Suomi muuttuu Huuhkajien ihmeen mukana – kukaan ei pidä enää Kamaran kaatumista filmaamisena

HuuhkajatJalkapallo

Suomi muuttuu Huuhkajien ihmeen mukana – kukaan ei pidä enää Kamaran kaatumista filmaamisena

Gert Remmel arvioi omalla persoonallisella tavallaan Suomen ja Italian välisen EM-karsintaottelun yleisiä asetelmia.

TEKSTI Jukka Rönkä
JULKAISTU 8.9.2019

Gert, ennen kuin mennään Suomi-Italia -pelin kimppuun, haluatko kommentoida Suomen tähänastisia edesottamuksia?
Kiitos kysymästä. Pelillisesti minun on turha ottaa kiinni mihinkään, koska Suomen peliesityksiä on analysoitu jo riittävästi eri medioissa. Isommassa kuvassa kaksi asiaa on kuitenkin tullut mieleen:
Ensimmäinen näistä on narratiivin muuttuminen yleisessä suomalaisessa jalkapallokeskustelussa. Jos esimerkiksi espanjalainen pelaaja on kaatunut kentällä, häntä on pidetty suomalaisessa narratiivissa tähän asti näyttelijänä. Kun italialaispelaajat hakevat kontaktia ja kaatuvat sen seurauksena, heitä pidetään näyttelijöinä. Kun Cristiano Ronaldo kaatuu, hän on neitipelaaja. Kuin Suomen maajoukkuepelaaja hakee kontaktia, kaatuu ja tienaa Suomelle voiton tuovan rankkarin, kukaan ei puhu sanallakaan neitipelaajista eikä näyttelijöistä. Päinvastoin, puhutaan pelisilmästä ja ammattimaisuudesta – mitä se nimenomaisesti on.
Tai tarkemmin sanottuna, kysymys on pelitaidosta. Pelitaitava pelaaja on pelaaja, joka tekee mahdollisimman paljon voittavia pelitekoja joukkueen voittopotentiaalin maksimoimiseksi. Glen Kamara teki voittavan peliteon joukkueen voittopotentiaalin maksimoimiseksi. Kamara on pelitaitava pelaaja.
Kardinaalisesti muuttunut narratiivi kertoo joko permanenttisesta kaksinaismoralismista tai kollektiivisen invaasiopelin logiikan ja pelikulttuurin lisääntyneestä ymmärryksestä.
Toivotaan jälkimäistä.
Ja se toinen asia sydämelläsi?
Se on perspektiivin lisääntyminen, tai ehkä jonkinlaisen uuden ajattelun syntyminen.
Markku Kanervan joukkueen nimilista ei kestä vertailua Kultaisen sukupolven aikaisen nimilistan kanssa. Nyt kehutaan ansaitusti Suomen toppariparin, Paulus Arajuuren ja Joona Toivion, toimintaa Huuhkajien alakerrassa. Arajuuri pelaa Kyproksella Pafosissa ja Toivio Ruotsissa Häckenissa. Kultaisen sukupolven toppariparista toinen oli tunnetusti ja tunnustetusti useiden vuosien ajan yksi parhaita puolustajia koko maailmassa ja Mestareiden liigan voittaja – ja toinen Euroopan ammattijalkapallon voimakartan kehyksessä pienen suurseuran kapteeni. Jos nykyistä maajoukkuetta vertaa Kultaisen sukupolven aikaiseen A-maajoukkueeseen, samanlaisia kolossaalisia eroja olisi helppo löytää yhtä tai kahta pelipaikkaa lukuun ottamatta muiltakin pelipaikoilta.
Suomessa on puhuttu aina, että Suomi menee arvokisoihin silloin, kun meillä on riittävän hyvät pelaajat. Nyt, nykyisen maajoukkueen kohdalla, tuollainen arvio kuulostaa ironiselta. Mitä jos ajatuskulun viisaria käännetään jonkun verran toisen suuntaan ja sanotaan sen sijaan, että Suomi menee arvokisoihin silloin, kun sillä on riittävän hyvä päävalmentaja. Tai sekin on nykypelin vaatimusten mukaan väärin sanottu. Korjataan: Suomi menee kisoihin, kun sillä on riittävän hyvä valmennustiimi. Tällä hetkellä kyseinen asia näyttää olevaan todellakin kunnossa.
Suomella on sunnuntaina Tampereella vastassa Italia. Mitä sanot Italiasta?
Italian maajoukkueen ympärillä oleva yleinen ilmapiiri ei itse asiassa eroa paljon Suomen maajoukkueen ympärillä olevasta ilmapiiristä. Paitsi, että Italiassa on vähemmän ylimitoitettua ja väkisin imettyä fantasiafolkloristiikkaa. Ei ole esimerkiksi tiedossa, minkälaista puuroa päävalmentaja syö tai haravoiko hän kenties syksyisin pihaa.
Italian maajoukkueessa on tapahtunut iso muutosprosessi, isompi kuin yleensä vankassa ja jäykässä kulttuurissa odotetaan. Vielä yllättävämpi on ehkä se, että muutosprosessin pääarkkitehti on ollut Roberto Mancini, joka ei ole tunnettu radikaalien muutoksien tekijänä.
Italia on aina pyrkinyt puolustamaan niin sanotusti tiivisti, mutta kompaktisuus on nyt paljon selvemmin teemana myös hyökätessä. Syöttöjen pituudet ovat laskeneet selvästi.
Mancinille ei ole ollut ongelma myöskään kokeilla eri pelipaikoilla erilaisia ja erityyppisiä pelaajia. Hänen fiksaationsa tai uskomustensa kynnys ei ole enää niin jäykkä kuin se oli aikaisempina vuosina seurajoukkueen valmentajana. Italian maajoukkueen peliä seuratessa tulee nykyään aina esiin joku uusi elementti, joku yllättävä muutos.
Otteluparissa kohtaavat yllättävien muutosprosessien keskellä oleva maajoukkue ja oman potentiaalinsa tähän saakka täydellisesti maksimoinut maajoukkue. Hieno ilta tulossa.
Tilaa Elmo tästä superedulliseen hintaan 4 kk 35 e!
Eikä tässä kaikki: voit tutustua 2-vuotisynttäreidemme kunniaksi elokuun Elmoon ilmaiseksi klikkaamalla tästä!