalle tuleva pelaaja. Julian Nagelsmann käytti Bayernissa päättyneellä kaudella 4-2-3-1 ja 3-4-2-1 -muotoja ja tuo piikissä oleva ykkönen oli Lewandowski. Mané tulee kärjen alapuolella oleviin kahteen ruutuun, todennäköisesti vielä vasemmalle.

En epäile yhtään, etteikö Mané jatkaisi Barcelonassa siitä, mihin hän Liverpoolissa jäi. Nagelsman on saksalaisen koulukunnan valmentaja, kuten Jürgen Klopp, ja hän osaa puhaltaa Manésta irti sen 10-15 maalia ja sen päälle 5-10 maalisyöttöä per kausi.

Eli Mané on Bayernin kannalta erinomainen kauppa. He saavat maailmanluokan pelaajan, joka on todistanut taitonsa. Lisäksi hän siirtosummansa, 34,5 miljoonaa puntaa eli 41 miljoonaa euroa, on 20-30 miljoonaa pienempi hnta kuin mitä Bayern olisi joutunut maksamaan hänestä vuosi sitten. Siirtosummat ovat yleisesti ottaen pudonneet jonkin verran ja lisäksi Manén sopimusesta olisi ollut jäljellä enää 12 kuukautta, mikä sekin pudotti siirtosummaa.

Darwin Nunez