Suomen viimeiset MM-toiveet on kävelijöiden yllätyssaumassa

Aleksi Ojala taistelee MM-pisteistä Eugenessä.

YleisurheiluYleisurheilun MM

Suomen viimeiset MM-toiveet on kävelijöiden yllätyssaumassa

Yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivänä areenalle nousee kolme suomalaisurheilijaa. Pisteitä voi ropista, mutta tuskin mitalia.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 24.7.2022 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilun MM-kisat: Päivä 10 – 24.7.2022

Suomalaiset

Kisojen päätöspäivänä tulessa on kolme suomalaista.

Reetta Hurske saavutti lauantaina välieräpaikan 100 metrin aidoissa. Vaikka tulos tyydytti, Hurske ei ollut itsekään tyytyväinen juoksuunsa. Hurskeen tavoitteena on pudottaa välierissä ajastaan pois ”kolme kymppää”. Aika  olisi Hurskeen tämän kauden parhaan vedon, 12,88, tuntumassa. Sekään ei kuitenkaan riittäisi finaalipaikkaan.

Viimeisen kisapäivän avaavat kävelijät Aleksi Ojala ja Aku Partanen. Matkana on ensimmäistä kertaa MM-kisojen ohjelmassa oleva 35 kilometriä. Ojala ja Partanen ovat kamppailleet alkuvuoden aikana tekniikkaongelmiensa kanssa. Kummallakin on potentiaalia nousta taistelemaan pistesijojen tuntumaan. Ojalan ennätys on 2.31,24 ja Partasen 2.35.28. Partasen ajassa on mukana kolmen ja puolen minuutin aikasakko, eli jos kaksikko saa pidettyä tekniikkansa kasassa, kumpikin voi olla ainakin kärkiryhmässä mukana.

Can anyvody beat Armand Duplantis? Bet now at Expekt!

Olosuhteet Eugenessa on erinomaiset ja on todennäköistä, että aika painuu kisassa alle 2.30:n. Myös mitali voi vaatia 2.30:n alitusta.

35 kilometrin kävely alkaa sunnuntaina kello 16.15.

Kuka on kaikkien aikojen paras suomalainen kävelijä?

Valentin Kononen tuuletti 50 kilometrin maailmanmestarina Göteborgissa 1995.

1. Valentin Kononen

Valentin Konosesta on piirtynyt suomalaisen urheiluun historiaan kuolemattomia kuvia. Oksennus Helsingin EM-kisoissa, murhaava katse Göterborgin MM-kisojen 50 kilometrillä ja vääjäämätön karkaaminen maailmanmestariksi. Kononen kruunasi komean uransa juuri Göteborgin MM-kisoissa voittamalla maailmanmestaruudella 1995. Kahta vuotta aiemmin Stuttgartissa Kononen oli MM-hopealle. Kolmannen arvokisamitalinsa Kononen otti Budapestissa kävelemällä EM-hopealle.

2. Sari Essayah

Sari Essayah tunnetaan nyt täysin muista asioista kuin urheilusta, mutta 1990-luvulla lapinlahtelainen oli maailman johtavia kävelijöitä. Essayahin ura nousu 90-luvun alussa lupaavaa vauhtia. Tokion MM-kisoissa 1991 Essayah oli 10 kilometrillä jo MM-pronssilla, mutta varsinainen täräytys tuli kahta vuotta myöhemmin Stuttgartissa, jossa Essayah voitti samalla matkalla maailmanmestaruuden. Ja sitten vuorossa olivatkin vuoden 1994 EM-kisat ja Euroopan mestaruus kotiyleisön silmien edessä.

3. Reima Salonen

Reima Salosesta tiedettiin ennen Ateenan EM-kisoja 1982, että hän on maailman kärkikävelijöistä. Niistä paras osoitus oli pronssimitalin yleisurheilun epävirallisissa MM-kisoissa 1976. Ateenassa kaikki sitten natsasi – ja Salonen käveli 50 kilometrin Euroopan mestariksi. Mestaruus oli Suomen ainoa noista kisoista.