TPS teki oikean ratkaisun palkatessaan oksennusreaktion aiheuttavan valmentajan

Miika Nuutisen odotetaan nostavan TPS:n takaisin Veikkausliigaan, josta se tippui syksyllä 2020.

Il PinturicchioJalkapallo

TPS teki oikean ratkaisun palkatessaan oksennusreaktion aiheuttavan valmentajan

TPS ymmärsi viimeinkin katsoa omaa lammikkoaan kauemmaksi ja uskalsi palkata päävalmentajaksi Miika Nuutisen. Kova ratkaisu.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 6.9.2023 | KUVAT All Over Press

Ykkösessä pelaava perinteikäs TPS kertoi palkanneensa ensi kaudesta alkaen uudeksi päävalmentajakseen Klubi 04:ää tällä kaudella valmentavan Miika Nuutisen. Nuutisen sopimus kattaa kaudet 2024-2026.

Valinta on monessa mielessä mielenkiintoinen. 31-vuotias Nuutinen kuuluu nuorten suomalaisvalmentajien eturiviin. Hän on tullut suurelle yleisölle tutuiksi analyyttisenä asiantuntijana Ylen arvokisalähetyksissä, mutta jalkapallopiireissä Nuutisesta on puhuttu jo pidempään.

Nuutinen kuuluu valmentajana niin sanottuun uuteen koulukuntaan. Tämä koulukunta ei puhu ja valmenna jalkapalloa adjektiiveillä ja silmätuntumalla, vaan valmentaminen ja näkemykset pelistä perustuvat dataan ja analyysiin pelistä ja pelin lukemattomista yksityiskohdista.

Myös se, miten tämä koulukunta näkee ja puhuu pelistä, perustuu samaan analyyttiseen lähestymistapaan.

Olen huomannut omien juttujeni kohdalla, ettei tällainen analyyttisyys miellytä kaikkia. Myös pallonhallintadatavalmentajaksi leimatun Nuutisen nimitys TPS:n päävalmentajaksi on aiheuttanut monissa oksennusreaktion.

Olisi lohdullista sanoa, että uuden koulukunnan lähestymistapa närästäisi vain kannattajia, mutta todellisuudessa se närästää myös monia jalkapalloihmisiä, jopa joitakin Veikkausliiga-valmentajia.

En tartu nyt näihin pimputteluheittoihin, mutta suren aidosti tätä vastakkainasettelua, joka suomalaisessa jalkapallossa vallitsee näiden kahden koulukunnan välillä.

Nämä kaksi lähestymistapaa eivät ole toisiaan poissulkevia. Hyvä esimerkki tästä on Real Madridin päävalmentaja Carlo Ancelotti. Hän antaa Pep Guardiolan kaltaisiin valmentajiin verrattuna pelaajille paljon enemmän vapauksia päättää erilaisista ratkaisumalleista kentällä.

Ancelotti on toki nuotittanut Real Madridin pelin perusperisaatteet ja niistä on sovittu pelaajien kanssa, mutta ei niin tarkasti eikä niin yksityiskohtaisesti kuin Guardiolalla. Kun joukkueella on taitavat yksilöt, kuten Real Madrdilla, tällainenkin lähestymistapa toimii ja sen avulla voidaan myös menestyä.

Kannattaa kuitenkin katsoa Mestarien liigan viime kevään välierät, joissa Manchester City passitti Real Madridin lauluun yhteismaalein 5-1. Oliko niissä otteluissa kysymys sattumasta vai siitä, että Manchester Cityn pelaaminen oli paremmin organisoitu ja Citylla oli täsmälliset kohteet, joihin se iski Real Madridia?

***

Suomalaisessa jalkapallossa kysymys ei kuitenkaan ole Manchester Citysta ja Real Madridista. Se, että esimerkiksi City pystyi iskemään Real Madridin heikkouksiin, edellytti hyviä pelaajia.

Suomessa haasteena on, ettei meillä ei ole yhtä hyviä pelaajia kuin huippuseuroilla. Ei siinä mielessä, että pelaajat voisivat iskeä Real Madridin heikkouksiin samalla tavalla kuin Cityn pelaajat – eikä siinä mielessä, että pelaajat pystyisivät pelaamaan yhtä hyvin ancelottilaista vapaampaa jalkapalloa.

Best odds for Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga, Finnish pesäpallo and and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Siksi suomalaisessa jalkapallossa korostuu se, että me ymmärrämme pelin lainalaisuuksia ja pelin erilaisia syy- ja seuraussuhteita.

Valmentaja voi esimerkiksi sanoa lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen, että meidän olisi voitettava enemmän kaksinkamppailuita. Olisi varmasti, mutta miksi niitä ei voiteta? Siksikö, että pelaajat on ripoteltu kentälle miten sattuu eikä niille alueille, joissa kasinkamppailuja todennäköisimmin käydään ja jonne pitäisi luoda systemaattisesti ylivoimia?

***

Ylen kisalähetykset ovat todistaneet, että Nuutinen ymmärtää peliä ja sen sisäisiä syy- ja seurasuhteita syvällisesti. Se on ensimmäinen vaatimus. Jos me Suomessa emme ymmärrä peliä ja sen lainalaisuuksia, miten me pystymme kehittymään ja nousemaan seuraavalle tasolle? Sille tasolle, jossa peli ja valmennus tänä päivänä menevät.

Toinen vaatimus on se, osaammeko siirtää tämän ymmärryksen peliin?

Tämä on myös Nuutisen haaste valmentajana.

Klubi 04 johtaa tällä hetkellä Kakkosen A-lohkoa viiden pisteen erolla ennen Jippoa, mikä on hyvä signaali Nuutisen käytännön valmentajataidoista. Ensi kaudella hän joutuu kuitenkin uudenlaiseen puntariin, sillä vaatimustaso Ykkösessä on astetta kovempi ja TPS:n kokoiselle seuraorganisaatiolle ei riitä vain selviytyminen. Turussa ollaan satavarmasti pettyneitä, jos Nuutinen ei tuo mukanaan nousua Veikkausliigaan.

TPS:ää on joka tapauksessa onniteltava rohkeasta valinnasta – ja siitä, että Turussa on viimeinkin katsottu myös omaa lammikkoa kauemmaksi. TPS:n kyntämisestä keskinkertaisuudessa voisi heittää vitsin tai kaksi, mutta tässä kohtaa on nostettava hattua niille, jotka uskalsivat palkata Nuutisen kaltaisen valmentajan.