Sarjasta ulos heitettävästä mällääjästä kuoriutui formulakesän suuryllättäjä

Tässä kohtaa tilanne näytti surkealta. Mick Schumacher oli ajanut kaiteiseen Monacossa ja katkaissut autonsa kahtia.

Formula 1

Sarjasta ulos heitettävästä mällääjästä kuoriutui formulakesän suuryllättäjä

Mick Schumacher on noussut viimeisten viikkojen aikana superflopista superyllättäjäksi formula ykkösissä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.7.2022 | KUVAT All Over Press

Haas nousi yhdeksi Itävallan GP-viikonlopun puheenaiheista. Molemmat Haasin autot olivat sprinttikisassa seitsemän sakissa ja itse kisassa kahdeksan sakissa.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee Haasien parantuneen vauhdin takana vieläkin suuremman yllätyksen – Mick Schumacherin.

”Olin alkukauden kisojen perusteella valmis passittamaan Schumacherin formula kakkosiin, mutta Schumacher on yllättänyt ainakin minut täysin viimeisten kisojen aikana. En pidä häntä vielä missään tapauksessa huippukuljettajana, mutta hän on nyt sellaisella käyrällä, että hänestä voi kehittyä huippukuljettaja. Jo se on kovan luokan yllätys”, Mustakari myöntää.

Who will take the crown this year – Verstappen, Leclerc or a dark horse? Check the odds at Expekt!

Mustakari ennakoi ennen Euroopan kisoja, että esimerkiksi Alfa Romeon Zhou Guanyun vauhti tulee parantumaan, koska kiinalainen on ajanut ennenkin eurooppalaisilla radoilla ja ne ovat hänelle tutumpia kuin muiden mantereiden radat. Schumacherin parantunut vauhti ei kuitenkaan Mustakarin mukaan selity ratatuntemuksella, sillä saksalainen oli jo toissa kaudella Haasin testikuljettaja ja viime kaudella jo kilpakuljettaja.

”Schumacherin parantuneessa vauhdissa on Haasin parantuneen vauhdin lisäksi kysymys ennen muuta itseluottamuksesta. Formula ykkösissä ajetaan sellaisilla äärinopeuksilla ja tullaan mutkiin sellaisilla äärinopeuksilla, että itseluottamuksen on oltava kohdillaan sataprosenttisesti.”

”Schumacherin itseluottamus oli varmasti kovalla koetuksella alkukaudella hänen mälliensä vuoksi. Monacossa hän täräytti kaiteeseen sellaisella vauhdilla, että hänen autonsa katkesi kahtia. Siinä vaiheessa olin varma, että Schumacher ajaa  väärässä sarjassa. Hän on kuitenkin noussut kuopasta ja saanut itseluottamuksensa kohdilleen, mikä osoittaa nuorelta mieheltä kovaa kanttia. En vielä vertaa häntä isäänsä, mutta pojassa näyttäisi sittenkin olevan rattimiehen ja kilpaurheilijan geenit.”

Mustakarin mukaan Schumacherin uran jatkon ratkaisee yksiselitteisesti hänen vauhtinsa.

”Schumacher pääsi pienemmissä formuloissa nimensä ansiosta lähes aina parhaisiin talleihin ja hän tottui sitä kautta voittamaan. Kun formula ykkösissä ei ole ollut alla sarjan paras auto, tilanne on näyttänyt täysin toiselta. Nyt Schumacher on alkanut kuitenkin antaa sellaisia viitteitä, että hänestä voisi kasvaa kovan luokan kuljettaja ja jopa huippukuljettaja.”

”Enää hän ei saa huippuautoa alleen pelkällä nimellään. Nyt on myös oikeasti löydyttävä vauhtia, mutta jos sitä löytyy, silloin isotkin ovet voivat avautua hänelle. Red Bullille tie on tukossa moneksi vuodeksi, mutta Mercedes ja Ferrari ovat täysin varteenotettavia vaihtoehtoja, jos vain Schumacherin vauhti riittää. Saksalaisuus ja isään liittyvä ylimääräinen nostalgia ovat plussatekijöitä Mercedekselle ja varmasti jonkinlaista kaihoa ja nostalgiaa Schumacherin nimeä kohtaan tunnetaan myös Ferrarilla.”

”Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle. Nostetaan nyt hattua siitä, että Schumacher on saanut käännettyä kautensa ylösalaisin ja katsotaan rauhassa, mihin hänen vauhtinsa jatkossa riittää”, Mustakari sanoo.