Veikkausliigan tämän kauden sensaatiomaisin nuori komeetta löytyy kahdesta paikasta

Kai Meriluoto (oik.) pelaa tämän kauden lainalla Ilveksessä. Hänen sopimuksensa HJK:n kanssa kattaa myös kauden 2023.

JalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan tämän kauden sensaatiomaisin nuori komeetta löytyy kahdesta paikasta

Omantunnon kysymys: Pystytkö sanomaan kuka jakaa tällä hetkellä Tim Väyrysen kanssa Veikkausliigan maalintekijätilaston ykköspaikan?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 3.6.2022 | KUVAT All Over Press

Veikkausliigassa on nähty tällä kaudella jo useampi uusi läpimurtopelaaja. Heistä sensaatiomaisin löytyy kahdesta paikkaa – Ilveksestä ja Veikkausliigan maalintekijätilaston kärjestä.

19-vuotis Kai Meriluoto on aloittanut kautensa upeasti. Hän on iskenyt yhdeksässä ottelussa jo kuusi maalia ja jakaa Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikan KuPSin Tim Väyrysen kanssa.

Check the odds for Finland’s Nations League opening match against Bosnia at Expekt!

Painotin ennen kautta Ilveksessä Tucon ja Petteri Pennasen tärkeyttä, mutta Meriluoto on tullut puun takaa joukkueensa ykköspyssyksi. Tucolla maalitili on sen sijaan vielä avaamatta Veikkausliigassa tällä kaudella.

Meriluoto on HJK:n kasvatti ja lainalla tämän kauden Klubista Ilveksessä. Nuorukaisen otteet ovat olleet niin vakuuttavia, että näinköhän loukkaantumisten kanssa kamppailleella HJK:lla olisi Meriluodon kanssa sellaiset 10 maalia enemmän tällä kaudella, jos Meriluoto olisi pelannut Klubissa?

***

Meriluodolla on kansainvälisten kenttien pelaajan potentiaali.

Hän liikkuu 19- vuotiaaksi hyvin ja hänen askeleessaan on samaa keveyttä ja nopeutta kuin Roope Riskillä. Kaiken lisäksi Meriluodolla on ikänsä puolesta vielä aikaa kehittää jo nyt hyvää alustaa räjähtävässä voimantuotossa. Onnistuneella nopeusvoimaharjoittelulla Meriluodolla voisi olla jo parin vuoden päästä kansainvälisillä kentillä tarvittava lähtönopeus jo nyt hyvin rullaavan juoksun lisäksi.

Hyvien kimmo-ominaisuuksien ansiosta Meriluodon juoksu ei ole kuluttavaa ja hän on pelannut otteluiden lopussa yleensä piikissä, josta hän on karannut useamman kerran maalipaikkaan.

Ilves on käyttänyt toimivaa hyökkäysmuotoa. Meriluoto operoi taskuissa ja Tuco toppareiden välissä keskushyökkääjänä. Monipuolisesti liikkuva Meriluoto on päässyt näin viimeistelemään erilaisista tilanteista.

Meriluodon yksi tärkeimmistä ominaisuuksista viimeistelytilanteissa on hänen nopea jalkatyönsä, jota seuraa yleensä laadukas laukaus. Tästä hyvä esimerkki oli Meriluodon maali VPS:ää vastaan. Hän otti hiukan huonolaatuisen syötön boksissa täydellisesti haltuun ja laukoi nopeasti pallon alanurkkaan. Meriluodon oikea jalka on jo nyt hyvällä tasolla.

Puolustamisessa Meriluodolla on luonnollisesti vielä opittavaa, lähinnä milloin kannattaa puolustaa eteenpäin ja milloin pysyä vain muodossa ja suojata oma selusta. Toisaalta Meriluoto on hyvällä liikkumisellaan ottanut jo useamman hyvän riiston. Tällaisesta riistosta hän iski maalinkin SJK:ta vastaan.

***

Meriluodon kannalta tulevaisuus näyttää valoisalta. Hänellä on kaikki edellytykset kansainväliseen uraan. Tämä edellyttää kuitenkin kovaa työtä ja leuan säilymistä sopivan lähellä rintaa. Maailma on täynnä lahjakkaita 19-vuotiaita pelaajia, eikä Meriluodolla ole varaa nostaa jalkaa kaasulta kuuden Veikkausliiga-maalin jälkeen.

Jos Meriluodon kehitys jatkuu tällaisena, suomalainen jalkapallo ja Suomen maajoukkue saavat Meriluodosta yhden niistä pelaajista, jota voivat ottaa paikan Teemu Pukin ”seuraajana. ” Pukki palaa vielä isolla liekillä, muttei ikuisesti.