Valtteri Bottas nautti sateesta, mutta Alfa Romeo ei muiden vauhdista

Valtteri Bottas ajoi hyvin sateella, mutta kun vauhdit nousivat, Alfa Romeo putosi muiden kelkasta.

Formula 1

Valtteri Bottas nautti sateesta, mutta Alfa Romeo ei muiden vauhdista

Valtteri Bottas näytti kokeneena kuljettajana hauistaan Zandvoortin sateessa, mutta kun keli parani, Alfa Romeo putosi muiden kyydistä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.8.2023 | KUVAT All Over Press

Hollannin GP:stä muodostui vaihtelevan sään vuoksi rengasnäytelmä, joka haastoi kuskit radalla – paitsi yhtä. Red Bullin Max Verstappen otti kolmannen peräkkäisen voiton kotikisassaan.

Alfa Romeon Valtteri Bottakselle aika-ajo oli Zandvoortissa vaikea. Itse kisasta löytyi kuitenkin myös hyviä hetkiä, vaikka Bottas oli lopputuloksissa vasta 15:s.

”Jonkin aikaa näytti, että Valtterilla menee tosi hyvin. Ehkä keli sitten kuitenkin jotenkin sopi Bottaksen auton säätöihin slickseillä ajettaessa ja totta kai myös Valtterin kokemus näkyi sadekelillä ajettaessa. Starttikin sujui tällä kertaa mallikkaasti. Kun alettiin ajaa tosi kovaa, Alfa ei pystynyt enää vastaamaan ja myös Valtterin meno hiipui”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pohtii.

”Tällainen vaihtelevan sään kisa on katsojille kuitenkin hyvin mielenkiintoinen, koska se tuo vaihtelua ja aivan erilaisia tilanteita radalle kuin normaalisti.”

”Zandvoortin kapealla radalla rakentuu hyvin jänniä hetkiä. Kisassa oli hyviä ohituksia. Jopa Valtteri onnistui ohittamaan. Rohkeat kuskit osaavat löytää ohituspaikkansa tällä kapealla radalla. Marisijat eivät onnistu ikinä, mutta taitavat kuskit löytävät ohituspaikkansa vaikka ilman takasiiven apua.”

”Voittaja ei ollut yllätys kenellekään, koska Red Bull jatkaa jyräämistään ja Verstappen voittaa säällä kuin säällä. Kisa oli kuitenkin mielenkiintoinen ja värikäs. Sää on yksi niitä asioita, jotka voivat tuoda lisäjännitystä Red Bullin dominoimaan sarjaan”, Mustakari sanoo.

Mustakari huomauttaa, että Aston Martin teki mitä lupasi. Auton päivitykset auttoivat nostamaan Fernando Alonson jälleen kärkiryhmään. Alonso oli kisan kakkonen. Toinen palkintopallipaikka oli hänelle kauden kolmas.

”Alonson kokemus ja röyhkeys näkyivät taas tässä kisassa. Alonso on omimmillaan hankalissa olosuhteissa ja se näkyi radalla ja erityisesti ohituksissa. Hänen ajotaitonsa tuli taas hyvin esiin. Päivitykset nostivat Aston Martinin taas palkintokantaan.”

Kisassa oli mukana myös rookie-kuski Liam Lawson, joka sai ajomahdolliuuden, kun AlphaTaurin Daniel Ricciardo mursi ranteensa harjoituksissa. Lawson oli kisan 13:s.

”Pahin mahdollinen paikka ja sää tulla antamaan ensimmäistä ajonäytettä. Vaikea, kapea ja nopea rata, ja siihen päälle vielä haasteellinen ajokeli. Lawson starttasi kisaan lisäksi vain yksillä harkoilla. Hänellä oli värikäs kisa, mutta häntä ei voi mitenkään nuijia tästä esityksestä – ja olihan hän kuitenkin 13:s.”

”Jos Ricciardo joutuu ranneleikkaukseen, saattaa Lawson saada lisää näyttöpaikkoja piankin.”