Tottenhamin tuuletusten takana näkyvät myrskyn merkit ja Antonio Conten potkut

Emerson Royal iski Tottenhamin avausmaalin 2-0-voitossa West Hamista.

JalkapalloValioliiga

Tottenhamin tuuletusten takana näkyvät myrskyn merkit ja Antonio Conten potkut

Onko Tottenham menossa ensi kaudeksi Mestarien liigaan? Jukka Röngän mukaan pikemmin kriisiin ja vaihtamaan manageria.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.2.2023 | KUVAT All Over Press

Tottenham voitti sunnuntaina West Hamin 2-0 ja nousi pitkästä aikaa TOP4:ään eli Mestarien liiga paikoille. Aiemmin päivällä Manchester United voitti Leicesterin 3-0 ja vankisti entistään asemiaan sarjakolmosena. Jukka, kun pakettiin lisätään Arsenal ja Manchester City, ovatko tässä ensi kauden neljä kärkiseuraa?

Arsenal, Manchester City ja Manchester United ovat ilman muuta Mestarien liiga junassa, mutta neljännen paikan suhteen tilanne on auki.

Kärjen vauhdissa hyvin mukana ollut Newcastle on alkanut selvästi hyytyä. Se on voittanut seitsemästä edellisestä liigaottelustaan vain yhden ja tehnyt näissä otteluissa vain kolme maalia. Newcastlen peli toimii kyllä muilta osin kohtuullisesti, mutta sen suurin ongelma on maalinteko eikä siihen ole olemassa mitään taikatemppuratkaisua.

Newcastle ramasi kaiken kesän siirtoikkunassa ruotsalaiseen Alexander Isakiin, mutta hän on pystynyt pelaamaan loukkaantumisten vuoksi tällä kaudella vasta seitsemässä liigaottelussa. Tähän nähden kolme liigamaalia on kelpo suoritus.

Coming up The Thriller of the Year – Liverpool vs Real Madrid. Check the odds and play at Mr Green! 

Isak on päässyt nyt takaisin kentille, mutta on selvästi vielä periterävyydeltään keskenkuntoinen eikä Isak välttämättä ole muutenkaan mikään supertykki. Esimerkiksi viime kaudella hän teki Real Sociedadissa 32 sarjaottelussa vain kuusi maalia. Ruotsalaisessa on potentiaalia mutta hän on enemmän kokonaisvaltainen hyökkäyssuunnan pelaaja kuin kovimman kaliiperin maalitekijä.

Tottenhamin mittatikku Mestarien liigaan selviytymisen suhteen ei ole kuitenkaan Newcastle, vaan Liverpool. Seitsemän pisteen ero Tottenhamiin näyttää nyt suurelta, mutta Liverpool on pelannut kaksi ottelua Spursia vähemmän eli teoriassa ero voi kaventua jopa pisteeseen. Se ei taas ole mitään, kun vastakkain pannaan Liverpoolin ja Tottenhamin näkymät kevään osalta.

Liverpool alkaa selvästi saada pelinsä jälleen jengoilleen, mikä sinällään ei ole yllätys. Huippujoukkueille voi tulla hetkellisiä synkempiä kausia ja luonnollisesti myös loukkaantumiset vaikuttavat niiden peliesityksiin. Liverpool on kärsinyt molemmista haasteista, mutta nyt sairastupa alkaa tyhjentyä ja peli parantua.

Lisäksi varjojen mailla vaeltaneet Mohamed Salah ja Darwin Nunez on löytämässä kipinänsä ja kun lauantaina avaukseen palannut Virgil van Dijk pääsee täyteen teräänsä, Liverpool tulee ja lujaa.

Itse asiassa niin lujaa, että Liverpool menee heittämällä Mestarien liigaan oikeuttaville paikoilla TOP4:ään.

Kuulostaa, ettet usko Tottenhamiin. Miksi?

Siihen on monta syytä.

