Vimpeli ja Sotkamo rullaavat kohti syksyn kiitorataa pelottavan hyvää vauhtia

Janne Mäkelä löi kärkiottelussa seitsemästä juoksusta kuusi.

Pesäpallo

Vimpeli ja Sotkamo rullaavat kohti syksyn kiitorataa pelottavan hyvää vauhtia

Vimpeli kaatoi Sotkamon kärkiottelussa Saarikentällä. Pekka Arfmannin mukaan molemmat rullaavat syksyä kohti lupaavaa vauhtia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.7.2022 | KUVAT All Over Press

Vimpeli voitti kahden klassisen kärkijoukkueen kohtaamisessa Sotkamon kotikentällään 1-0 (4-2, 3-3). Pekka, millainen ottelu?

Vimpelihän näytti menevän menojaan, sillä se johti kahden vuoroparin jälkeen jo 4-0 ja Sotkamo oli saanut miehen kakkosella vain kerran. Mutta sitten Vimpeli jotenkin ihmeellisellä tavalla lopetti pelaamisen ja Sotkamo pääsi peliin mukaan ja jakso olisi voinut päättyä hyvinkin myös toisinpäin. Sotkamolle jäi varmasti jossiteltavaa etenkin Roope Korhosen läpilyönnistä, jossa pallo osui mainostaulun alla olevaan verkkoon ja neljän juoksun sijasta siitä tuli vain yksi juoksu.

Toista jaksoa Vimpeli johti taas jo 3-1, mutta Sotkamo tuli takaa ja puristi vielä tasoihin. Sotkamolle on annettava tunnustus sitkeydestä. Toisen jaksan neljännen aloittavalla Jymy puristi väkisin vielä juoksun, vaikka lukkari Teemu Kinnunen oli tehnyt nuo kaksi paloa irrottamalla ensin nykäyksellä palottomassa ajossa etenijän kolmoselta ja heti perään ottamalla kakkoselta lähteneestä kärkietenijästä kärpäsen. Monella joukkueella olisi siinä kohtaa niska taittunut, mutta Jymyllä ei.

Vaikka Sotkamolle jäi jossiteltavaa, Vimpeli oli kokonaisuudessaan pelillisesti parempi ja ansaitsi voittonsa.

Peli ei ollut Vimpeliltä mikään klassinen huippuottelu. Kinnunen oli ulkopelin herra ja sisällä Janne Mäkelä oli hirmuiskussa lyömällä kahdeksalla yrityksellä kuusi juoksua. Näiden vastapainoksi Elmeri Anttilalla oli sisällä harvinainen musta päivä, Olli Heikkalalla oli vaikeuksia päästä ensimmäisellä jaksolla nollassa kentälle ja Matias Rinta-aho jäi suhteellisen työttömäksi. Lisäksi Vimpelille sattui sisäpelissä muutamia ihmeellisiä sekaannuksia.

Sotkamolla oli ongelmia ykköskärkensä kanssa. En tekisi siitä kuitenkaan mitään numeroa, sillä Joni Rytkönen pelasi vasta toisen ottelun pitkän poissaolonsa jälkeen. On ymmärrettävää, että kokeneellakin pelimiehellä menee helposti jopa 5-6 ottelua ennen kuin hän pääsee täyteen peliterävyyteen.

Sotkamolla korostui tänään jälleen kotiuttajien puute. Roope Korhonen löi kolme juoksua ja teki voitavansa, mutta onhan tilanne haastava, jos vastustajalla on kaksi Roopea. Tämä on Sotkamon yksi kipupiste myös jatkossa.

Tässä on turha vielä pelata pudotuspelejä, mutta miltä näiden joukkueiden tilanne näyttää syksyä ajatellen?

Vimpelin pelaamisessa ei ole tällä hetkellä mitään kysymysmerkkejä tai hälyttäviä merkkejä, vaan joukkue olisi valmis aloittamaan pudotuspelit vaikka saman tien. Erityisen kova asia Vimpelin pelaamisessa on näiden tuttujen ja tunnettujen pelaajien lisäksi nämä nuoret hurjat, Vihriälän veljekset, Aleksi Lassila ja Juho Heikkala. Se, mikä erityisesti pistää silmään, on näiden poikien kylmäpäisyys. En ala enää analysoida, kenellä kipsasi vuoden 2018 ja 2019 välierissä, mutta näillä pojilla kantti näyttää kestävän – ja tämä on varmasti yksi merkittävä muutos niihin murheellisiin välierätappioihin verrattuna.

Teemu Kinnusta ei voi tietenkään sivuuttaa mistään arvioista, joissa Vimpeliä kehutaan. On myös hyvä muistaa, että tänään Vimpeliltä puuttui jälleen Mikko Kanala. Kun hänet pannaan tuohon pakkaan, Vimpeli on pelottavan kova joukkue loppukauden aikana.

Kaiken lisäksi sen suosikkiasemaa korostaa Saarikenttä. Kaikki kyllä tietävät, että kenttä on vaikea paikka pelata, mutta Saarikenttä antaa Vimpelille silti merkittävän edun, mitä entisestään korostaa se, että Vimpelillä tulee olemaan kaiken lisäksi kotietu kaikissa pudotuspelisarjoissa.

Tänäänkin näkyi selvästi, miten paljon paremmin Vimpelin pelaajat tuntevat kentän ja penkkojen erikoisuudet niin vastustajan läpilyönneissä kuin omissakin läpilyönneissä. Paikat tiedetään ja tunnetaan ja esimerkiksi läpilyöntien torjumista on selvästi myös harjoiteltu. Ja sitten kun tähän lisätään se, että Vimpeli on Superin läpilyöntivoimaisin joukkue, niin Saarikentän päälle pitää vetää tussilla iso plussa.

Sotkamon peli on kypsymässä myös hyvään suuntaan. Ulkopeli on kautta linja hyvää ja ykköskärki ja Roope Korhonen ovat raskainta mahdollista sarjaa Superissa. Nyt kun Rytkönen on saatu kehiin, peli hioutuu koko ajan vain paremmaksi ja paremmaksi.

Sotkamolle on annettava iso plussa Ville Viidan hankinnasta kesken kauden. Hän on osoittautunut erinomaiseksi ykkösvaihdon purkajaksi ja nyt Jymyllä on kaksi ykkösvaihdon erikoismiestä, Rytkönen ja Viita. Viita on antanut mahdollisuuden pelata jopa kakkoskärjelläkin.

Jani Komulainen kertoi Ruudun lähetyksessä, että Lauri Rönkkö pelasi tällä viikolla Suomensarjaottelun ja jos hän pääsisi tässä lähiviikkojen aikana peliin ja omalle huipputasolleen, se olisi tervetullut lisä Sotkamon kotiutusosastolle. Toki pelinjohdolla olisi sen jälkeen mietittävää, kuka joukkueessa tekisi tilaa Rönkölle, sillä Roopea ja erinomaisen kauden pelannutta Niilo Piiponniemeä ei ole vara pudottaa jokeriosastolta. Se on kuitenkin Komulaisen päänsärky, ei muiden.