Teemu Kinnunen pysäytti Kouvolan ja tyrmäsi Janne Kivipellon lukkareiden taistossa

Teemu Kinnunen siirtyi Vimpeliin täksi kaudeksi Siilinjärveltä mukanaan paljon kysymysmerkkejä.

Pesäpallo

Teemu Kinnunen pysäytti Kouvolan ja tyrmäsi Janne Kivipellon lukkareiden taistossa

Teemu Kinnunen nousi ottelun sankari, kun Vimpeli murskasi Kouvolan odotetussa kärkiottelussa. Pekka Arffmanin mukaan Kinnunen on ollut yksi kauden suurimmista positiivisista yllättäjistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.6.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpeli voitti kierroksen kärkiottelussa Kouvolan 2-0 (4-1, 2-0). Pekka, oliko Vimpelin näin paljon parempi kuin numerot kertovat?

Vimpeli oli itse asiassa paljon parempi kuin numerot kertovat. Se voitti esimerkiksi kolmostilanteet 15-6 eli Vimpeli painosti molemmilla jaksoilla ja teki tilanteita enemmän, mutta ainoa asia, mikä sillä ei toiminut normaalilla tasolla, olivat kotiutukset. J-P Vainionpään saldo kotiutuksissa oli 2/5, Janne Mäkelällä ¼ ja Matias Rinta-aholla 1/3. Nämä numerot kertovat, miksi Vimpelin voittonumerot eivät olleet suuremmat.

Se, mihin ottelu ratkesi, oli mielenkiintoinen ja jopa yllättävä asia, sillä ottelu ratkesi lukkareiden taistoon. Teemu Kinnunen vei sen taistelun Janne Kivipeltoa vastaan puhtaasti 6-0.

Kinnunen pelasi loisto-ottelun varsinkin nollassa ja Kouvolalla oli todella suuria vaikeuksia saada miehiä edes kentälle. Kinnusen tolppa oli jopa kokeneille etenijöille myrkkyä, minkä seurauksena heille tuli useita ykköspaloja tai pallo piti nostaa viimeisellä kopiksi.

€100 free bet to baseball and pesäpallo at LeoVegas!

Kivipelolla oli sen sijaan harvinainen musta peli. Hän aloitti hyvin, mutta ensimmäisen jakson kolmannessa vuoroparissa Kivipelto kierrätti vapailla Mikko Kanalan kakkoselta kotiin. Muutenkin hänellä oli vaikeuksia pitää tolppaansa lautasella ja kun Vimpeli näki, että Kivipelto kamppaili syöttönsä kanssa, he alkoivat pelata aggressiivisesti lentomerkillä. Toisella jaksolla Kivipelto oli parempi, mutta tämä oli ilman muuta Kivipellon tämän kauden heikoin peli – ja toinen peli peräkkäin, jossa hän kipuili syöttönsä kanssa.

Toinen asia, mikä Kouvolalla petti, oli sisäpeli. Vain ykköskärjessä pelanneet Patrik Vartama ja Arttu Ruuska saavat synninpäästön, samoin lyöjäjokeri Teemu Nikkanen. Ykköskärjen pelaaminen tukehtui Iiro Nokkalaan ja Kivipeltoon ja kakkoskärjessä Tommi Mäentausta ei päässyt kertaakaan nollassa kentälle.

Huippupeli Kinnuselta, hyvä peli Vimpelin ykkös- ja kakkoskärjiltä ja pelintekijöiltä, mutta heikompi peli kovalta kotiutusosastolta – ja surkeaa sisäpeliä Kouvolalta ja heikko peli Kivipellolta. Siinä ottelu paketoituna.

Jos katsomme isompaa kuvaa, missä Kouvola ja Vimpeli menevät nyt, kun kaudesta on pelattu ensimmäinen kolmannes?

Mistään runkosarjan voitosta on vielä turha puhua, sillä kautta on kaksikolmasosaa pelaamatta ja tässä ehtii tapahtua vielä paljon asioita. Se on kuitenkin selvää, että Vimpeli on todella vahvassa vireessä ja sen hurja sisäpelimateriaali rullaa todella hyvin.

Vimpelin ulkopeli on ollut myös vahvaa, mutta kyllähän yksi kauden suurimmista positiivisista yllättäjistä Superpesiksessä on ilman muuta ollut täksi kaudeksi hankittu lukkari Teemu Kinnunen. Kinnusella on edelleen puutteita lyhyiden hakemisessa, mutta muuten hän on kasvanut vastuidensa mukana Vimpelissä hienosti. Kinnusen tolppa on todella hyvä ja hän taktisesti erittäin järkevä lukkari. Tällaisia kasvutarinoita on aina hieno seurata.

Kouvolan materiaali on myös kivikova niin sisällä kuin ulkonakin. Kivipellosta en ole huolissani, vaikka lukkaripeli on tunnetusti herkkä juuri sen tyyppisille heilahduksille, joita tänään nähtiin ja joista oli hieman merkkejä jo torstaisessa Joensuu-ottelussa. Kivipelto on edelleen huippulukkari ja pelannut vahvan kauden – ja vaikka Kivipellolla olisikin ongelmia syöttönsä kanssa, Kouvolalla on huippuluokan kakkoslukkari, Elias Pitkänen.

Se, mistä sen sijaan olisin hieman huolissani, on Kouvolan sisäpeli. Toki tässä on vielä pitkä kesä aikaa saada sisäpelikin takaisin jengoilleen, mutta Kouvolalle on sattunut viime otteluissa muutamia todella heikkoja sisäpelisuorituksia, eikä Iiro Haiminkaan pelinjohtaminen ole ollut vielä läheskään parhaimmillaan.

En kuitenkaan tekisi tästäkään sen suurempaa numeroa ainakaan vielä. Uskon, että Kouvola saa kyllä sisäpelinsäkin auki, mutta ei näiltä heikoilta esityksiltä kannata ummistaa kokonaan silmiä. Tänäänkin Vimpelissä olisi voinut tulla rallattelulukemat, jos Vimpelin kolme tenoria olisivat olleet kotiutuksissaan vireessä – ja sekin on hyvä muistaa, miten heikko suoritus kuusi kolmostilannetta on.

Matti Latavala on toki ollut loukkaantumisen vuoksi sivussa kahdesta edellisestä ottelusta, mutta eivät nämä kaksi tappiota sillä selity. Torstaina Kouvolan pysäytti Ville Väliaho ja tänään Teemu Kinnunen ja siinä, miksi näin kävi, on se kysymys, jota Kouvolassa joudutaan miettimään.

Teemu Kinnunen