Sikariporras uhkaa tuhota Jarkko Wissin tekemän hienon työn

Jarkko Wiss luotsasi Ilvestä kaudesta 2016 lähtien. Tuloksena oli muun muassa yksi kolmas sija ja Suomen cupin voitto 2019.

JalkapalloVeikkausliiga

Sikariporras uhkaa tuhota Jarkko Wissin tekemän hienon työn

Jarkko Wiss sai lähtöpassit FC Ilveksen päävalmentajan paikalta. Joel Perovuon mukaan riskinä on nyt Wissin tekemän työn tuhoutuminen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.8.2021 | KUVAT All Over Press

FC Ilves erotti toisena Veikkausliiga-joukkueena tällä kaudella päävalmentajansa, kun se näytti ovea joukkuetta vuodesta 2016 luotsanneelle Jarkko Wissille. Ilvestä luotsaa loppukaudella Wissin kakkosvalmentaja Toni Kallio. Kallio on Ilves Edustus Oy:n puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäen mukaan myös yksi vaihtoehto Ilveksen pysyväksi valmentajaksi.

ElmoTV:n jalkapalloasiantuntija Joel Perovuo oli yllättynyt Wissin potkuista.

”Urheilullisia perusteita ei juuri ole löydettävissä, vaikka Ilveksen tulokset ovatkin heitelleet ja joukkue on tilastollisesti heikommassa jamassa monin paikoin viime kauteen verrattuna. Kuitenkin kokonaisuutta katsoen aika hyvin Wiss on saanut joukkueestaan irti myös tällä kaudella”, Perovuo sanoo.

Wiss otti vetovastuun Ilveksen edustusjoukkueesta kaudella 2016. Ilves oli Wissin avauskaudella yksi sarjan yllättäjistä ja sijoittui viidenneksi. Eurocup-paikka jäi vain pisteen päähän. Seuraavalla kaudella Wiss johti Ilveksen kolmanneksi. Mitali oli Ilveksen ensimmäinen 32 vuoteen. Kauden 2019 päätteeksi Ilves voitti kolmannen kerran historiansa aikana Suomen cupin.

Ilveksen viime vuosia on leimannut nuorten pelaajien voimakas sisäänajo ja heidän myymisensä Mikael Soisalon, Lauri Ala-Myllymäen ja Naatan Skytän johdolla ulkomaille tai muihin suomalaisseuroihin.

Perovuon mukaan juuri tässä on se riski, jonka Ilves joutuu Wissin erottamisen myötä kohtaamaan. Wiss pystyi haastavissa olosuhteissa tasapainoilemaan parhaiden pelaajien myymisten ja menestyksen kanssa.

”Ilves pääsi Wissin alaisuudessa maistamaan menestystä, jonka nyt seuran sikariporras on lähellä tuhota. Olennaista on, mikä on Ilveksen suunta jatkossa. Sen on pakko satsata laadukkaisiin pelaajiin ja löydettävä vähintään Wissin tasoinen valmentaja. Nähtäväksi jää, onko se loppukauden luotsaava Toni Kallio”, Perovuo sanoo.

”Samoin jatkuva avainpelaajien poispäästäminen vaatimattomilla korvauksilla tai ilmaiseksi on saatava kontrolliin. On päivänselvää, että kunnianhimoinen Wiss kyllästyi tähän seuran toimintaan ja erimielisyydet pelaajapolitiikassa ja muissa asioissa johtivat välirikkoon –  tai miten seuran pomo Ilkka Pohjoismäki sanoi: ”luottamuspulaan”. On ikävää, miten rajallisella pelaajistolla hyvää työtä tehnyt valmentaja heitetään ulos tällä tavalla.”

Wiss on alkujaan TPV:n kasvatti, joka pelasi urallaan Jarossa, HJK:ssa, Tampere Unitedissa sekä Norjassa, Skotlannissa ja Englannissa, jossa hän edusti Championshipissa pelannutta Stockport Countya.

Peliuransa jälkeen Wiss toimi Tampere Unitedin urheilutoimenjohtajana ja hänet ehdittiin nimittää TamU:n päävalmentajaksi, kunnes TamU menetti rahanpesukytkösten vuoksi liigalisenssinsä juuri ennen kauden 2011 alkua.