Valtteri Bottaksen kannattaa katsoa loistovedosta huolimatta peruutuspeiliin – siellä on tuttu vaara

Daniel Ricciardo is back.

Formula 1

Valtteri Bottaksen kannattaa katsoa loistovedosta huolimatta peruutuspeiliin – siellä on tuttu vaara

Daniel Ricciardo saattaa olla vielä kova haaste Valtteri Bottakselle ja Alfa Romeolle jumbotallien välisessä taistelussa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.7.2023 | KUVAT All Over Press

Ilman tallipaikkaa viime syksynä jäänyt australialainen Daniel Ricciardo sai puolen vuoden pikapestin AlphaTaurilta, kun talli heitti ulos heikosti radalla menestyneen tulokkaan Nyck de Vriesin.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on iloissaan Ricciardon paluusta radoille, mutta hän uskoo aussitähden tuovan haasteita myös Alfa Romeolle.

”Ricciardon tehtävänä on lyödä Alfa Romeon kuskit joka ikinen kerta, kun hän radalle kurvaa. Lauantaina se ei aika-ajoissa vielä onnistunut Alfa Romeon loistavan aika-ajosuorituksen ansiosta, mutta kannattaa vilkaista myös Ricciardon suoritusta. Hän meni heti ensimmäisissä aika-ajoissaan AlphaTaurilla kakkososioon ja oli lopulta 13. nopein. Kun radat vaihtuvat, Ricciardo voi olla paha vastus Alfan pojille”, Mustakari sanoo.

AlphaTauri on valmistajien sarjassa jumbona. Alfa Romeo on toiseksi viimeisenä ja seitsemän pinnaa sitä edellä.

”Tuo ero on kyllä loppukauden aikana kiinniotettavissa, vaikka Alfa Romeot olivatkin lauantaina aika-ajoissa vakuuttavia. Katsotaan ensin kisa ja arvioidaan sitten näiden kahden tallin voimasuhteita”, Mustakari sanoo.

34-vuotias Ricciardo on jo hehkuttanut, että unelmoi paluusta Red Bullille. Hän ajoi tallissa kausina 2014-2018 ja ajoi voittoon silloin seitsemän kertaa.

”Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner tuntee Ricciardon hyvin ja tietää mitä saa, jos vielä joskus pestaa hänet kuskiksi. Ricciardo ajoi Red Bullilla yhdessä Sebastian Vettelin kanssa ja välillä kisaaminen radalla oli hyvinkin raadollista, eikä keskenään aiheutetuilta kolhuiltakaan aina vältytty.”

Ricciardolla on nyt takana kymmenen kisan mittainen F1-tauko. Nico Hülkenberg on jo osoittanut, että paluu pidemmänkin breikin jälkeen voi onnistua, mutta se vaatii motivaatiota.

”Motivaatio on yksi tärkeimmistä asioista, jota Ricciardolta on nyt löydyttävä, mikäli hän haluaa tehdä kestävämmän F1-paluun. Varsinkin AlphaTaurin tallin sisäjengin täytyy nyt nähdä kivenkovaa motivaatiota palaajakuskilta. Lisäksi hänen on osoitettava olevansa auton säätäjä. AlphaTaurin kaltaisessa tallissa tämä asian hallitseminen on juuri nyt tärkeää. De Vries ei saanut tällä rintamalla mitään aikaiseksi.”

”Uhkana Ricciardon minkäänmoiselle menestykselle on, että hän yrittää liikaa. Nyt on ymmärrettävä myös tämän kilpa-auton rajat. AlphaTauri ei ole Red Bull. Jos ajaa kovempaa kuin auto sallii, tuloksena voi olla yllättäviä virheitä tai jopa katastrofi.”

Ricciardon tallikaverina AlphaTaurilla on japanilainen Yuki Tsunoda. Hän ajaa tallissa kolmatta kauttaan. Voittoja tai podiumeja ei miehelle vielä ole tullut, pisteitäkin on tällä kaudella plakkarissa vain kaksi. Hän oli kymmenes niin Australiassa kuin Azerbaidzhanissa. Lauantain aika-ajoissa Tsunoda oli 17:s.

”Tsunodan lyöminen ei kuulosta kovin suurelta haasteelta Ricciardolle, mutta tässä pätee se vanha sääntö: jos unelmoi jostain isommasta, pitää olla aina parempi kuin tallikaveri. Tsunoda saa nyt tallikaverikseen ainakin puheiden perusteella nälkäisen ja näytönhaluisen jätkän. Tallin asetelmasta voi tulla jopa kutkuttava.”

”Voittoon ajaminen jossain kisassa AlphaTaurilla olisi käsittämätön sensaatio ja jo paikka kuuden sakissakin kova yllätys.”