Sveitsi löi Leijonille mustan silmän merkityksettömässä ottelussa

Mikko Lehtonen sai syöttöpisteen Suomen ainoaan maaliin.

JääkiekkoLeijonat

Suomi kärsi Sveitsille 1-3 (0-0, 1-2, 0-1) -tappion alkusarjan viimeisessä ottelussa. Leijonien onneksi ottelulla ei ollut merkitystä jatkoon pääsyn kannalta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Suomi päätti urakkansa jääkiekon MM-kisojen alkusarjassa 1-3-tappioon Sveitsille.

Leijonien tappio tarkoitti sitä, että jos Itävalta olisi voittanut aiemmin päivällä Ison-Britannian, Suomi olisi jäänyt ulos pudotuspeleistä. Asialla voi toki jossitella, mutta Jukka Jalosen suojatit tiesivät jo ennen ottelua, ettei ottelussa ollut muuta panosta kuin kunnia.

Sveitsi oli pelillisesti Leijonia jokaisessa erässä edellä. Ensimmäinen erä oli maaliton – ja väritön. Suomi joutui pelaamaan kahdesti alivoimalla Oliver Kapasen ja Mikael Granlundin jäähyjen aikana, mutta kesti kohtalaisen helposti Sveitsin painostuksen.

Laukaukset menivät Sveitsille 11-6.

Toisen erän alku Suomelle synkeä. Kun erää oli pelattu reilut viisi minuuttia, Romain Loffel ampui Sveitsin puolustusalueelta kiekon kohti Suomen maalia. Maalivahti Harri Säteri tuntui olevan muissa maailmoissa, sillä hän sylkäsi helpon kiekon eteensä, josta Kevin Fialalla oli helppo työ siirtää Sveitsin johtoon.

Lisää kylmää vettä tuli niskaan reilut kahta minuuttia myöhemmin, kun Andrea Glauserin sivallus siniviivalta upposi jälleen helposti Säterin taakse.

Suomi ei kuitenkaan taittunut. Granlund ohjasi ensi Saku Mäenalaisen siniviivasyötön Sveitsin maaliin, mutta maali hylättiin Sveitsin haaston jälkeen paitsiona.

Suomi pääsi erän lopulla pelaamaan ylivoimalla ja kun erää oli jäljellä reilut kaksi minuuttia, Granlund juoni poikittaissyötöllään tekopaikan Jere Innalalle, joka kavensi numerot 2-1:een. Granlundin lisäksi myös Mikko Lehtonen sai maaliin syöttöpisteen.

Sveitsi voitti laukaukset myös toisessa erässä selvin 10-4-numeroin.

Kolmas erä oli tasaisin, mutta Sveitsi pystyi silti puristamaan kolmannen maalinsa. Maalin viimeisteli Sveitsin illan suurin tähti, Kevin Fiala, kun erää oli pelattu 16.33.

Suomi pääsi ennen Sveitsin maalia hakemaan tasoitusta ylivoimalla, mutta Leijonat sai kaksiminuuttisen aikana vain yhden säällisen paikan Sveitsin maalille.

Sveitsin kolmannen maalin jälkeen Granlund tarjosi poikittaista mailaa Sveitsin pelaajalle ja sai tempustaan 5+20-minuuttisen. Synkimpien arvioiden mukaan Granlund voitaisiin tuomita kääminsä käräyttämisestä jopa pelikieltoon Ruotsi-ottelussa.

Esimerkiksi MTV:n kommentaattori Sami Kapanen piti selvänä, että Granlund on pelikiellossa torstaina.

Suomen pelit jatkuvat torstaina, jolloin puolivälierissä tulee vastaan Ruotsi kello 21.20 pelattavassa ottelussa.