Saudiseurojen päästäminen Mestarien liigan voisi olla parempi ratkaisu kuin ajatuksen tyrmääminen

Neymar siirtyi Al-Hilaliin - tienaamaan 150 miljoonaa euroa vuodessa.

JalkapalloSaudiliiga

Saudiseurojen päästäminen Mestarien liigan voisi olla parempi ratkaisu kuin ajatuksen tyrmääminen

Pitäisikö saudiseurat päästää Mestarien liigan vai ei, kuten on uutisoitu? Jukka Röngällä on kysymykseen yllättävä vastaus.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.8.2023 | KUVAT All Over Press

Jalkapallomaailma on hätkähtänyt uutisesta, jonka mukaan Saudi-Arabian jalkapalloviranomaiset neuvottelisivat UEFA:n kanssa yhden saudiseuran pääsemisestä mukaan Mestarien liigaan kaudesta 2025-2026 alkaen. Jukka, oksennatko?

En ole vielä jalkapallon takia oksentanut, mikä toki johtuu osittain siitä, etten seurannut aktiivisesti englantilaista jalkapalloa vielä kaudella 1960-61.

Mutta vakavasti ottaen: Ajatus tuntuu kieltämättä oksettavalta ja vastenmieliseltä, mutta kysymys ei ole kuitenkaan mustavalkoinen.

Saudi-Arabian Pro-liigan nousu pitää alkaa ottaa vakavasti, pidettiinpä ilmiötä miten vastenmielisenä ja kuvottavana tahansa. Seuraava luonnollinen askel on alkaa miettiä, millaisiin erilaisiin skenaarioihin tämä viime kuukausina täysin käsistä karannut ilmiö voi johtaa.

Paras skenaario meistä jalkapallopuritaaneista olisi tietenkin se, että saudiliigalle kävisi samoin kuin kiinalaisseurojen muutaman vuoden takaiselle uholle. Isoja rahoja kiinni isoihin tähtiin muutama vuosi ja sitten mahalasku maanpinnalle.

Mutta käykö niin vai jatkaako saudiliiga nousuaan ja houkuttelee koko ajan enemmän ja enemmän huippupelaajia rahan perässä Saudi-Arabiaan?

2.80 for HJK to beat Qarabg on 17/8/2023. Play now at Stake.com – in Finnish and with euros!

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta tällä hetkellä olisin taipuvainen kallistumaan saudiliigan kasvun ja voimistumisen kannalle. Jo nyt on nähty ensimmäisiä merkkejä siitä, ettei kysymys olekaan vanhojen futaajien kultalammesta, vaan sinne tuntuu vetoa riittävän nuorempien pelaajien keskuudessa.

Tämän jälkeen ymmärrettävä kysymys kuuluu, mitä tällä kehitykselle voidaan ja halutaan tehdä. Annetaanko saudiseurojen mellastaa vapaasti ilman minkäänlaisia taloudellisen reilun pelin sääntöjä – ja jos ei haluta, mitä keinoja tämä kehitys olisi laittaa aisoihin?

Yksi skenaario olisi, että Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA edellyttäisi kaikilta seuroilta maailmanlaajuisesti sitoutumista taloudellisen reilun pelin sääntöihin tai jos ne eivät sitoudu, seurat pannaan samalla tavalla boikottilistalle, kuten Superliiga-hankkeen yhteydessä suunniteltiin. Se tarkoittaisi, että boikottiseuroissa pelaavat pelaajat menettäisivät oikeuden pelata MM-kisoissa ja maaotteluissa.

Olisin todella yllättänyt, jos FIFA olisi valmis näin rajuihin toimiin, joten siinä mielessä katse kääntyy UEFA:n suuntaan.

Eli olisitko valmis ottamaan yhden tai useamman saudiseuran mukaan Mestarien liigaan?

Tärkein kysymys olisi saada saudiseurat samojen sääntöjen piiriin, joilla muutkin huippuseurat toimivat. Muussa tapauksessa on suuri riski, että tämä raivoisa pelaajavirta vain kiihtyy.

Myönnän toki, että ajatus saudiseurojen ottamisesta Mestarien liigaan on vastenmielinen, mutta kumpi on pienempi paha – se, että saudiseurojen annetaan vapaasti mellastaa ja viedä parhaat pelaajat Euroopasta vai se, että saudiseurat saadaan noudattamaan samoja taloussääntöjä ottamalla Pro-liigasta yksi tai useampi seura mukaan Mestarien liigaan?

Can Al-Fayha shock Al-Hilal? Check the latest odds for Saudi Pro-league and play at Stake.com!

Toki kolmas vaihtoehto on se, että suurseurat perustavat FIFA:n ja UEFA:n vastustuksesta huolimatta oman Superliiga-tyyppisen sarjan, jossa pelaisi seuroja eri puolilta maailmaa, myös Saudi-Arabiasta. Tällaisessa liigassa voidaan toki noudattaa taloudellisen reilun pelin sääntöjä tai olla noudattamatta – tai sitten siellä on pohjoisamerikkalaisista ammattilaissarjoista tuttuja mekanismeja rajoittaa vapaata kilpailua.

Varmasti paras vaihtoehto meistä kaikista – tai ainakin suurimmasta osasta – olisi, ettei mikään muuttuisi. Ettei edes olisi mitään saudi-ilmiötä. Pelkään kuitenkin pahoin, että tämän asian suhteen kelloa ei voi siirtää enää taaksepäin. Vahinko on jo tapahtunut ja nyt on peruutuspeilin ja siunailemisen sijasta katsottava eteenpäin ja mietittävä, mikä olisi jalkapallon kannalta paras ratkaisu.