Syksyllä siirtomarkkinoille rymistelleen JymyJussien piti yllättää, ei pyllähtää

Justus Teppo on ollut harvoja positiivisia yllättäjiä JymyJussien joukkueessa tällä kaudella.

Pesäpallo

Syksyllä siirtomarkkinoille rymistelleen JymyJussien piti yllättää, ei pyllähtää

JymyJussien odotettiin olevan yksi tämän kauden yllättäjistä miesten Superissa. Toisin on kuitenkin käynyt. Miksi?

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 11.7.2023 | KUVAT All Over Press

Seinäjoen JymyJussit näytti ennen kauden alkua Superpesiksen heikoimman ryhmän vahvimmalta joukkueelta. Se oli noussut viime kauden lopulla sensaatiomaisen loppuvetonsa ansiosta peräti yhdeksänneksi, ja viime syksyn hankinnat ja talven hallipelit loivat uskoa sille, että JymyJussit voisi kahden heikomman kauden jälkeen jälleen yllättää.

Mutta toisin on käynyt. Samaan aikaan, kun Pattijoki on tehnyt sen, mitä monet odottivat JymyJussien tekevän, JymyJussit on juuttunut sarjan tyveen. Sen ero sarjassa viimeisinä oleviin Alajärveen ja Imatraan on vain kolme pistettä. Toisaalta viimeisessä säälipleijaripaikassa kiinni oleva Koskenkorva on vain kolme pistettä edellä, joten pöydällä on vielä paljon pelattavaa.

Kaiken lisäksi JymyJussit hyötyy siitä, että se kohtaa lisäotteluissa Koskenkorvan ja Alajärven. Nytkin sillä on tiistaisen Manse-ottelun jälkeen viiden ottelun putki, jonka aikana se kohtaa Koskenkorvan kahdesti sekä Alajärven, Imatran ja Pattijoen kerran. Näistä otteluista kolme (Imatra, Pattijoki ja Koskenkorva) ovat kaiken lisäksi kotiotteluita.

***

JymyJussien kausi ei ole päässyt missään vaiheessa kautta kunnolla lentoon.

Lentoon nousua ovat sotkeneet loukkaantumiset, joista kohtalokkain on ollut kärkimies Tuomas Raunion poissaolot. Raunio on pelannut tähän mennessä JymyJussien 18 ottelusta vasta 12. JymyJusseilla ole lähellekään Raunion tasoista toista kärkipelaaja.

Raunion poissaolo sotkee muutenkin ykköskärjen pelaamista, sillä JymyJussit ei ole löytänyt pääpelintekijäksi toimivaa ratkaisua.

Muutenkin ilonaiheet joukkueessa ovat olleet kortilla. Joukkueen suurin positiivinen yllättäjä on ollut 19-vuotias lyöjäjokeri Aapo Hiltunen, joka on lyönyt jo 37 juoksua. Oulusta tullut Hiltunen on myös ainoa viime syksyn hankinnoista, joka on täyttänyt kaikki odotukset. Hiltusen kohdalla voidaan puhua itse asiassa odotusten ylittämisestä.

Hiltusella on hyvä kumura, mutta sen lisäksi häneltä löytyy muitakin aseita, joista vaarallisen on kakkospuolen kova kääntölyönti.

Hiltunen on pantu varmasti merkille kaikissa seuroissa, sillä hän on yhdessä Jiri Pippolan, Juho Ihamäen, Martti Viitasalon ja Joosua Rätön kanssa nuoren lyöjäjokerisukupolven ehdottomia johtotähtiä.

***

Toinen positiivinen yllättäjä on ollut etenijäjokeri Justus Teppo, jonka onnistumisen tärkeyttä on korostanut Rainion loukkaantuminen.

Joukkueen tärkein pelaaja tällä kaudella sisä- ja ulkopeli mukaan lukien on ollut kuitenkin Atte Kontio. Hän on pelannut erinomaisen kauden kakkosena ja purkanut vaikean ykkösvaihdon lähes 70 prosentin tehoilla. Kontio on pelannut vahvan kauden myös toisena etumiehenä.

Monilla muilla JymyJussien pelaajilla ja pelinjohtaja Jussi Parvilla on sen sijaan itsetutkiskelun paikka. Kysymys ei välttämättä ole ollut mistään henkilökohtaisesta floppikaudesta, mutta JymyJussit ei ole ottanut juuri minkäänlaista kehitysloikkaa viime kaudesta. Sen pitäisi huolestuttaa niin joukkueena kuin yksilötasollakin.

Potentiaalista homma ei ole monenkaan pelaajan kohdalla kiinni. Hyvä esimerkki on Veeti Kettunen. Hän on hoitanut ulkona leiviskinsä moitteitta, mutta sisällä Kettusen suuri läpimurto on jäänyt tekemättä.

***

JymyJussien haasteena ja ongelmana on edelleen materiaalin epätasaisuus. Tilanteen haasteellisuutta lisä se, että osalla pelaajista maksimaaliset ammukset ovat jääneet piippuun.

Sisäpelissä avain olisi saada Raunio takaisin kehiin ja löytää varma kolmonen, jolloin Hiltuselle ja Hiltusta hyvin säestäneelle toiselle lyöjäjokerille, Markus Hallasuolle, saataisiin ruokaa. Myös tärkeässä roolissa nelosena pelaavan kokeneen Toni Marjamäen olisi saatava koneensa viimeinkin kunnolla käyntiin myös sisäpelissä.

Ulkona Kontion ja Marjamäen muodostama etukenttä on JymyJussien paras osa. Lukkari Miika Keski-Petäjä ei ole häikäissyt lukkaripelissään ja linjaa vaivaa sama repaleisuus kuin koko JymyJusseja. Raunion poissaolo on näkynyt myös takakentällä, vaikka Aleksanteri Haukka onkin pelannut odotuksiin nähden kohtalaisen hyvin hänen paikallaan.

***

JymyJussit voi surra heikkoa alkukautta, mutta tämän kauden lopullinen käsikirjoitus on vielä tekemättä.

Putoamiskarsinnan JymyJussit voi edelleen välttää, mutta Koskenkorvan ohittaminen on jo eri luokan haaste, sillä Koskenkorvalla on myös JymyJussien tapaan pelattavaan vielä paljon sellaisia otteluita, joissa sillä on erinomaiset saumat lisätä pistetiliään.

Kaikista kriittisimpiä ovat kuitenkin Koskenkorvan ja JymyJussien keskinäiset ottelut. Kysymys ei ole vain klassisesta 6 pisteen ottelusta, vaan 12 pisteen otteluista.