Verstappen tunaroi taas ja nuori britti käytti taas mahdollisuutensa

Mercedeksen George Russellilla sujuu. Hän voitti Itävallassa viime viikolla ja ajoi nyt paalulle. Molemmat onnistumiset tulivat Max Verstappenin epäonnistumisista.

Formula 1

Verstappen tunaroi taas ja nuori britti käytti taas mahdollisuutensa

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.7.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Silverstonen F1-sarjan aika-ajossa nähtiin harvinainen suora, kun kolme brittikuskia valloitti ensimmäiset lähtöruudut sunnuntaina ajettavaan GP:hen. Mercedeksen George Russell jätti vieläpä toiseen ruutuun ikonisen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin ja nappasi uransa neljännen paalupaikan. Kolmas oli McLarenin Lando Norris.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari sanoo, että kaksi kärkisijaa kertovat siitä, että Mercedes on onnistunut kehitystyössään.

”Kaiken kaikkiaan aika-ajo oli erittäin mielenkiintoinen. Tarvittiin sadetta, tai ainakin sen uhkaa, jotta saatiin tällainen erikoinen ja värikäs aika-ajosessio”, Mustakari toteaa.

”Mercedeksen comeback nyt ja viime viikolla Itävallassa kertoo, että tallissa on tehty kovasti kehitystöitä ja siinä on myös onnistuttu. Kaksi kärkisijaa aika-ajossa ovat kova suoritus tässä jengissä ja tällä radalla. Tämä myös vakuuttaa varmasti osaltaan tallin jahtaamaa Max Verstappenia siitä, että Mersulla osataan tehdä asioita oikein.”

MM-sarjaa johtava Verstappen jäi aika-ajossa vasta neljänneksi. Hollantilaiskuljettajan auton pohjalevy vaurioitui hänen ajauduttua ensimmäisessä aika-ajo-osiossa ajelemaan hiekalle. Balanssi ja luotettavuus katosivat auton teknisen ongelman vuoksi.

”Max teki ajovirheen ja auto kärsi. Hän saa siis syyttää itseään. Auton pohja vaurioitui kylläkin varsin pahoin siinä hiekkakylvyssä. Varikolla tehtiin mitä voitiin aika-ajon aikana, mutta luottamus autoon taisi liukkaalla radalla kuskilta kadota, vaikka Verstappen on huippuhyvä kuski muuten märissä olosuhteissa.”

Valtteri Bottaksen meno hyytyi yhdessä renkaiden kanssa ensimmäisen aika-ajojakson lopussa. Bottas analysoi itse, että ei olisi pystynyt enää parantamaan tulostaan.

”Hän itseasiassa luuli olevansa jo jatkossa siinä Q1:n viime hetkellä, mutta putosi sitten kuitenkin ulos. Kyllä tässä olisi mielestäni ollut myös paremman taktiikan paikka. Sauber yritti onnistumista ekojen joukossa juuri ennen sadekuuroa, mutta kuuroa ei sitten ikinä tullutkaan. Sitten se momentum meni ohi – kuten niin usein Sauberilla. Tallikaveri Zhou Guanyun kohdalla taktiikka onnistui paremmin ja hän myös hyödynsi renkaansa paremmin ja oli lopulta 14:s.”

Aika-ajon floppi oli vasta uuden jatkosopimuksen solminut Red Bull -kuski Sergio Perez. Hän pyörähti slickseillä renkailla ensimmäisessä sessiossa heti renkaan vaihdon jälkeen hiekalle ja jäi sinne kiinni. Tuloksena oli 19:s lähtöruutu.

”Perezin esitys oli yksi lenkki lisää hänen surullisten asioiden ketjuunsa. Nyt hänellä on taas paljon näytettävää. Kisassa Red Bullilla pystytään tekemään jonkilainen nousu takarivistä ainakin keskikastiin, jos ajoolosuhde sallii. Tällä esityksellä Perez on taas pitkään medioiden hampaissa ja sylkykuppina.”

”F1-historia tuntee paljon sopimuksia, joissa on pikkuprintillä kuskille määrätty menestyslauseke. Loppukauden aikana Perezin on kerättävä tietty määrä menestystä, jotta ajopaikka vielä pysyy hyppysissä. Perezin ajopaikalle on monta ottajaa. Se on myös se mesta, jota Carlos Sainz kärkkyy, mikäli se tulisi sittenkin tarjoille. Ja saattaahan hän ehkä jopa odotuttaa päätöstään vaikka pitkälle syksyyn, katsoakseen tämän ohuen Red Bull -kortin. Toisaalta Flavio Briatoren Alpine-houkutukset saattavat silti yhä viedä pidemmän korren Sainzin mielessä.”