Suomelle sensaatiomainen voitto – mutta vielä suurempaan sensaatioon on yhä matkaa

Marcus Forss vei Suomen johtoon upean syöttöketjun päätteeksi. Maali oli Forssin maajoukkueuran toinen.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajat otti sensaatiomaisen 3-1-vierasvoiton Bosnia ja Hertsegovinasta. Voiton arvoa nostaa se, että Suomi teki kaksi maalia vajaalla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.11.2021 | KUVAT All Over Press

Suomi otti sensaatiomaisen 3–1-vierasvoiton Bosnia ja Hertsegovinasta MM-karsinnassa Zenicassa.

Suomen voiton sensaatiomaisuutta nostaa se, että Huuhkajat teki kaksi maalia vajaalla, kun Jukka Raitalan taklaus osui 39. minuutilla Sead Kolasinacin nilkkaan. Raitala lähti suihkuun ja Kolasinac jouduttiin ottamaan vaihtoon.

Lisäksi Teemu Pukki epäonnistui rangaistuspotkussa, kun ottelu oli vielä maalittomassa tasatilanteessa.

Herkkujen ilta MM-karsinnoissa ja Expektin kerroinlautasella! Tästä pelaamaan!

Huuhkajat kuittasi Pukin epäonnistuneen rangaistuspotkun nopeasti, kun Marcus Forss viimeisteli Huuhkajien 22 peräkkäisen syötön päätteeksi maalin edestä maajoukkueuransa toisen maalin. Ottelua oli pelattu tuolloin 29 minuuttia.

Vaikka Suomi pelasi vajaalla, se aloitti toisen jakson vahvasti ja meni 50. minuutilla jo 2–0-johtoon. Pukki voitti päätyrajalla ulos menossa olleen palloon ja Leo Väisänen pelasi pallon Robin Lodille, joka laukoi etukulmasta sisälle.

Luka Menalo kavensi numerot 1–2:een 69. minuutilla, mutta Huuhkajat kuittasi osuman viittä minuuttia myöhemmin, kun Daniel O’Shaughnessy jatkoi oikealta tulleen vapaapotkun rangaistusalueen sisältä maaliin. Maalia tarkistettiin pitkään VAR:ilta, oliko kyseessä paitsio, mutta suomalaisten helpotukseksi maalia ei hylätty.

Tiistaina jäätävä ilta

Suomi nousi voittonsa ansiosta 11 pisteeseen, mutta MM-haaveiden hengissä pitäminen karsintojen yli on vielä kaikkea muuta kuin selvää. Lohkoa 12 pisteellä johtava Ranska kohtaa myöhemmin lauantaina kotonaan Kazakstanin ja sillä on mahdollisuus varmistaa voitolla lohkovoittonsa ja kisapaikkansa.

Jos Ranska voittaa Kazakstanin, Suomi ratkaisisi lohkon kakkospaikan Ukrainan kanssa. Ukrainalla on nyt 9 pistettä ja se kohtaa viimeisessä ottelussaan tiistaina Suomella lauantaina hävinneen Bosnian. Ukraina voi ohittaa Suomen vain voittamalla ottelun.

Jos Ukraina voittaisi Bosnian se nousisi 12 pisteeseen. Voitolla Ranskasta Suomi olisi lohkokakkonen, mutta tasapelillä alettaisiin laskea maalieroa ja tehtyjä maaleja.

Tällä hetkellä Suomen maaliero on +2 maalia, kun Ukrainan maaliero on +1 maalin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Ukraina voittaisi kahdella maalilla Bosnian, Suomen olisi pakko voittaa Ranska. Jos Suomen ja Ukrainan maaliero olisi tasan, seuraavaksi verrattaisiin tehtyjen maalien määrää, mikä on nyt Suomen eduksi 10–9, ja sen jälkeen tehtyjen vierasmaalien määriä, joka on nyt Suomen eduksi 6-5. Jos sekin olisi tasan – mikä teoriassa on edelleen mahdollista -seuraava kriteeri olisi voittojen määrä, ja siinä vertailussa Suomi pysyisi kolmella voitolla Ukrainan edellä, vaikka Ukraina voittaisikin viimeisessä ottelussaan Bosnian. Ukraina on saalistanut tämänhetkiset yhdeksän pistettään yhdellä voitolla ja kuudella tasapelillä.