Tässä on Jokereiden tyrmäävän avauksen pelillinen salaisuus – "Tekevät toisin kuin aiempina kausina"

Jääkiekko

Tässä on Jokereiden tyrmäävän avauksen pelillinen salaisuus – "Tekevät toisin kuin aiempina kausina"

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 4.3.2020

Jokerit lähtee kahden vierasottelun matkalle Jaroslavliin erinomaisista asetelmista. Jokerit löi tiistaina toistamiseen Lokomotivin kanveesiin KHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja johtaa pudotuspelisarjaa nyt 2–0. Ottelut ovat päättyneet näytöstyyliin 6–0 ja 5–1 Jokereille.
Seuraavaksi ottelusarja jatkuu torstaina ja lauantaina Lokomotivin kotihallissa.
Jokereiden 5–1-voiton arvoa nostaa etenkin se, että joukkue kykeni säilyttämään korkean tasonsa ensimmäisen murskavoiton jälkeen, eikä peliä tai vastustajaa aliarvioitu.
Ero joukkueiden välillä ei tietysti ole niin suuri kuin numerot antavat ymmärtää. Jokerit on kuitenkin kokonaisuutena napsun jos toisenkin vastustajaansa edellä ja kampeaa tästä itsensä jatkoon, mikäli sen suoritustaso ei romahda.
Jokereiden pelaamisesta on havaittavissa muutama keskeinen tekijä, jotka selittävät vahvaa pudotuspeliavausta.
Ensinnäkin Jokereiden kaikki pelaajat reagoivat viiveettä neljän pelitilanneroolin välillä: kiekotonta puolustava, kiekollista puolustava, kiekollinen hyökkääjä ja kiekoton hyökkääjä.
Jokereiden pelaamista on luonnehdittu aktiiviseksi, ja se aktiivisuus tarkoittaa konkreettisesti sitä, että yksittäinen pelaaja tietää ja tunnistaa kaukalossa oman pelitilanneroolinsa ja kykenee vaihtamaan sitä salamannopeasti. Siten koko viisikko tekee yhdessä töitä tiiviinä herhiläislaumana. Siitä joukkue ei tingi, eikä yhdelläkään pelaajalla ole erityisvapauksia. Vaatimus on kova pelaajille, sillä puolivillaiseksi tekeminen ei saa luisua. Tähtihyökkääjän Steve Mosesin katsomokomennus ei ole sattumaa.
Pelissä on rytminmuutoksia, ja kiekkokontrollilla Jokerit kykenee myös määrittämään pelin tempoa. Viisikko pelaa yhä tiiviimpänä, ja pelaajat sijoittuvat lähelle toisiaan. Kun tähän tasapainoiseen viisikkopelin yhtälöön yhdistetään korkea sitoutuminen ja työmäärä sekä älykkäitä, sähäköitä ja luisteluvoimaisia pelaajia, on pelaaminen erittäin terävää ja yhteispelin nopeus korkealla.
Tässä on merkittävä ero Jokereiden aiempiin pudotuspelikeväisiin. Esimerkiksi vuosi sitten joukkue oli heti pudotuspeliavauksessaan vaikeuksissa, sillä sen hyökkäyspelaamisen nopeus ei pystynyt vastaamaan vastustajan Dynamo Moskovan puolustuspelin nopeuteen. Silloin tie tyssäsi avauskierrokselle. Nyt Jokerit on sarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä puhkonut Lokomotivin puolustuksen poikki ja pinoon. Latu on auki jatkoon.
Keskeistä on myös se, että Jokerit on kyennyt tilkitsemään oman puolustuksensa. Runkosarjassa helsinkiläisten maaliin osuttiin selvästi muita kärkijoukkueita enemmän, mutta kaksi ottelua ovat osoittaneet, ettei Jokerit leiki puolustuksella tai puolustusvalmiudella. Lauri Marjamäen joukkueelle aiemmin tyypilliset yltiöoptimistiset peliteot, kuten myöhästyneet kiekonriistoyritykset tai puolustajien holtittomat vastaanajot ja nousut, ovat jääneet repertuaarista ja tilalla on fiksua ja nöyrää, voittavaa puolustuspelaamista.
Jokerit ei ole prässännyt myöhässä vaan tukkinut keskialueen vankalla ohjauspelillään. Toisessa ottelussa Lokomotiv oli jo silminnähden turhautunut, kun se ei kyennyt ylittämään keskialuetta kontrolloidusti.
Monesti aiemmin on asetelma ollut päinvastainen: Jokerit ei ole kyennyt murtamaan venäläisvastustajansa keskialueen puolustusmuotoa. Viime vuoden pudotuspelit ovat tästä osoitus.
Puolustusalueen puolustuspelissä Jokerit on terävöittänyt tekemistään runkosarjasta. Kriittiset alueet puolustetaan aiempaa jämäkämmin. Puolustusalueen puolustuspelissä on samanlaista tiiveyttä ja uhrautumista nähtävissä kuin viime kevään Leijonissa. Lisäksi Jokerit iskee äärimmäisen terävästi oikeaan aikaan kiinni, tarvittaessa tuplaa ja riistää kiekon.
Koko Jokereiden sapluunan pohjana on neljä pelitilanneroolia, niiden viiveetön vaihtelu ja niihin liittyvien keskeisten yksilön teknis-taktisten vaatimusten hallitseminen eri kentän osa-alueilla. Sitä kautta Jokerit kykenee pelaamaan laadukkaasti kollektiivina ja tunnistamaan viisikkona tilanteita. Nämä ovat hyvän viisikkopelaamisen perusasioita, joita Jokerit toteuttaa erittäin laadukkaasti. Ne perusasiat tuovat Marjamäen joukkueelle etua. Tätä sapluunaa vasten Lokomotiv on hidas ja kankea, vaikka ei missään nimessä ole huono joukkue.
Vastaavalla laadulla Jokerit on pelannut viimeksi kaksi vuotta sitten Jukka Jalosen alaisuudessa. Silloin tie katkesi toisella kierroksella Moskovan TsSKA:ta vastaan.
Lokomotiv-sarja on vasta alussa, ja on varmaa, että Lokomotiv laittaa kaiken likoon kahdessa tulevassa kotipelissään. Jokereiden puolustuspelaaminen joutuu varmasti kovemmalle koetukselle kuin kahdessa ensimmäisessä pelissä.
Sarjan kolmas peli onkin hyvä mittari Jokereille: kykeneekö joukkue edelleen samaan suoritustasoon kuin kotipeleissään? Ajatus ei Jokereilla saa karata yhtään siihen, että tämä sarja hoituu helposti. Lokomotiv kyllä haistaa, jos Jokerit ei ole ihan ytimessä.
Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä. Elmo on myös torstaista alkaen irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen.
Raimo Summanen: Jokereilla ensimmäisen kerran kuuden vuoden aikana mahdollisuus voittaa KHL:n mestaruus