Samuel Tirkkonen on Joensuun Mailan vallankumouksen uusimmat kasvot

Samuel Tirkkonen debytoi JoMan Superin miehistössä 16-vuotiaana kaudella 2019.

Lintu vai kalaPesäpallo

Samuel Tirkkonen on Joensuun Mailan vallankumouksen uusimmat kasvot

Samuel Tirkkonen on uusin huippulupaus Joensuun Mailan omasta juniorimyllystä. Hän on muurannut itsensä JoMan avaukseen jo 18-vuotiaana.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 7.6.2021 | KUVAT All Over Press

Samuel Tirkkonen

Kuka?

Samuel Tirkkonen kuuluu Joensuun Mailan omaan nuorisokaartiin, joka on valtaamassa ryminällä keskeisiä avainpaikkoja JoMan pelaavassa kokoonpanossa.

Tirkkonen nousi parrasvaloihin Joensuun toisella mestaruuskaudella 2019, jolloin hän pelasi loppukaudella ja syksyn ratkaisupeleissä etenijäjokerina – ja hoiti tehtävänsä erinomaisesti.

Viime kaudella Tirkkosen rooli näytti alun perin haasteelliselta, sillä JoMa oli hankkinut joukkueeseen Suomen parhaan takalukijan ja edelliskaudella Kouvolassa kärkilyöntitilaston voittaneen Antti Hartikaisen. Hartikainen kärsi kuitenkin viime kaudellakin erilaisista vammoista ja Tirkkonen pelasi runkosarjassa kaikkiaan 19 ottelua ja oli pelaavassa kokoonpanossa myös syksyn pudotuspeleissä.

Nyt Tirkkonen on ajanut itsensä sisään joukkueeseen ja Hartikainen on muurattu vaihtajajokeriksi. Tirkkonen on vaihtotilanteissa takalukija ja hoitaa takatilanteissa kolmoskulman, mutta Konsta Kettusen oltua sivussa kauden kahdesta ensimmäisestä ottelusta Tirkkonen on pelannut kakkospolttajana.

Sisällä hänet on alustavissa suunnitelmissa piirretty kakkoskärkeen numerolle 6, mutta Kettusen loukkaantumisen seurauksena Tirkkonen on pelannut kakkosena – ja erittäin hyvillä prosenteilla: Haminaa vastaan hän löi seitsemällä yrityksellä kuusi kärkilyöntiä ja Kempelettä vastaan 10 yrityksellä seitsemän kärkilyöntiä.

Vahvuudet

Tirkkonen on perusnopea, mitä kuvaa hyvin se, että hän pelasi jo 16-vuotiaana Joensuun Mailan mestarijoukkueessa etenijäjokerina. Hänen taitavuutensa ja monipuolisuutensa mailassa tekee hänestä kuitenkin monikäyttöisemmän pelaajan kuin pelkän kärjen.

Tirkkonen on erinomainen ykkösvaihdon purkaja, mikä tekee hänestä ideaalisen kakkosen tai kakkoskärjen vaihtajan. Tirkkonen lyö vasemmalta, mikä korostaa hänen vaarallisuuttaan juuri ykkösvaihdossa. Hän hallitsee pienet vaihtolyönnit, mutta sen lisäksi hänen repertuaariinsa kuuluvat myös kovat lyönnit. Kun Tirkkosen maine kasvaa, hänen on helppo pudotella etukenttään myös helpompia lyöntejä.

Ulkona Tirkkonen on potentiaaliltaan yksi tulevaisuuden johtavista linjan pelaajista koko valtakunnassa. Hän liikkuu ja lukee peliä hyvin, ja on nopeajalkaisena optimaalinen pelaaja juuri takalukijaksi ja takatilanteissa kolmoskulmaan. Heittokäsi ei ole baseball-tasoa, mutta riittävä.

Heikkoudet

Tirkkosella ei ole sanottavia heikkouksia. Hänen taustassaan näkyy erinomaisten fyysisten ominaisuuksien lisäksi se, että hän on saanut JoMassa uuden ajan joensuuslaisen peruspesäpallokasvatuksen, ja hän on ollut valmis pelimies saman tien, kun hänet on heitetty. Toki Tirkkosen pelaamisessa näkyy vielä kokemattomuus, mutta sen aika ja pelivuodet parantavat nopeasti.

Tulevaisuus

Tirkkonen on vasta 18-vuotias, joten hänellä on vielä valtavasti potentiaalia kehittyä. Tätä kehitysnäkymää tukee se, että Tirkkonen on urheilijana kunnianhimoinen, määrätietoinen ja sopivalla tavalla itsevarma. Hän myös tietää perhetaustansa kautta, mitä urheilijanelämä vaatii. Siksi Tirkkosella on kaikki edellytykset lunastaa oma potentiaalinsa pesäpalloilijana.

Jos Tirkkosen kehitys jatkuu tällä vauhdilla, hänestä tulee väistämättä yksi Suomen eturivin pesäpalloilijoista ja yksi Joensuun Mailan uuden aallon keskeisistä kivijaloista yhdessä Konsta Kettusen, Konsta Piirosen, Kasperi Hämäläisen ja Erkka Gröhnin kaltaisten JoMan oman myllyn kasvattien kanssa.

Tirkkonen pelaa jo nyt vaativalla takalukijan paikalla, eikä iso vastuu huimaa nuorta miestä millään tavoilla. On myös väistämätöntä, että Tirkkonen siirtyy jossain vaiheessa pysyvästi myös ykköskärkeen ja todennäköisesti numeroksi kaksi.

Lintu vai kala?

Lintu ilman muuta. Ei vielä täysikasvuinen kotka, mutta kotka kuitenkin.