Teemu Pukki saa valmentajakseen fakiirin, joka voi pelastaa Norwichin putoamiselta

Teemu Pukki ja Norwich rukoilevat, että Dean Smith muuttaisi kanarialintujen lentosuunnan.

JalkapalloValioliiga

Teemu Pukki saa valmentajakseen fakiirin, joka voi pelastaa Norwichin putoamiselta

Norwich palkkasi uudeksi päävalmentajakseen Dean Smithin. Jukka Rönkä pitää täysin mahdollisena, että Smith pelastaa Norwichin putoamiselta.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 15.11.2021 | KUVAT All Over Press

Teemu Pukki saa uuden managerin, kun Norwich nimitti odotetusti Dean Smithin uudeksi päävalmentajaksi. Jukka, nyt kun tiedetään, kuka korvaa Daniel Farken, oliko päävalmentajan vaihtaminen oikea peliliike Norwichilta?

Olen edelleen sitä mieltä, että vaikka Farke onkin ollut Norwichille aarre, Norwichin oli pakko yrittää jotakin pelastaakseen Valioliigan paikkansa. Ensimmäinen osa oli se, että Farke erotettiin – ja kun nyt tiedetään yhtälön toinen eli Smithin palkkaaminen, pidän tätä oikeana peliliikkeenä Norwichilta.

Parhaat kertoimet Valioliigaan tietenkin Expektiltä! Kokeile jopa 100 euron ilmaisvedolla!

Jokaisen päävalmentajan ja managerin kohdalla voidaan toki pohtia sitä, olisiko jossain ollut vieläkin parempi vaihtoehto, mutta Norwichin vetovoima varsinkaan tässä saumassa ei ole suurin mahdollinen. Näen tämän jopa niin, että Norwichin kannalta Smithin potkut Aston Villasta sattuivat hyvään aikaan, sillä kuukausi, kaksi sitten Norwichin olisi ollut turha unelmoida Smithin palkkaamisesta.

Pelastaako Smith Norwichin putoamiselta tällä kaudella?

Tilanne on varmasti haastava, mutta Smithin johdolla siihen on selvästi paremmat saumat kuin Farken johdolla – tai mitä olisi ehdolla olleen Frank Lampardin johdolla. Smithin historiasta löytyy vankkoja näyttöjä siitä, että hän saa nopeasti tuloksia aikaan. Kun hän esimerkiksi otti Aston Villa komentoonsa marraskuussa 2018, Villa oli Championshipissa 14:s, mutta Smith käänsi kurssin dramaattisesti ja Villa nousi kauden päätteeksi Valioliigaan.

Aston Villan avauskausi Valioliigassa oli haastava, mutta seura säilytti sarjapaikkansa ja viime kaudellahan Aston Villa oli yksi liigakauden sensaatioista.

Smithin potkuihin johtaneet viisi peräkkäistä tappiota on herättää toki kysymyksen, miten hyvin Smith pystyy vastatuulessa korjaamaan joukkueensa kurssia, mutta Norwichissa hän aloittaa puhtaalta pöydältä ja pidän täysin mahdollisena, että hän loihtii jopa uuden sarjasopimuksen Norwichille.

Millainen päävalmentaja Smith on?

Norwich

Dean Smith on Norwichin uusi päävalmentaja.

Smith on vuosikausia luottanut 4-3-3-formaatioon, jota on hän hieman säädellyt käytössä olleiden pelaajien mukaan. Pelaamisen perustana on kurinlainen ja hyvin organisoitu puolustuspelaaminen. Villan pallonhallintaprosentti oli Smithin alaisuudessa tällä kaudella 47.3. Villa ei varsinaisesti ollut pallonhallintajoukkue, mutta Smithin ideologiana oli silti pitää pallosta hyvää huolta. Peliä tehtiin alhaalta ja vältettiin kaikkia sellaisia ratkaisuja, joissa pallo olisi menetetty vaarallisilla alueilla. Totta kai viime kaudella Jack Grealish oli kaiken kruunaava ekstrapelaaja, mutta Smithin jalkapalloa voisi kuvata järkijalkapalloksi.

Johtamisotteeltaan Smith on eräänlaista vanhaa hyvää brittiläistä koulukuntaa. Asiat sanotaan suoraan ja töitä tehdään tosissaan, mutta ilmapiiri pyritään kuitenkin pitämään rentona.

Smith on myös varsin hyvä kehittämään nuoria pelaajia ja antamaan heille näytönpaikkoja. Esimerkiksi Ollie Watkins on yksi Smithin lapsista. Watkins sai Smithin aikana tilaisuuden Brentfordissa ja Smith hankki hänet vuosi sitten Aston Villaan – ja nyt Watkins pelaa Englannin maajoukkueessa.

Mitä Smithin nimittäminen tarkoittaa Teemu Pukin kannalta?

Pukki on ilman muuta sellainen talismaani Norwichille, jonka ympärille Smith rakentaa tämän kauden pelastamissuunnitelmansa. Norwichin on vaikea houkutella tammikuun siirtoikkunassa mitään suuria nimiä, sillä taistelu putoamista vastaan ei ole paras myyntivaltti. Sitä, mitä tapahtuu sitten ensi kesänä tai sen jälkeen, on vaikea tietää – varsinkin, kun emme tiedä vielä, pelaako Norwich ensi kaudella Valioliigassa vai Championshipissa.