SaiPa takoo erikoista ihmettä: valmentaja lomautettu, mutta tulokset paranevat – miksi?
SaiPa on erikoisessa tilanteessa. Tero Lehterä on lomautettu, ja sillä aikaa korvaaja Ville Hämäläinen rakentaa laadukasta peliprosessia Lappeenrannassa
@JuusoKokkonen
SaiPa on tällä hetkellä erikoisessa tilanteessa. On jollain tapaa jopa ironista se, että SaiPan päävalmentajaksi yllättäen kesken kauden noussut Ville Hämäläinen on rakentanut muutamassa viikossa SaiPan pelin jopa parempaan kuosiin kuin Tero Lehterä kenties koko aikanaan SaiPassa.
SaiPa lomautti koko valmennuksensa ja urheilujohtonsa marraskuun alussa yt-neuvotteluiden seurauksena. Taloudellinen tilanne on Lappeenrannassa ahdas.
SaiPan pelillinen ilme on ottanut viime viikkoina jopa roiman askeleen ylöspäin. Myös tuloksia on tullut, ja SaiPa on kyennyt pelaamaan tasaisia pelejä.
Iso voitto tuli perjantaina sarjakärki Ilvestä vastaan.
Resurssiniukkuus ajaa kohti ydinasioita
Lähtökohdat eivät tietenkään olleet helpot Hämäläiselle, joka hyppäsi Liiga-miehistön penkin taakse suoraan seuran A-junioreiden päävalmentajan paikalta. Valmennuskokemusta oli takana muutama vuosi, kaikki junioreista.
Valmennustiimi koostuu Hämäläisen lisäksi Ville Kohosta ja toimitusjohtaja Jussi Markkasesta. Kumpikaan heistä ei ole varsinaisesti valmentaja.
Resurssit ajettiin minimiin.
Resurssiniukkuus on kuitenkin SaiPassa johtanut tehokkuuteen, ainakin mitä tulee pelin organisointiin. Kun ei ole aikaa, osaamista ja ihmisiä tuhlattavaksi, on mietittävä tarkkaan kaikkein olennaisimmat seikat ja panostettava niihin.
SaiPassa on onnistuttu siinä hyvin. Hämäläisellä on ollut selkeä visio heti ensimmäisestä pelistä lähtien, mitä ja miten lähdetään tekemään.
Pelin luonteeseen kuuluu, että pienilläkin muutoksilla voi olla merkittävät seuraukset. Ja yleensä tiettyihin ydinasioihin panostamalla tulokset kohenevat.
Tässä kohtaa Hämäläisen oli helppo lähteä rakentamaan ikään kuin perusteista.
Ja kenties muutos sytytti pelaajat uudestaan myös henkisesti. Olihan Lehterän alaisuudessa SaiPan pelillinen prosessi laahannut jo pitkään, eikä tämä syksy antanut viitteitä paremmasta.
Kontrolli ja viivelähdöt
Hämäläisen alaisuudessa on SaiPassa lähdetty liikkeelle ensinnäkin siitä, että oma viisikko pysyy tiiviinä molempiin suuntiin. Kontrolloimalla kiekottomana keskustaa ja vaara-alueita SaiPa kontrolloi ikään kuin jatkuvasti kiekon sijaintia.
Jääkiekkopeli on invaasiotoimintaa, jossa loppuviimein ratkaisevaa on se, mitä tapahtuu maalinedustalla, parhailla maalintekosektoreilla. Kun vastustajan on vaikea tunkeutua kontrolloidusti lähelle maalia pelivälineen kanssa, on myös vaikea tehdä maalia.
Toinen merkittävä seikka SaiPan uudistuneessa pelitavassa on tietty kontrollin hakeminen kiekollisena. Yksi keskeisin periaate Hämäläisen pelitavassa vaikuttaisi olevan se, että joukkue pysyy kiekossa.
Hämäläinen on tuonut joukkueensa peliin myös viivelähdöt, joita SaiPa käyttää ahkerasti. Pelin pysäyttäminen hetkellisesti ottaa ensinnäkin vastustajilta vauhtia pois, mutta se tuo ennen kaikkea kontrollia oman joukkueen pelaamiseen.
Pysähtyneet hetket ovat niitä, jotka on helpoin ja tehokkain organisoida. Kun SaiPa pysäyttää peliä ahkerasti, pelaajilla on koko ajan tarttumapintaa pelistä. On helpompi ennakoida tulevaa. Tiedetään, mitä tehdään.
Se luo myös henkisesti tukea ja turvaa. Tuttuutta.
Perusasiat toimivat – Kuinka pitkään se riittää?
Hämäläinen on tehnyt hyvää työtä toistaiseksi SaiPan peräsimessä, etenkin resursseihin nähden.
Toki resurssiniukkuus voi ajaa vastaan hyvinkin pian, kun pitäisi ikään kuin perusasioista päästä lähemmäksi täsmätasoa. Kun tsemppi ei riitä, kun kuherruskuukausi on ohi.
Pitäisi syventyä harjoituksissa yhä täsmällisemmin pelin eri osa-alueisiin. Pitäisi käyttää paljon aikaa videovalmennukseen. Sparrata, kirjata asioita ylös.
Onko Hämäläisellä osaamista ja onko valmennuksella riittävästi resursseja?
Merkittävin kysymys on kuitenkin se, palaako Lehterä enää vuodenvaihteen jälkeen SaiPan päävalmentajaksi. Taloudelliset ja sopimukselliset kysymykset ovat toki erikseen, mutta jos peliä katsotaan, SaiPan kannattaisi jopa ennemmin pitää kiinni Hämäläisestä.
Tai osta marraskuun Elmo
irtinumerona tai lue se diginä