Venäjä heitettiin ulos jääkiekon MM-kisoista – seuraavaksi se pitäisi sulkea ulos kaikesta urheilusta

Jääkiekko

Venäjä heitettiin ulos jääkiekon MM-kisoista – seuraavaksi se pitäisi sulkea ulos kaikesta urheilusta

IIHF sulki Venäjä ja Valko-Venäjän toistaiseksi ulos kaikesta toiminnastaan. Jukka Röngän mukaan samanlainen linjaus pitäisi laajentaa kaikkeen kansainväliseen urheiluun.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 28.2.2022 | KUVAT All Over Press

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto sulki Venäjän ja Valko-Venäjän toistaiseksi ulos kaikesta toiminnastaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, etteivät maat voi osallistua toukokuussa Suomessa järjestettäviin jääkiekon MM-kisoihin. Jukka, mitä mieltä olet ratkaisusta?

Ainoa oikea ratkaisu. Urheilu ei voi pakoilla omaa vastuutaan tässä tilanteessa, jossa Venäjää vastaan asetetaan maailmanlaajuisesti pakotteita Ukrainaan hyökkäämisen seurauksena. Urheilun on seistävä samassa rintamassa ja tehtävä juuri tämän kaltaisia konkreettisia toimia, joilla näytetään, ettei sitä, mitä Venäjä on tehnyt, hyväksytä.

Tässä mielessä IIHF:llä on nostettava hattua, samoin kuin niille kansallisille liitoille Suomen Jääkiekkoliitto mukaan lukien, jotka jo aiemmin päättivät sulkea Venäjän ulos EHT-turnauksesta.

Puheiden aika on nyt ohi. Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja. Oli kyseessä sitten valtiot tai urheilujärjestöt – tai vaikka Anni Vuohijoen ja Jaana Tullan kaltaiset yksittäiset toimijat. On hienoa nähdä, miten vastustus Venäjän toimia vastaan – myös Venäjällä – on turhan varovaisen alun jälkeen noussut nopeasti. Maailman ääni kuullaan Kremlissä ja urheilun on oltava siinä äänessä mukana.

Kansainvälinen Jalkapalloliitto FIFA muutti sunnuntaista linjausta ja sulki samalla tavalla Venäjän ulos kaikesta kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta mukaan lukien MM-karsinnat ja eurocupit. Miksi FIFA poukkoili asiassa?

FIFA on osoittanut lukuisissa aiemmissakin ratkaisuissaan, että sen selkäranka on tehty kumista. Tässä tilanteessa tuo kumisuus kääntyi eduksi, kun FIFA muutti eilistä linjaustaan julkisen paineen edessä.

Se, miksi FIFA oli aluksi täysin tyhjänpäiväisten toimien kannalla, on hyvä kysymys. Historia on osoittanut, että FIFA kumartaa aina ja joka paikassa rahaa. Siksi en olisi yllättänyt, että eilisten linjausten takana olisivat olleet juuri taloudelliset tekijät. Jalkapallossa on tunnetusti valtavasti venäläistä rahaa ja tämän rahan suututtamista FIFA:ssa todennäköisesti pelättiin.

FIFA:a voidaan ja pitää haukkua selkärangattomuudesta, mutta on hyvä muistaa, ettei se ole ainoa taho urheilussa tai ylipäätään maailmassa, jonka moraali on sidoksissa rahaan. Olisin kuitenkin olettanut, että FIFA:n kaltainen organisaatio olisi tehnyt tämän päiväisen päätöksen ilman, että se olisi odottanut ensin maailman reaktiota asiaan. Surkeaa toimintaa.

Näissä pakoteasioissa on paljon vaikeasti ratkaistavia asioita. Yksi kysymysvyyhti on se, pitäisikö suomalaisten urheilijoiden keskeyttää KHL-seuroissa pelaaminen tai pitäisikö Tuomas Sammelvuon jättää Venäjän maajoukkue?

Ymmärrän toki, että asia herättää erilaisia mielipiteitä, mutta tässä asiassa olisi hyvä asettaa asiat perspektiiviin. Vaikka urheilijat ovatkin tavallisia duunareita suurempia esikuvia, urheilu ei kuitenkaan ole mikään erillinen linnake, jossa hyvässä tai pahassa pitäisi olla erilaiset säännöt kuin muussakaan elämässä.

Siksi linjaus on selvä. Jos esimerkiksi EU-maat päättäisivät, että kaikkien Venäjällä ja venäläisissä yrityksissä työskentelevien ihmisten on keskeytettävä työntekonsa, silloin myös urheilijoilta voidaan vaatia samaa asiaa. Toinen samanlainen linjauksen tekijä voi olla kansainvälinen lajiliitto tai urheilun kattojärjestö, jolla on juridinen oikeus päättää asiasta.

Jos tällaiset tahot päättäisivät kieltää ulkomaalaisten pelaajien pelaamisen venäläisissä seuroissa, asia olisi selvä. Muussa tapauksessa kysymys on jokaisen omasta henkilökohtaisesta ratkaisusta.

Entä Venäjän ja venäläisten urheilijoiden osallistuminen kansainvälisiin kilpailuihin?

Minusta tässä asiassa pitäisi ottaa sama linja, jonka monet lajiliitot ovat jo ottaneet. Venäjä ja venäläiset urheilijat pitäisi sulkea kokonaan ulos kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Urheilijat eivät tokikaan ole aloittaneet tätä sotaa, mutta kysymys on samasta asiasta kuin pakotteissa. Ne kohdistuvat samalla tavalla ihmisiin, jotka eivät ole aloittaneet sotaa.

Uskon, että lähipäivinä tässä suhteessa tullaan näkemään paljon tiukempia linjauksia kuin tähän saakka. En sulkisi vielä pois sitäkään vaihtoehtoa, että esimerkiksi Kansainvälinen Lentopalloliitto FIVB tekisi fifat eli muuttaisi kahden päivän takaista päätöstään järjestää Ukrainan kriisistä huolimatta MM-kisat Venäjällä. Sellainen vaihtoehto, että MM-kisat järjestettäisiin Venäjällä, ei enää ole mahdollinen.