Sara Kuivisto finaalipaikan kynnyksellä – uran jatkolle supertärkeä kisa

Sara Kuivisto on juossut Tokiossa jo kolme uutta Suomen ennätystä.

Tokio 2021Yleisurheilu

Sara Kuivisto finaalipaikan kynnyksellä – uran jatkolle supertärkeä kisa

Sara Kuivisto on 1500 metrin olympiavälierässä äärimmäisen kiehtovassa todellisuustestissä. Tarjolla on sauma olympiafinaaliin ja taas uuden haamurajan alle – ja uran jatkon kannalta ratkaisevaan havaintoon.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 4.8.2021 | KUVAT All Over Press

Sara Kuivisto eteni odotusten mukaisesti 1500 metrin alkueristä jatkoon. Se tapahtui odotusten mukaisesti reilusti SE-tuloksen alittavalla ajalla 4.04,10.

Kun 800 metriä kulkee jo alle kahden minuutin, kun tiedämme viimeistelyharjoitusten hurjat kellotukset 1000 metrillä, kun kesällä on jo aiemmin nähty että juoksu jatkuu hyvin koko 1500 metriä ja kun askelluksessa on kaiken puolin maileriaskeleen imua, ei ole millään tavalla yllätys, että SE-tulos painui alkuerässä jatkopaikkaan oikeuttavalle tasolle.

Olympialaisten parhaat kertoimet Expektiltä!

Kun tuo alkuerä sujui vielä kaikin puolin helpon ja tilannetta kontrolloimaan keskittyneen suorituksen jälkeen, on kaikista näistä syistä johtuen selvää, että Kuivistolla on kaikki edellytykset painaa ennätyksensä alle neljän minuutin haamurajan.

Se vaatii toki ympärille haastavaa vauhtikisaa, mutta olympialaisten välierässä juuri sellainen on tarjolla. Juoksijaporukassa on mitä luultavimmin niitä, jotka eivät halua hölkötellä alkumatkaa ja tarjota Kuivistolle ja muille kisan kiritykeille helppoa finaalitietä.

Tilanne vaikuttaa siis Kuiviston kannalta erittäin lupaavalta.

Jos tulee vauhtijuoksu heti alusta asti, hänellä on kapasiteettia paukutella kyydissä mukana alle neljän minuutin loppuaikaan ja mitä todennäköisempään jatkopaikkaan sillä ajalla.

Jos taas tulee kyttäilykisa, Kuiviston kirillä on napattavissa suora jatkopaikka myös tämän tason seurassa.

Yksi ratkaiseva kysymysmerkki

Kaikki näyttää siis finaalipaikkaa lupailevalta, mutta tilanteessa täytyy kuitenkin muistaa yksi ratkaiseva kriittinen kysymys.

Kuivisto on nyt elämänsä vireessä, hänessä on ainesta 1500 metrin olympiafinaaliin. Samalla kuitenkin on fakta, että näissä kisoissa on jo takana kolme kovaa starttia muutaman päivän sisällä.

Niissä jokaisessa on juostu SE-aikoja. Ne jokainen ovat vaatineet maksimaalisen henkisen latauksen ja ne jokainen ovat lisänneet reppuun kertynyttä fyysistä kuormaa. Kolme täysosumakisaa tarkoittaa myös kolmen täysosumakisan tuomaa kuormitusta – ja elimistöön ja mieleen kertynyttä palautumistarvetta.

Kuivisto toki juoksee juuri nyt hurmiossa, elää urheilu-uransa toistaiseksi antoisimpia päiviä. Euforia auttaa kisakuormituksen kestämistä ja etenkin henkisen latauksen keräämistä yhä uudelleen.

Lisäksi hänen fyysinen taustansa alkaa olla urheilijana sillä tasolla, että mitään romahdusta on turha ennakoida.

Mutta kaikella on silti rajansa. Jossakin vaiheessa kuorma alkaa tuntua ja näkyä ja nakertaa juoksijan parhaiden vahvuuksien loistoa. Siis juoksemisen yleistä helppoutta ja sitä kirissä tarvittavaa herkkyyttä.

Vaikka se toisi maaliin taas ennätystahdissa, se saattaa estää nykyisen potentiaalin mukaisen parhaan mahdollisen tuloksen tekemisen – vaikka sinänsä ihan hyvin menisikin.

Tärkeä hyppy tuntemattomaan

Sara Kuivisto alkaa nyt lähestyä tätä riskiä. Vielä välierävaiheessa tämä riski ei välttämättä esiin tule, mutta ei pidä hämmästyä, jos niin käy jo siinä.

1500 metriä ei kuitenkaan ole Kuiviston päämatka, ainakaan vielä. Harjoittelu on suunnattu 800 metrille. Yksittäiset hyvät 1500 metrin kisat ovat tälläkin treenitaustalla mahdollisia, mutta niiden toistaminen tiiviillä aikataululla on hyppy tuntemattomaan.

On kuitenkin mahtavaa, että Kuivisto pääsee nyt tämän hypyn tekemään. Se kun tarjoaa mahdollisuuden todellisuustestiin ja tuo mukanaan havainnon, jolla voi olla ratkaiseva merkitys koko uran jatkolle.

Jo nyt Tokiossa nähdyn perusteella on syytä vakavasti pohtia tulevaisuuden päämatkaa.

Jos kaiken tämän kisakuormituksen jälkeenkin päädytään neljän minuutin pintaan ja finaalipaikkaan, tai edes sen kynnykselle, kysymys muuttuu yhä haastavammaksi.

Tietenkään eurooppalaisessa vertailussa mitalitaisteluun yltävän 800 metrin juoksijan ei kannata kasin juoksemista lopettaa, mutta 1500 metrillä tarvittavien ominaisuuksien vahvempaa korostamista kannattaa harjoittelussa jatkossa vakavasti pohtia.

Niin kuin mitä luultavimmin kyllä tehdäänkin jo kaiken tänä kesänä opitun jälkeen muutenkin, päättyipä olympiaurakka miten tahansa.