Tammikuun siirtoikkunan ylivoimaisesti kiehtovin pelaaja ei löydy Valioliigasta

Mitä tekee Kylian Mbappé? Siinä riittää jalkapallomaailmassa jännitettävää.

JalkapalloValioliiga

Tammikuun siirtoikkunan ylivoimaisesti kiehtovin pelaaja ei löydy Valioliigasta

Tammikuun siirtoikkuna on auki. Jukka Rönkä arvioi, mitä tammikuussa voi siirtomarkkinoilla tapahtua ja mitä ei.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.1.2024

Tammikuun siirtoikkuna on auki. Jukka, minne päin siirtokiikarit kannattaa kääntää?

Kaikki puhuvat ymmärrettävästi Valioliigasta ja siellä mahdollisesti tapahtuvista siirroista, mutta ylivoimaisesti mielenkiintoisin seurattava pelaaja on Kylian Mbappé.

Nyt ei puhuta hyvästä tai edes huippuhyvästä pelaajasta. Nyt puhutaan kenties maailman tämän hetken parhaasta jalkapalloilijasta ja siksi Mbappén ratkaisuja kannattaa seurata. Mbappé ei välttämättä siirry vielä tässä siirtoikkunassa, mutta on paljon mahdollista, että hän tekee ratkaisunsa jo tässä kuussa, vaikka varsinainen siirto tapahtuisikin vasta kesällä.

Real Madrid on jo pitkään ollut Mbappén unelma ja Real Madrid haluaisi edelleen hankkia Mbappén joukkueen toiseksi kulmakivipelaajaksi Jude Bellinghamin rinnalle.

Viimeiset tiedot kertovat, että Real Madrid olisi asettanut siirron sopimisen takarajaksi tammikuun 15. päivän eli Mbappén pitäisi siihen mennessä pistää nimensä Real Madridin sopimuspaperiin, vaikka hän siirtyisi vasta nykyisen sopimuksensa päätyttyä kesällä. Tällä Real Madrid haluaa välttää edellisen siirtofarssin Mbappén kanssa – eli jos nimet eivät ole paperissa, Real Madrid siirtää kiikarinsa muihin pelaajiin.

Mikä on siis Mbappén ratkaisu – siirtyykö hän Real Madridiin?

Mbappén kohdalla historia on opettanut, ettei mikään ole varmaa ennen kuin hän oikeasti pistää nimensä paperiin. Viimeksi hän mitä ilmeisemmin sopi Real Madridin kanssa suullisesti siirtyvänsä Madridiin, mutta tosipaikan edessä hänen päänsä saatiin käännetty sille kannalle, että Mbappé jatkoikin uraansa PSG:ssä.

Siksi myös nyt kannattaa odottaa, kunnes suuri koira oikeasti ulvoo, mutta pitäisin punnuksia Real Madrid -siirrolle tällä hetkellä asennossa 70-30.

Englannissa on uutisoitu, että Liverpool haluaisi Mbappésta Mohamed Salahin korvaajan, mutta on vaikea nähdä, miten Liverpool tai mikään muukaan Valioliiga-seura saisi rakennettu Mbappélle rahallisesti samanlaista tarjousta kuin Real Madrid.

Nyt on puhuttu, että Real Madrid olisi valmis tarjoamaan 500 000 euron viikkopalkkaa ja mikä vieläkin merkittävämpää, se olisi valmis maksamaan Mbappélle 130 miljoonan euron allekirjoituspalkkion. En usko, että yksikään Valioliiga-seura tai PSG pystyisi tarjoamaan rahallisesti samanlaista pakettia.

Toki tilanne muuttuisi sen jälkeen, jos Mbappén siirto Real Madridiin kaatuisi syystä tai toisesta. Silloin Liverpool ja miksei myös Manchester City, Newcastle ja Arsenal voisivat tulla kysymykseen.

Mitä seuroja ja pelaajia kannattaa seurata Valioliigassa?

Arsenal on ilman muuta yksi mielenkiintoinen seurattava. Arsenal etsii kuumeisesti uutta maalintekijää ja pyrkii löytämään sellaisen jo tammikuussa. Brentfordin Ivan Toney on linkitetty Arsenaliin pitkin syksyä, mutta hänen saamisensa irti kesken kauden ei ole helppoa. eikä myöskään halpaa.

