Valtteri Bottas on hitain radalla: ”Kulki kuin liisterissä”

Valtteri Bottaksen Alfa Romeo oli Jeddassa hitain rataa kiertänyt F1-auto.

Formula 1

Valtteri Bottas on hitain radalla: ”Kulki kuin liisterissä”

Erkki Mustakari perkaa Jeddan viikonlopun. Käsittelyyn joutuvat ainakin häilyvä rangaistusmenettely, kiukkuiset jättiläiset ja hidas Valtteri Bottas.

Erkki Mustakari
TEKSTI Erkki Mustakari
@mustakari
JULKAISTU 20.3.2023 | KUVAT All Over Press

Viikonlopun Saudi-Arabian F1-osakilpailu jää ensimmäisenä mieleen Aston Martinin kuljettaja Fernando Alonson aikarangaistussähellyksestä. Tuomaristo antoi espanjalaiselle 10 sekunnin lisärangaistuksen kisan jälkeen, kun katsoi, ettei alkuperäistä viiden sekunnin rangaistusta kärsitty kisan aikana sääntöjen mukaan.

Talli valitti rangaistuksesta ja osoitti asian olevan toisin. Alonso sai lopulta pitää kolmannen sijansa, joka on hänelle upean uran 100:s palkintopallisija.

Koko rangaistusshow jätti mieleen kuitenkin kuvan taas siitä, että F1-sääntöjen tulkinta on häilyvällä pohjalla. Nyt mietityttää, että kun edellisessä kisassakin annettiin aikasakkoja, niin menivätkö nekään sitten ihan oikein?

***

Kauden toiseen kisaviikonloppuun lähdettiin ylipäätään aika kiukkuisissa merkeissä. Kahden kovan tallin, Mercedeksen ja Ferrarin, leireissä on kuohunut kovasti kauden avauskisan jälkeen.

Tallien voitontahtoiset kuskit eivät ole saaneet alleen voittaja-autoja ja sehän ketuttaa. Sanoja ei ole säästelty. Tilanteet ovat varmasti johtaneet neuvonpitoihin kabineteissa, sanotaan julkisesti sitten mitä tahansa.

Varikolta kerrotaan myös, että suunnittelijoita ja muuta työvoimaa on hakeutumassa molemmista talleista toisiin talleihin töihin. Ottajiahan nyt on, kun yksi uusi talli tekee vahvasti tuloaan sarjaan ja uusia vakuuttavia kuvioita näyttää olevan tiedossa myös muutamilla häntäpään talleilla.

Ferrarin ja Mercedeksen tallipäälliköt ovat myös saaneet lokaa niskaan viime viikkoina. Kaiken sanallisen temmellyksen keskellä on hyvä muistaa, että varsinkin Ferrari käy läpi erittäin isoa muutosta. Kuten sanottu jo useasti, talliin on tullut uusi pomo, joka ei pelkää muutostoimia.

Se, että Charles Leclerc räyhää tiimiradioon kisan aikana taktiikasta, on isossa kuvassa tällä hetkellä aika pieni asia Ferrarille, vaikka tietysti iso juttu kuskille ja kiva lehdistölle otsikoiden kannalta.

Kuriositeettina voi huomauttaa, että kaiken kaikkiaan Ferrarin varikkopysähdykset ovat sujuneet kahdessa ensimmäisessä kisassa jo paremmin, kuin mitä viime kaudella todistimme.

***

Valtteri Bottaksen Alfa Romeo kulki Jeddan kapealla katuradalla kuin liisterissä. Tämä rata on haasteellinen autoille. Siellä ajetaan noin 70 prosenttia matkasta talla täysin pohjassa, eikä hitaita mutkia juuri ole. Se on erittäin rankkaa autoille.

Bottas epäili itse kisan jälkeen, että joku osa lensi auton alle kisan aikana ja saattoi tehdä vahinkoa diffuusoriin. Jos niin kävi, se varmasti hidasti matkantekoa, mutta Alfa Romeo ei löytänyt lääkkeitä Bottaksen heikkoon vauhtiin koko viikonlopun aikana.

Jo harjoituksissa Bottas laahasi hännillä. Bottas valotti myös, että työtä tehtiin viikonlopun aikana downforcen kanssa ja ajettiin myös pienemmillä siivillä. Renkaita vaihdettiin kisassa kolmesti. Nämäkään muuvit eivät ratkaisseet ongelmaa.

Aina ensimmäiseksi vauhtia pitää verrata tallikaveriin ja Zhou Guanyu veteli harjoituksissa, aika-ajossa ja itse kisassakin suomalaista vauhdikkaammin. Bottas on tällä hetkellä kaikkein hitain auto radalla.

Seuraavaksi niin Bottaksen kuin tallin teknisen miehistön on lyötävä osaamisensa tiskiin. Tosin yksi sormi osoittaa tietysti vahvasti myös Ferrarin moottorin suuntaan. Paljon jää tutkittavaa.

Bottas oli Australiassa viime kaudella kahdeksas. Se sija vaikuttaa juuri nyt utopialta, mutta matkaa Melbourneen on kuitenkin kaksi viikkoa.

***

Red Bullit veivät parhaat sijat Jeddan kisassa. Red Bullin paketti on niin kireä, että se pystyy peittoamaan muut, vaikka sitten starttaisi kisaan lähtöruudusta 15.

Jäin tässä miettimään, että Max Verstappenia se 15. lähtöruutu tuskin lopulta kovasti edes rassasi. Hän sai vetää radalla kunnolla kilpaa ja tehdä mallikkaita ohituksia. Juuri niistähän tämä laji on tehty.

Verstappen veti lopussa kisan nopeimman kierrosajan ja järjesti MM-pisteet sillä niin, että pysyi kisan voittaneen Sergio Perezin yllätykseksi sarjakärjessä yhden ratkaisevan pisteen turvin. Verstappen haluaa aina näyttää ylivoimaansa.

Hänen autossaan oli viikonloppuna kuitenkin vetoakseliongelma. Se osoittaa, ettei kukaan F1-radalla ole täysin ongelmien yläpuolella.