Venezia juhli huimaa sarjanousua, mutta Serie A saattaa jäädä suomalaisduolta haaveeksi

Niki Mäenpää pelasi nousun ratkaisseessa ottelussa Cittadellaa vastaan - ja juhlat olivat sen mukaiset.

Jalkapallo

Venezia juhli huimaa sarjanousua, mutta Serie A saattaa jäädä suomalaisduolta haaveeksi

Venezia nousi ensi kauden Serie A:han, mutta Niki Mäenpäätä ja Lauri Ala-Myllymäkeä ei välttämättä nähdä ensi kaudella Serie A:ssa, arvioi Gert Remmel.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.6.2021 | KUVAT All Over Press

Venezia F.C. nousi Serie A:han ja Italian pääsarja saa ensi vuonna suomalaisittain lisää väriä, sillä sen riveissä pelaa kaksi suomalaista, Lauri Ala-Myllymäki  ja Niki Mäenpää. Miltä heidän asemansa Veniziassa näyttää?

Valitettavasti Ala-Myllymäelle jäi debyytti tällä kaudella vielä tekemättä polvivamman takia. Hänen realistinen paluuaikansa on vaan asianomaistensa tiedossa. Veikkausliigasta hyppy Serie B:hen on jo riittävän iso, paljon isompi kuin yleisesti uskotaan. Puhumattakaan Veikkausliigasta Serie A:han. Ala-Myllymäen kohdalla näen mahdollisena, että kun hän pääsee takaisin pelikuntoon, häntä odottaa lainasiirto johonkin Serie B:n tai Serie C:n organisaatioon.

Mäenpää pelasi 11 ottelussa ja myös ratkaisevassa pelissä, jossa sinetöitiin sarjanousu Cittadellaa vastaan. Hänen jatkonsa Veneziassa on vielä täysin auki. Joten jos tullaan alkuperäiseen kysymykseen, niin kysymys voi olla pahimmassa tapauksessa harhaanjohtava – ainakin osittain. On totta, että Venezia pelaa ensi kaudella Serie A:ssa, mutta voi olla, että lisää suomalaisväriä ei nähdä, ainakaan Venezian riveissä.

Valmensit neljä vuotta Venetsian kupeessa ja tunnet ympäristön hyvin. Minkälainen seura Venezia F.C. on? Siinäkin seurassa on nykyään jenkkiomistaja.

Niin on. Ja edellinenkin omistaja – Joe Tacopina – on sukujuuriltaan kyllä italialainen, mutta syntynyt ja kasvanut New Yorkissa, jossa työskentelee ja asuu edelleen suurimman osan ajastaan.

Tacopina myi seuran newjerseyläiselle Duncan L. Niederaurerille. Tacopina toi Veneziaan ihan uudenlaisen, voisi sanoa jenkkityyppisen markkinointikoneiston, mutta myydessään seuransa hän valitti sitä, että kaupungin kanssa on mahdotonta viedä eteenpäin uuden stadionin rakentamis- projektia ja antoi suhteellisen selvästi ymmärtää, että jalkapallo kiinnostaa venetsialaisia liian vähän. Tacopina nosti seuran myös aikamoisesta kurimuksesta Serie C:stä Serie B:hen, josta seura oli myös lähellä nousua pääsarjaan. Tacopina osti talvella seuran missä ainakin ympäristön mielenkiinnosta ja intohimosta ei pitäisi olla puutetta, eli Calcio Catanian.

Jos puhutaan lyhyesti vielä jenkkiomistuksesta Italian jalkapallossa, niin päättymeem kauden Serie A seuroista peräti kuusi olivat tai ovat jenkkiomistuksessa. Eikä se jää ainoastaan pääsarjatasolle, esimerkiksi Serie D:ssä pelaavan S.S.D. Campobasson suurin omistaja on newyorkilainen perhefirmalle ja vastaavia on vielä muutamia muita. Symbioosi on mielenkiintoista monelta kantilta katsottuna.

Jos nyt vielä pysytään Venezia F.C.:ssä. Miten todennäköisenä pidät, että Venezia F.C. pystyy säilymään Serie A:ssa ensi kaudella ja miksi ei myös seuraavina kausinakin?

Ennustamaan en rupea. Tavallaan ymmärrän sen. mistä Tacopina valitteli. Veneton maakunta itsessään on jalkapalloalue, mutta Venezian kanssa on tilanne monimutkaisempi sosiaalihistorian perspektiivistä tutkittaessa. Venezian urheilupoliittiset toimihenkilöt ja myös suurin osa faneista haluavat pitää pelipaikkana Stadio Pierluigi Penzon, joka sijaitsee syvällä aidossa Venetsiassa. Matka sinne on elämys jo sinänsä, mutta myös monimutkainen. Uuden stadionin suunniteltu paikka on siellä, missä on Venezia F.C.:n harjoituskeskus, Mestressä, joka muistuttaa enemmänkin Tambovia kuin Venetsiaa. Samalla kolikkokassan kasvattamista varten tarvitaan uusi stadion ja nykyinen Stadio Penzo, huolimatta historiallisista ja arvosyistä, ei tätä ongelmaa ratkaise. Valitettavasti. Joten siinä on omistajalla ja seurajohtajilla kompleksinen kombinaatio ratkaistavaksi.

Mutta siihen säilymiseen. Venezia ei kaadu päävalmentaja Paolo Zanettiin. Kyseessä on laatuvalmentaja. Ratkaisevaa tulee olemaan kesän hankinnat, ennen kaikkea täsmähankinnat. Jos siinä onnistutaan, sitten voi puhua sarjassa säilymisestä.

Lue myös: Massimiliano Allegri on menneisyyden haamu, jolle paluu Juventukseen oli armopala