Arsenalin tilannetta vaikeuttaa se, että sen taloudellisen reilun pelin limiitit alkavat tulla vastaan ja Arsenalin olisi myytävä pelaajia ennen isojen siirtojen tekemistä, ellei Toneyn kohdalla tehdä samanlaista lainajärjestelyä kuin David Rayan siirron yhteydessä elokuussa.

Joka tapauksessa useampi Arsenalin pelaaja on oikealla hinnalla kaupan tai ainakin mahdollista saada lainalle. Listalla ovat ainakin Eddie Nketiah, Jakob Kiwior, Reiss Nelson, Mohamed Elneny, Emile Smith Rowe ja miksei jopa Aaron Ramsdale ja Thomas Partey. Ramsdalelle, Parteylle ja Kiwiorille pitäisi riittävän suuren siirtosumman lisäksi löytää myös korvaaja, jotta heidän kohdallaan kaupat toteutuisivat.

Kärkiseuroista myös Tottenham etsii vahvistuksia. Listalla on ainakin uusi toppari ja ykkösvaihtoehdoksi on noussut Genoan Radu Dragusin. Hugo Lloris siirtyi jo Los Angelsiin ja myös Pierre Emile Højbjerg ja Eric Dier ovat myynnissä. Conor Gallgher on yksi vaihtoehto keskikentälle, jos vain Chelsea suostuu hänestä luopumaan kesken kauden ja jos hinta saadaan Tottenhamin kannalta kohdilleen.

Manchester United tuskin tekee mitään huippusiirtoja. Toki he voivat napata jonkin lyhytaikaisen ratkaisun lähinnä maalinteko-ongelmaansa. Toiseen suuntaan ovi voi sen sijaan hyvinkin käydä. Donny van de Beek meni jo lainalle Eintrach Frankfurtiin ja pakastimeen pantu Jadon Sancho saattaa palata lainalle Borussia Dortmundiin.

Myöskään Manchester City ei välttämättä tee mitään jättiostoja tammikuussa.  Kalvin Phillipsin päivät Etihadilla ovat luetut ja kysymys on vain siitä, minne hän siirtyy ja milloin. Valioliigan seuroista ainakin Newcastle on tosissaan Phillipsin perässä.

Chelseassa Mauricio Pochettino haluaisi vahvistuksia useammalle pelipaikalle, mutta Chelsean siirtoja on turha ennakoida kovin tarkkaan etukäteen. The Bridgella voi tapahtua ihan mitä tahansa, vaikka kaikista suurin hulluuden puuska onkin rauhoittunut. Topparia joukkue huutaa ja yksi vaihtoehto on Nicen Jean-Clair Todibo.

Liverpool ei ole taaskaan huudellut mahdollisista siirroista, mutta yleensä Anfieldilla on tehty tammikuussa suuriakin kauppoja. Keskikenttä on todennäköisin vahvistuksen kohde.

Newcastle on pahassa jamassa loukkaantumisten ja Sandro Tonalin pelikiellon kanssa, mutta mitään radikaalia tuskin St. James’ Parkilla tammikuussa tapahtuu. David de Geasta puhuttiin joulukuussa Nick Popen loukkaannuttua, mutta Martin Dubravkan erinomaiset esitykset ovat hyydyttäneet puheita. Kalvin Phillips on yksi vaihtoehto, joka on Newcastlea kiinnostanut jo pidempään.

Aston Villa tekee myöskään tuskin mitään radikaalia tammikuussa, varsinkin, kun sen blokkaa ilman muuta Douglas Luizin mahdollisen siirron Arsenaliin.

Muista seuroista Fulhamin Joao Palinhalla olisi ottajia Bayern Münchenistä alkaen, mutta liikkuuko Palinhan jo tammikuussa vai vasta kesällä, jää nähtäväksi.

Toinen pelaaja, joka oli elokuussa lähellä siirtoa, oli Lucas Paqueta, jonka West Ham olisi ollut valmis myymään 100 miljoonalla punnalla Manchester Citylle. City pisti kuitenkin Paquetan vedonlyöntisyytösten vuoksi siirron jäihin. Myöskään kautensa erinomaisesti aloittanut West Ham ei ole enää innokas myymään brasilialaista kesken kauden.