Serie A:n suurin sensaatio murenee, mutta liigamestaruutta se ei kaada

Stefano Piolin oli helppo tuuletta Napoli-ottelun jälkeen. Taktiikkanero oli voittanut toisen taktiikkaneron ja Milan pudottanut Mestarien liigasta Napolin.

JalkapalloMestarien liiga

Serie A:n suurin sensaatio murenee, mutta liigamestaruutta se ei kaada

Serie A:n kauden komeettajoukkueen Napolin tie Mestarien liigassa päättyi AC Milanin punamustaan seinään. Syyt putoamiseen olivat loogiset.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 19.4.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: Napoli–AC Milan 1–1

Asetelma

Tiistain Mestarien liiga -illassa kumpikin ottelupari oli auki ennen ratkaisevia toisia osaotteluja. Toki Real Madridilla oli selvä etu puolellaan vierasottelussa Chelseaa vastaan. Tämän tiesivät myös Chelsean kannattajat, joiden tunnelmat ennen ottelua olivat lähinnä pelonsekaiset.

Stadio Diego Armando Maradonalla tilanne oli sen sijaan äärimmäisen sähköinen. Ilman hyökkääjätykkiään Victor Osimheniä puolivälierien ensimmäisessä ottelussa 0-1-tappioon hyytynyt Napoli oli kauden kovimmassa paikassa. Joukkueen oli kyettävä kärsivälliseen ja laadukkaaseen pelaamiseen henkisesti äärimmäisen kovassa paikassa. Napoli on lentänyt koko kauden, mutta tällaisesta tilanteesta sillä ei ollut juurikaan kokemusta.

Stefano Piolin Milanilla oli otteluun pieni etu puolellaan 1-0-johtoasemansa turvin. Paljon olennaisempaa Milanin jatkopaikan kannalta oli kuitenkin se, että Pioli on pystynyt selättämään Milanin pahimman pelillisen laman, joka oli päällä Qatarin MM-kilpailujen jälkeen. Milan oli voittanut Napolin lyhyen ajan sisään kahdesti peräkkäin ja nyt sille riitti tasapeli jatkopaikkaan.

Pelin yksi keskeinen ratkaisu ennakolta liittyi Milanin vastahyökkäyksiin. Milan teki viikko sitten 1-0-voittomaalinsa San Sirolla juuri vastaiskusta. Milanin vastaiskupelaamisen vastinparina oli  Napolin pallollinen vaihe ja valmius puolustaa menetysten jälkeen.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu eteni avausjaksolla odotettua kaavaa. Napoli etsi avaimia Milanin puolustuksen murtamiseen ja se saikin aikaiseksi hyvää painetta, joista seurasi lukuisia kulmapotkuja. Peli oli hyvin Napolin hyppysissä ensimmäiset 20 minuuttia.

Milan onnistui kuitenkin riittävän hyvin puolustuspelissään ja se sai pidettyä pelätyn Khvitša Kvaratskhelian aisoissa kurinalaisella puolustamisella. Milan pudotti pelaajansa nopeasti 4-5-1-muotoon ja matalaan blokkiin.

Kvaratskhelia vähintään tuplattiin ja välillä georgialaisella oli vastassa jopa neljä pelaajaa.

Milan sai jakson edetessä saumansa iskeä. Itsensä viime viikkoina jälleen löytänyt Rafael Leão oli isossa roolissa Milanin pelaamisessa.

Hän oli ensin hankkimassa Milanille rangaistuspotkua, jonka Olivier Giroud kuitenkin tuhri. Juuri ennen taukoa sama kaksikko juoni kuitenkin Milan jatkopaikan kannalta kriittisen 1-0-osuman. Napolin puolustukselle sattui helppo tekninen virhe keskialueella ja pallo ajautui Leãolle, joka pääsi kiihdyttämään kovaan vauhtiin ja kuljettamaan kohti Napolin puolustuslinjaa.

Hyökkäys päättyi Leãon keskitykseen maalin eteen, josta Giroud ohjasi pallon tyhjään maaliin.

Vaikka Leãon suoritus oli upea, tilanteessa täysin ihmetellä, mitä ihmettä Juan Jesus teki vahtiessaan Giroudin sijasta maaliviivaa, vaikka Leãolla ei ollut mahdollisuutta maalintekoon ja ranskalainen oli ainoa uhka maalin edessä.

