Valtteri Bottaksen parantuneessa vauhdissa harmittaa vain yksi asia

Valtteri Bottas ajoi Kanadassa toisen kerran tällä kaudella MM-pisteille.

Formula 1

Valtteri Bottaksen parantuneessa vauhdissa harmittaa vain yksi asia

Valtteri Bottas ja Alfa Romeo ovat Erkki Mustakarin mukaan palanneet nyt tasolle, jossa MM-pisteiden poimiminen on realismia.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.6.2023 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on entistä vakuuttuneempi Alfa Romeon noususta taistelemaan MM-pisteistä.

Mustakari ennakoi jo ennen Kanadan GP-kisaviikonloppua, että Alfa Romeon tunnelissa on viimeinkin näkyvissä valoa ja Kanada vahvisti Mustakarin näkemykset oikeaksi. Valtteri Bottas ajoi Kanadassa ensimmäisen kerran MM-pisteille sitten kauden avauskisan, jolloin hän oli Bahrainissa kahdeksas. Kanadassa Bottas tuli maaliin 11:ntenä, mutta nousi pykälän ylemmäksi McLarenin Lando Norrisin aikasakon seurauksena.

”Alfa Romeon autoonsa tuomat parannukset ovat tehneet siitä kiistattomasti nopeamman. Valtterille olisi ollut aika-ajoissakin potentiaalia parempaan, mutta aika-ajo meni vihkoon taktisesti. Kuivuvalla radalla viimeiset kuljettajat ajoivat parhaat ajat, mikä maksoi Valtterille paikan Q3:ssa. Talli ei yksinkertaisesti osannut ajoittaa oikein Valtterin viimeistä yritystä”, Mustakari manaa.

”Sen sijaan kisa yhdellä stopilla oli loistoidea ja taktiikka toimi. Toki kisan viimeisillä kolmella kierroksella Valtterin renkaat olivat ymmärrettävästi ihan finaalissa ja Lance Stroll pystyi puristamaan maaliviivalla Valtterin ohi.”

”Valtteri tiesi varmasti, että tällainen vaara oli ilmassa. Olisin odottanut, että hän olisi ajanut viimeisen shikaanin kovempaa, tarkasti ja pienellä riskillä. Sen sijaan Stroll pisti kaiken peliin ja sai kostaa vanhan kaunansa, kun Valtteri ohitti hänet samalla tavalla aivan viimeisille metreillä aikoinaan Bakussa”, Mustakari hymähtää.

Mustakarin mukaan Alfa Romeon tilanne on selvästi valoisampi kuin vielä muutama viikko sitten. Hän uskoo näkyvän sen paitsi Bottaksen vauhdissa, myös hänen mielialassaan.

”Valtteri on tottunut ajamaan täysin muunlaisista sijoista kuin siitä, onko hän kisassa viimeinen vai toiseksi viimeinen. Ymmärrän hyvin, että se on nakertanut hänen motivaatiotaan. Nyt tilanne on toinen ja uskon, että tulemme näkemään erilaisen Alfa Romeon lisäksi myös erilaisen Valtterin.”

”Alfa Romeo on palannut nyt sille tasolle, että sillä on taas realistinen mahdollisuus taistella MM-pisteistä. Talleista ovat edellä toki Red Bull, Aston Martin, Mercedes ja Ferrari sekä jopa Alpinekin, mutta kuten Kanadassa nähtiin, kaikilla kuljettajilla ei aina natsaa, jolloin sinne jää muutama irtopiste ajettavaksi myös haastajille, kunhan vain heillä itsellään kaikki sattuu kisaviikonloppuna ja etenkin kisassa kohdilleen.”

”Se on joka tapauksessa hienoa, että Alfa Romeolla on selvästi tehty oikeita asioita vauhdin parantamiseksi. Harmi vain, että tekeminen on kestänyt – ehkä jopa liian pitkään.”

Seuraava kisa ajetaan Itävallassa kesäkuun lopussa.

”Sekin rata sopii Valtterille. Hän on voittanut siellä ja ollut useasti podiumilla. Hyvä vire ja pistejahti voivat hyvinkin saada jatkoa.”