Tottenhamin pelaaminen ei vakuuta tällä hetkellä sen enempään tuloksellisesti kuin pelillisestikään. Se voitti toki kaksi viikkoa sitten Manchester Cityn kotonaan 1-0, mutta hävisi sen jälkeen Leicesterille 1-4 ja Milanille Mestarien liigassa 0-1. West Ham kaatui sunnuntaina 2-0, mutta sekään peliesitys ei ollut mitenkään vakuuttava.

Koko kausi on ollut Tottenhamille pelillisesti erittäin haastava – jopa syksyllä, jolloin se naarasi pisteitä hyvin. Nyt myös sen tulokset ovat alkaneet heilua. Esimerkiksi MM-kisojen jälkeen pelatuista yhdeksästä liigaottelusta se on voittanut neljä ja hävinnyt neljä ottelua. 1,4 pisteen tahti riittää kyllä TOP-kymppiin, mutta ei Mestarien liigaan.

Toinen iso tekijä on Spursin loukkaantumistilanne. Maalivahti Hugo Lloris on sivussa 5-6 viikkoa, elintärkeä Rodrigo Bentancur 6-7 kuukautta ja Yves Bissouma jopa koko loppukauden. Näistä varsinkin Bentancurin poissaolo on massiivinen takaisku ja vaikka Lloris onkin ollut kohtalaisen ulapalla MM-kisojen jälkeen, hän on kuitenkin eri tason maalivahti kuin kakkosmaalivahti Fraser Forster.

Kaiken lisäksi manageri Antonio Conten toipuminen sappirakkoleikkausta on ottanut takapakkia ja Conte on nyt sairauslomalla perheensä luona Italiassa. Tottenham ja Conte eivät ole virallisesti vahvistaneet sairausloman pituutta, mutta yleisesti on puhuttu 7-8 viikosta.

Conten apuvalmentaja Cristian Stellini on toki sisäistänyt contelaisen jalkapallon, mutta ei hän mikään Conte ole – ei hyvässä eikä pahassa. Conten puuttuminen on ilman muuta iso miinus.

Tilannetta ei helpota yhtään se, että Conten asemasta on spekuloitu yli vuosi – ja nyt Englannissa pidetään todennäköisenä, että hänen tarunsa Spursissa tulee tiensä päähän joka tapauksessa viimeistään kesällä.

On selvää, että pelaajilla on hyvä kuva siitä, mikä Conten asema on Tottenhamin hierarkiassa. Jos tai kun he haistavat sen, ettei Contella ole seurajohdon ehdotonta tukea, silloin ollaan vaarallisilla vesillä.

Itse en olisi yllättänyt, jos Tottenham tekisi peliliikkeitä jo ennen kauden päättymistä. Jos Contesta ollaan kerta luopumassa, mitä tässä pitää enää odottaa?

Conten sopimus loppuu joka tapauksessa kesällä ja jos sopimuksessa ei ole jotain massiivista eropykälää, managerin vaihtaminen ei vaadi silloin muuta kuin kaksi päätöstä – erottamispäätöksen ja seuraajan palkkaamisen.

Voisiko Conten erottaminen muuttaa Tottenhamin kurssia?

Totta kai – mutta kaikki riippuu siitä, kuka tulisi ruoriin.

Thomas Tuchel on osoittanut, että hän pystyisi fixaamaan asiat salamavauhtia ja voisi saada Tottenhamin taistelemaan tosissaan vielä Mestarien liigaan pääsystä – ja miksei jopa menestymisestä tämän kauden Mestarien liigassa ja varsinkin FA Cupissa.

Myös Mauricio Pochettino nauttii suurta kunnioitusta joukkueen sisällä ja hänkin voisi nostaa Spursin osakkeita jo loppukauden osalta.

Toinen vaihtoehto on, että tämä kausi hoidetaan Conten johdolla ja sitten tilanne arvioidaan kesään mennessä uudelleen. Se indikoisi sitä, että Tottenham olisi kallistumassa jonkun Ryan Masonin kaltaisen hieman yllättävämmän vaihtoehdon puoleen ja Spursissa voisi alkaa myös arsenalimainen pidempi prosessi esimerkiksi juuri Masonin alaisuudessa.

