Silverstonen F1-kisasta tuli ikimuistoinen – dramatiikaa ja jännitystä riitti

Britannian F1 GP Silverstonessa sai järkyttävän alun, kun Guanyu Zhoun auto lennähti ympäri ja kiisi kohti ratavalleja. ©AOP

Formula 1

Britannian GP oli tapahtumarikas F1-kilpailu ja todellinen jännitysnäytelmä monella tapaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.7.2022

Britannian F1 GP:n voittoon ajoi sunnuntaina Ferrarin Carlos Sainz ensimmäistä kertaa urallaan. Sainz on ottanut F1:ssä jo 150 osakilpailustarttia, mutta Silverstone oli hänelle jättipotti. GP-voiton lisäksi espanjalainen kuittasi lauantaina myös ensimmäisen  paalupaikan. F1-toimittaja Erkki Mustakarin mielestä Sainzin GP-voittoa osattiin jo odottaa.

”Vaikka Sainz pääsi lopussa jo hieman karkuun, ei kisa lässähtänyt. Seuraavista sijoita kisattiin hampaat niin irvessä kuin olla ja voi. Tätä on F1 parhaimmillaan. Unohtumaton kisa. Dramatiikkaa ja jännitystä”, Mustakari hekuttaa.

”Kuskit ajoivat loppukierrokset nappi laudassa, todella kovaa ja aivan vieri vieressä. Pienellekään virheelle ei ollut varaa. Se vaatii erityistä taitoa.”

Ferrarin Charles Leclerciä lukuunottamatta kaikki kärkimiehet hakivat uudet renkaat, kun radalle tuli turva-auto 12 kierrosta ennen ruutulippua. Turva-auto tuli radalle, kun Esteban Oconin Alpine hyytyi lähtösuoralle.

”Kisan ratkaisi Sainzille Leclercin suruton renkaiden käyttö ennen turva-autoa. Sen tultua radalle kaikki viisaat hakivat uudet renkaat, mutta Leclerc ei niin tehnyt. Sainz pystyi hyödyntämään rengasetunsa täydellisesti kuittaamalla tallikaverinsa pian turva-auton poistuttua.”

”Ylipäätään muistutan, että Sainz on erittäin kova rattimies. Hän näytti sen nyt myös epäilijöilleen. Tämä voitto antaa hänelle paljon itseluottamusta ja se näkyy varmasti myös tulevissa kisoissa.”

Alun järkytys

Kisan alku oli järkyttävä. Mercedes-kuski George Russellin auto osui Guanyu Zhoun Alfa Romeoon, joka lennähti ylösalaisin ja liukui kovalla vauhdilla pitkän matkan päin ratavallia. Se rysähti vielä ratavallin yli ja jäi sen ja rata-aidan väliin. Kuski jäi autoon jumiin, mutta oli tajuissaan ja käveli kisan loputtua vielä varikollakin.

”Tämä mälli oli todella paha. Nyt nähtiin, että nämä autot menevät todella kovaa vauhtia, vaikka ne olisivat ylösalaisin. Nyt taas muistetaan, miksi radoilla on niin mittavat turvavallit ja korkeat turva-aidat. Lisäksi saatiin näytös siitä, kuinka turvallinen kuljettajan ohjaamo F1-autoissa nykyään on. Jos auto olisi syttynyt palamaan, hätä olisi ollut toinen. Jos tällainen kolari olisi tapahtunut 15 vuotta sitten, jälki olisi ollut todella pahaa.”

”Kolari tuli kuitenkin kilpailutapahtumien seurauksena. Toisinaan tällaista sattuu. Syyllistä tapahtumaan ei sinällään tarvitse hakea. Ei F1-kisaa voi ajaa niin, että ei saa yrittää ohittamista.”

Valtteri Bottaksen kisa päättyi keskeytykseen vaihdelaatikkovian vuoksi. Kisavauhti oli suomalaisella sitä ennen kohdillaan.

”Tämä oli pettymysten kisa Alfa Romeolle. Jos auto olisi pelittänyt, Bottaksella olisi ollut saumat hyviin pisteisiin. Siitä kertoo sekin, että molemmat Haas-autot ajoivat pisteille. Ja huomioitavaa on, että ruutulipulle tuli heiltä ensimmäisenä Mick Schumacher, joka oli kahdeksas. Kevin Magnussen oli kymmenes.”

Silverstone antoi tänä viikonloppuna selvästi näyttöjä siitä, miksi se on kisakalenterissa. Katsojia tuli paikalle noin 400 000 ja nähtävää riitti.

”Kisa, joka aika varmasti meni monella jännittävimpien F1-kisojen joukkoon. Jos Silverstone tarjoaa tällaista, ei ole vaaraa, että se menettää osakilpailunsa. Amerikkalainen omistaja haluaa juuri tätä – ja rahaa. Yleisöä oli tarpeeksi, jotta maksut saadaan oikeuksista maksettua ja jännittäviä kisatapahtumia riitti, jotta yleisö löytää jatkossakin Silverstoneen.”