Sportin 13 ulkomaalaispelaajaa osoittaa, millaista turhaketta Jokereiden ja Kiekko-Espoon kustannuksella suojellaan

Vaasan Sport ei ole tällä hetkellä parhaassa lennossaan.

JääkiekkoLiiga

Sportin 13 ulkomaalaispelaajaa osoittaa, millaista turhaketta Jokereiden ja Kiekko-Espoon kustannuksella suojellaan

Samuel Savolainen pitää Vaasan Sportin Liigan häpeäpilkkuna, jota Liiga suojelee suomalaisen jääkiekon edun kustannuksella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.7.2023 | KUVAT All Over Press

Vaasan Sport on rakentamassa ensi kaudeksi varsin ulkomaalaisvetoisen joukkueen. Uusimpien hankintojen jälkeen joukkueessa on peräti 13 ulkomaalaista pelaajaa. Samuel, miten kommentoit?

 Onhan tämä täysin irvokas ja kestämätön tilanne. On vaikea nähdä, mitä ihmeen annettavaa Sportilla on ensi kaudella Liigalle ja ketä sen pelaaminen edes kiinnostaa. Joukkue muistuttaa enemmän Ruotsin Allsvenskanin seuraa kuin suomalaista Liiga-seuraa, varsinkin, kun Sportin suomalaispelaajista kukaan ei ole Liigan raskainta aatelia. Vai mitä sanoa nimistä Rasmus Reijola, Atro Leppänen, Valtteri Hietanen, Aatu Aarnio, Juho Tommila, Erik Riska, Miro Nalli, Viljamin NieminenLari Heikkinen ja Anton Stråka?

 Ja sitten kaiken takana ja päällä on kysymys, kuka tätä toimintaa johtaa? Heikki Hiltunen ei ole vain Sportin puheenjohtaja, vaan koko Liigan puheenjohtaja, joka huutaa julkisuuteen äänekkäästi, kuinka Kiekko-Espoon taso ja taloudellinen pohja eivät riitä Liigassa pelaamiseen.

 Mitä uskottavuutta tällaisilla puheilla on ja kuinka kukaan voi ottaa missään mielessä vakavasti Hiltusen puheita, kun hänen itsensä johtama seura on Liigan häpeäpilkku ja hän yrittää perustella, miksi tällaisen häpeäpilkun pitäisi pelata Liigassa ennemmin kuin Kiekko-Espoon tai Jokereiden.

 On pakko kysyä, miten muut Liiga-seurat antavat tällaisen miehen johtaa koko sarjaa ja puhua sen suulla ja luoda samalla mielikuvaa koko Liigasta.

 Tarkoitatko, ettei Sportin kuuluisi edes pelata Liigassa?

Tähän asiaan olisi olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu – Liigan avaaminen siten, että sinne voi aidosti nousta ja aidosti pudota. Silloin seurojen olisi pakko kehittää omaa toimintaansa kaikilla tasoilla mukaan lukien junioritoiminta.

 Nythän keskeinen syy Sportin satsaamiseen ulkomaalaisiin pelaajiin on se, ettei heidän oma juniorimyllynsä tuota juurikaan pelaajia Liiga-joukkueeseen ja seuran talous on niin heikossa hapessa, ettei heillä ole varaa palkata Liiga-tason suomalaisia pelaajia. Varmasti myös pelaajat ovat alkaneet karsastaneet Sportiin siirtymistä.

 No, kuuluuko tällaisen seuran sitten pelata Liigassa? Minusta ei.

Siksi Liigan avaamisen ohella pitäisi keskustella kahdesta muusta asiasta, Liigan joukkuemäärästä ja Mestiksen kehittämisestä. Näihin molempiin olisi yksinkertainen lääke ja ohjenuora päätösten pohjalle, aidon kilpailun palauttaminen Liigaan ja Mestikseen.

 Tätä kilpailua voitaisiin kiristää siten, että Liigan joukkuemäärä pudotettaisiin esimerkiksi 14 seuraan tai jopa 12 seuraan.

 Kun samanaikaisesti Liiga avattaisiin, taistelu Liigan pohjalla heräisi henkiin eikä yksikään seura voisi miettiä tyhjennysmyyntejä, kuten tänään tapahtuu.

 Mestiksessä tapahtuisi sama ilmiö. Jokainen voi kuvitella, millainen kiinnostusarvo Mestikseen kohdistuisi ensi kaudella, jos Kiekko-Espoo ja Jokerit voisi Mestiksen voittamalla nousta Liigaan.

 Nyt Mestis-seurojen kädet ovat sidotut ja niiden on äärimmäisen vaikea kehittää toimintaansa. Tiedän 100-prosenttisella varmuudella, että jos Liiga olisi auki kaudella 2024-2025, Kiekko-Espoo olisi saanut taakseen sijoittajia ja joukkueeseen liittymistä harkitsi myös tunnettuja pelaajia, joita ei Mestiksessä ole yleensä nähty.

 Mutta miten kukaan haluaa sijoittaa seuraan, jos kukaan ei tiedä, milloin se voi edes teoriassa nousta Liigaan.

 Hiltunen puhuu kovaan ääneen Kiekko-Espoon taloudellisesta pohjasta, mutta miksi ihmeessä Kiekko-Espoon kannattaisi tällä hetkellä satsata joukkueeseen esimerkiksi miljoona euroa, kun Mestiksen voi voittaa 200 000–300 000 euron budjetilla.

Jos sijoitusten vastapainona olisi mahdollisuus nousta Liigaan, silloin sijoituksissa olisi oma logiikkansa, mutta tällä hetkellä sitä logiikkaa ei ole – kiitos Hiltusen kaltaisten helppoheikkien omien seurojensa edun turvaaminen.

Ja juuri tässä on se karhunpalvelus, jonka Hiltunen ja kumppanit tällä hetkellä tekevät. He uhraavat suomalaisen jääkiekon edun Sportin kaltaisten turhakkeiden suojelemiseksi.

Korostan vielä, ettei Liigan avaaminen olisi hyökkäys Sportia tai mitään muutakaan seuraa vastaan, vaan ainoastaan hyökkäys sellaista amatöörimäistä puuhastelua vastaan, jota Sport tällä hetkellä kaikista räikeimin edustaa.