Tottenhamin ympärillä vellovat myös seuran myyntihuhut. Vaikuttavatko ne Spursin loppukauden näkymään?

En usko. Ensinnäkään kaupan toteutuminen ei ole mitenkään varmaa – ei varsinkaan nopealla aikataululla. Ja vaikka kauppa toteutuisikin vaikka ensi viikolla, uudet omistajat eivät ehtisi tehdä joukkueen kannalta muita liikkeitä kuin vaihtaa manageria ja valmennusstaffia.

Mahdollisen omistajanvaihdokset vaikutukset alkaisivat näkyä aikaisintaan vasta seuraavassa ja seuraavissa siirtoikkunoissa. Ne voisivat olla mitä tahansa, kuten Chelsean tapauksessa on nähty. Mutta ei nyljetä karhua ennen kuin karhu on kaadettu. Toistaiseksi Tottenham pysyy ENICin omistuksessa.

Tottenhamissa myös muutamat pelaajat ovat pelanneet alle oman tasonsa. Miten paljon se selittää Tottenhamin pelillisiä haasteita?

Totta kai se on yksi tekijä Spursin sopassa – mutta se onkin sitten monimutkaisempi kysymys, mistä tiettyjen pelaajien ongelmat johtuvat.

Kaikki tietävät, että tämä liigakausi on poikkeuksellinen kesken kauden pelattujen MM-kisojen vuoksi, ja varmasti MM-kisat ovat vaikuttaneet osalla pelaajista heidän esityksiinsä.

Hugo Lloris itki itsekin, että hänen on ollut vaikea keskittyä Ranskan MM-finaalitappion jälkeen liigapeleihin.

Heung-min Son voitti viime kaudella Valioliigan maalintekijätilaston 23 maalilla, mutta tällä kaudella Son on osunut vasta viidesti. Jos Sonin tasoisen maalintekijän ottelukohtainen maalimäärä putoaa 0,7 maalista 0,2 maaliin, niin jossainhan se näkyy. Son on ollut muutenkin niin sekaisin, etten ihmetellyt yhtään hänen pudottamistaan avauksesta West Hamia vastaan.

Sonin ja Llorisin lisäksi Tottenhamissa on ailahdellut moni muukin pelaaja, mutta kaikista eniten tämän kauden Tottenhamissa on ihmetyttänyt viime kesänä tehtyjen hankintojen floppaaminen.

Richarlison ei ole tehnyt koko kauden aikana vielä yhtään liigamaalia ja maalisyöttöjäkin hänellä on vain kaksi. Richarlisonia olisi helppo moukaroida, mutta kysymys kuuluu, miksi sama mies on umpisurkea vätys Tottenhamissa mutta Brasilian maajoukkueen tämän hetken tärkein maalintekijä?

Tai miksi kesällä hankittu Yves Bissouma ollut täysi turisti tai Djed Spencea ollaan työntämässä jo nyt yli laidan, vaikka hänestä maksettiin kesällä 17 miljoonaa puntaa?

Totta kai pelaajilla on vastuu omista tekemisistään, mutta onhan tässä pakko kysyä myös Conten vastuun perään. Siksi pettymys Contea kohtaan on Tottenhamissa tällä hetkellä paljon syvempää kuin se, mitä tulokset kertovat – ja siksi olen vakuuttunut, että Conte ei ole enää ensi kauden alkaessa Tottenhamin manageri.

Eli mikä Tottenhamin tilanne tällä hetkellä on?

Tottenham on ajautumassa sarjataulukon kauneuden takana kriisiin – ellei se ole jo ajautunut.

Ainoa asia, joka voisi pelastaa Spursin tämän kauden, on Conten vaihtaminen Tucheliin tai Pochettinoon, mutta silloinkin kysymys olisi vain astetta paremmasta mahdollisuudesta päästä Mestarien liigaan, sillä Liverpool tulee tällä hetkellä sellaista vauhtia, että kohta rytisee ja kunnolla.