Yksi F1-sarjan suurimmista lupauksista teki jättiläismäisen virheen, mistä hän nyt kärsii

Junnu Vainio oli oikeassa: Sen näkee naamasta, kun lakkaa saamasta - Lando Norrisin tapauksessa MM-pisteitä.

Formula 1

Yksi F1-sarjan suurimmista lupauksista teki jättiläismäisen virheen, mistä hän nyt kärsii

Kuka on tällä hetkellä formula ykkösisissä turhautunein kuljettaja? Lando Norris on vahva ehdokas vihatun tittelin voittajaksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.6.2023 | KUVAT All Over Press

McLarenin tämän kauden murheet eivät ole olleet vain McLarenin murheita. Brittitallin vaikeuksien keskellä myös tallin tähtikuljettajan Lando Norrisin käpy on alkanut pahasti savuta ja hän on purkanut turhautumistaan kitkerinä kommentteina omasta tallistaan.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ymmärtää hyvin, miksi Norrisin turhautuminen on alkanut läikkyä yli äyräiden.

”Norrisia pidettiin megaluokan lupauksena, kun McLaren palkkasi hänet vuonna 2017 ensin juniorikuskikseen, vuotta myöhemmin testikuljettajakseen ja vuonna 2019 toiseksi kilpakuljettajakseen. Samaan aikaan kun vain kaksi vuotta häntä vanhemmat Max Verstappen ja Charles Leclerc ovat nousseet MM-sarjan supertähdiksi, Norris on jyrännyt McLarenilla 90 GP-kisaa ottamatta voiton voittoa”, Mustakari laskee.

”Kaiken lisäksi Norris meni ennen viime kauden alkua tekemään McLarenin kanssa vuoden 2025 loppuun ulottuvan sopimuksen, koska uskoi McLarenin nousevan yhdeksi sarjan kärkiautoista. