Verstappen taas voittoon – Leclerc MM-kakkonen

20.11.2022 16:34

Kunniakuja. Sebastian Vettel ajoi Abu Dhabissa uransa viimeisen F1-kisan.©AOP

Formula 1

Kauden 2022 F1-maailmanmestari Max Verstappen voitti myös kauden viimeisen GP:n.  Voitto on hänelle kauden 15:s. Verstappen lähti Abu Dhabin kisaan paalupaikalta ja piti sijoituksensa koko kisan läpi. Taistelu sarjan kakkosijasta jäi loppukierroksille. Red Bullin Sergio Perezin tiukka jahti kisan lopussa ei onnistunut, vaan Ferrarin Charles Leclerc ajoi kisan toiseksi ja MM-sarjan kakkoseksi. Perez oli molemmissa kolmas.

”Onnistuimme. Olen iloinen”, Leclerc totesi tiimiradiossa.

Kilpailu oli Aston Martinin saksalaiskuski Sebstian Vettelin F1-uran viimeinen. Hän kävi radalla hyviä kaksintaisteluita ja hivuttautui välillä myös lähelle kärkeä. Lopulta Vettel oli kisan kymmenes ja otti kisasta vielä MM-pisteen. Hän hyvästeli F1:set kaasuttamalla hienot donitsit lähtösuoralla.

Mercedeksen seitsenkertainen mestarikuski Lewis Hamilton jäi kaudella 2022 kokonaan ilman GP-voittoa. Hamilton taisteli viimeisessä kisassa palkintopallipaikasta, mutta lopulta britin Mersuun tuli teknistä vikaa vain kolme kierrosta ennen ruutulippua ja kausi päättyi keskeytykseen varikolle. Hamilton päätti kauden MM-sarjan kuudenteen sijaan.

Valtteri Bottakselle kisa oli uran 200:s, mutta se sujui heikosti. Hän lähti matkaan ruudusta 18. kovilla renkailla ja putosi heti alussa koko letkan hännille. Bottas oli matkassa yhdellä pysähdyksellä ja medium-renkaat vaihdettiin alle kierroksella 32. Kovaa kiipeämistä tulostaululla ei koskaan tapahtunut. Lopputuloksissa Bottas oli 15:s. Hän jäi yli kierroksella voittajalle. MM-sarjassa Bottas oli tällä kaudella 10:s.

Kilpailu oli viimeinen F1-sarjassa toistaiseksi myös McLarenin Daniel Ricciardolle, Haasin Mick Schumacherille ja Williamsin Nicholas Latifille, joista kaikki ovat ilman ajopaikkaa ensi kaudelle.

FIA tiedotti ennen kisaa, että voittajakuskeille jaetaan pokaalin lisäksi jatkossa myös mitalit. Mitalissa lukee aina kilpailun järjestysnumero. Mitalit jaetaan jo Abu Dhabissa, jonka GP on F1-sarjan 1079:s osakilpailu.