TPS:n klaani puhuu junioripolusta, kun todelliset ongelmat ovat aivan muualla

Jääkiekko

TPS:n klaani puhuu junioripolusta, kun todelliset ongelmat ovat aivan muualla

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 1.4.2020

TPS julkisti urheilun johtoryhmänsä, joka vastaa seuran urheilutoiminnan suunnittelusta ja seurannasta. HC TPS:n ja TPS Juniorijääkiekko ry:n yhteisen johtoryhmään kuuluvat HC TPS:n hallituksen jäsen Erkka Westerlund, seuran urheilujohtajana aloittava Rauli Urama sekä paluun seuran johdon toimintaan tekevä Saku Koivu.
Kasassa on suomalaisen jääkiekon mittapuulla verrattoman nimekäs porukka.
TPS:n tiedote aiheesta oli pitkä ja täynnä hienoja virkkeitä kuin jonkin startup-yrityksen ympärillä konsanaan. Jos ei muuta, niin pöhinä näyttäisi olevan hyvä. Tiedote sisälsi kuitenkin vähän konkretiaa ennen kaikkea TPS:n akuuttien ongelmien näkökulmasta.
Uuden johtoryhmän tarkoituksena on ainakin vahvistaa pelaajapolkua junioreista Liiga-joukkueeseen sekä laatia urheilullista ja valmennuksellista strategiaa ja linjaa. Pitkäjänteiseen toimintaan pyrkiminen ja strateginen suunnittelu ovat suomalaisessa seurajohtamisessa ehdottomasti toivottavaa ja ovat sitä myös TPS:n kohdalla. Uskottavuutta turkulaisittain tosin heikentää se, että seuran tulokset pitkäjänteisen työn kohdalla ovat olleet viime vuosina näkymättömät, etenkin edustusjoukkueen menestyksen näkökulmasta.
Edellinen seuran urheilun johtoryhmä perustettiin vuonna 2017 Saku Koivun, Antero Niittymäen ja Mika Suoraniemen ympärille. Puheet olivat kovia, sillä tavoitteena oli nousta ”Euroopan huippuseuraksi kaikilla mittareilla”. Kolme vuotta myöhemmin seuran edustusjoukkueen tilanne on yhä kauempana tuosta tavoitteesta.
Jälleen puhutaan ”laadukkaasta juniorityöstä”, ”pelaajapolun kehittämisestä” ja ”jokapäiväisen tekemisen laadusta”. Milloin nämä asiat heijastuvat myös Liiga-joukkueeseen?
TPS:llä on akuutteja ongelmia. Seuran urheilullinen uskottavuus, joka oli viime vuosina rakentunut edes säälliselle tasolle suhteessa resursseihin, kaatui päättyneellä kaudella viemäriin.
Kykeneekö uusi urheilujohdon kolmikko vastaamaan TPS:n edustusjoukkueen ympärillä velloviin ongelmiin, jotka kytkeytyvät paljon seuran urheilulliseen johtamiseen? Tiedote ei selkeyttänyt johdon rooleja ja vastuita vaan lähinnä herätti yhä lisää kysymyksiä etenkin Westerlundin asemaan liittyen.
Seuran hallituksen jäsenen Westerlundin asema urheilujohtamisen taustalla on jokseenkin hämärä mutta vahva, mistä osoitus oli urheilujohtaja Antero Niittymäen irtisanoutuminen viime syksynä ja Kalle Kaskisen potkuihin liittynyt jupakka. Nyt pitkään valtaa taustalla käyttänyt Westerlund on nousemassa yhä näkyvämpään rooliin seurassa johtoryhmän puheenjohtajana. Kykeneekö valtaa jo pitkään käyttänyt Westerlund katsomaan aiempaa toimintaa kriittisesti vai toistetaanko samoja virheitä? Hyppiikö Westerlund jatkossakin operatiivisen johdon varpaille? Puheissa puhutaan pitkäjänteisyydestä, mutta samaan aikaan edustusjoukkueen johtaminen on ollut kaikkea muuta, ja hädän hetkellä toimintaa on leimannut johtajuusvaje.
Strategisten korulauseiden ohella tuohon akuuttiin ongelmaan eli edustusjoukkueen kyntämiseen kolmikko ei tiedotteessa paneutunut.
Toukokuussa tehtävässään aloittava urheilujohtaja Urama toi mukanaan nuorten maajoukkueesta TPS:n päävalmentajaksi Raimo Helmisen, jonka sopimus on yksivuotinen. Helminen on Liigassa kokematon päävalmentaja. Hänellä on taustallaan yksi puolivuotinen Ilveksen peräsimessä, ja sekin päättyi potkuihin Ilveksen rämpiessä sarjan hännillä. Vuodenvaihteen nuorten MM-kisatkaan eivät varsinaisesti nostaneet Helmisen osakkeita päävalmentajana.
Se, että Helminen ei ole aiemmilla päävalmentajapesteillään loistanut, ei tarkoita sitä, että hän automaattisesti epäonnistuisi ensi kaudella TPS:ssä, mutta urheilujohdon on hyvä tunnistaa realiteetit. Ennen kaikkea jämäkkyyttä nyt tarvitaan joukkueen rakentamiseen ja pelaajarekrytointiin, jossa isossa roolissa on entinen pelaaja Tomi Kallio.
Toisaalta kestääkö TPS:n johdon jänne ja jämäkkyys, mikäli suoritustaso on sitä, mitä Helmisen aikaisempien pestien perusteella on pahimmillaan odotettavissa vai onko edessä samanlainen kaaos kuin viime syksynä Kaskisen kohdalla?
Selvää on, että toista vastaavanlaista katastrofikautta niin kaukalossa kuin kabinetissa TPS:n resursseilla operoiva seura ei kestä putkeen. Yhtälö on haastava, sillä lähtötilanne on heikko, mutta ympäristö huutaa tuloksia ja uskottavuutta toimintaan mahdollisimman pian ja kuitenkin samalla toimintaa on kyettävä johtamaan myös pitkäjänteisemmin.
TPS:ään on kasattu jälleen melkoinen kaveriklaani. Se ei itsessään ole huono asia, mutta jos kaveriklaani ei uskalla katsoa todellisia ongelmia silmästä silmään eikä nostaa kissaa pöydälle, silloin siitä tulee ongelma. Ja se ongelma on leimannut viime vuosien TPS:n toimintaa.