Napolin puoliaikaa sekoitti myös kaksi loukkaantumista. Matteo Politano ja Mario Rui joutuivat molemmat jättämään kentän puolen tunnin kohdalla.

Toinen puoliaika

Napolin olisi pitänyt tehdä toisella jaksolla vähintään kaksi maalia, joten sen oli pakko lisätä riskitasojaan. Toinen jakso alkoikin ensimmäistä avoimemmissa tunnelmissa ja Kvaratskhelia onnistui luikertelemaan parikin kertaa kelpo maalipaikkaan.

Milan ei ehtinyt puolustusasemiin yhtä aggressiivisesti kuin avausjaksolla. Se joutui esimerkiksi puolustamaan Kvaratskheliaa vastaan omassa boksissa, kun avausjaksolla georgialainen saatiin valtaosin torjuttua vasemmalla laidalla. Kvaratskhelia  sai tätä kautta toisella jaksolla käännettyä edun itselleen.

Vastaavasti toisessa päässä Leão jatkoi tahollaan vastustajien ohittelua. Välillä tuntui, että tämä kaksikko purjehti vuorotellen läpi ja muut seurasivat sivusta.

Puoliajan edetessä alkoi käydä selväksi, että Milan etenisi otteluparista jatkoon. Napoli ei onnistunut murtamaan Piolin luomaa tiivistä 4-5-1-muotoa, vaan ajautui keskittelemään heikoista asemista vailla mahdollisuutta saada luotua mitään vaarallista.

Napoli sai ottelussa esimerkiksi 16 kulmapotkua, mutta se ei saanut niistä mitään tulosta.

Milan onnistui myös omalla puolustuskolmanneksellaan tukkimaan hyvin Napolin laitarotaatiot, eikä Napoli onnistunut juurikaan pääsemään Milanin laitapuolustajien selustaan pystyynjuoksujen kautta.

Reilu kymmenen minuuttia ennen loppua Napolille tarjottiin vielä mahdollisuutta nousta mukaan pelaamaan otteluparin voitosta. Kvaratskhelia kuitenkin hermoili rangaistuspotkussaan. Oikein aavistanut Mike Maignan torjui helposti Kvaratskhelian heikon rangaistuspotkun.

Osimhenin tasoitus viimeisellä minuutilla oli nosti sykkeet hetkeksi tappiin, mutta todellisuudessa se oli vain kosmetiikkaa.

Analyysi

Milan meni ansaitusti jatkoon otteluparista Piolin vietyä Luciano Spallettia taktiikkataululla.

Milan onnistui riisumaan Napolin vaarallisimmat aseet molemmissa otteluissa. Tilannetta helpotti toki Osimhenin poissaolo ensimmäisestä ottelusta ja hiukan puolikuntoinen esitys toisessa ottelussa.

Napolille Osimhenin poissaolo ja keskenkuntoisuus olivat isoja takaiskuja, sillä joukkueen voima on nojannut tällä kaudella huikealla Osimhen-Kvaratskhelia -kaksikon onnistumiseen.

Ennakoin jo aiemmin, ettei Napoli mene päätyyn saakka Mestarien liigassa. Näinhän siinä kävi, mutta Napolin tippuminen Milanille oli silti pieni yllätys.

Toisaalta Napolin putoamisen takana oli loogiset syyt. Napolin huikea kausi on ollut pelaajille todella vaativa. Spalletti on vetänyt kauden hyvin vähällä rotaatiolla, mikä on alkanut näkyä viime viikkoina niin fyysisenä kuin henkisenäkin väsymyksenä ja loukkaantumisina.

Napolilla näytti olevan reitti valmiina Mestarien liigaan finaaliin, mutta kova kausi ja kokemattomuus kovassa paikassa olivat liikaa ottelupariin ennakkosuosikkina lähteneelle Gli Azzurrille. Nyt Napoli voi keskittyä scudettonsa varmistamiseen ja mestaruusjuhlien järjestämiseen.

Milanille tämä ottelupari antoi hyvän buustin loppukauteen. Se lähtee varmasti luottavaisena kohti välieriä, jossa vastaan asettuu todennäköisesti rakas derbyvastustaja Inter.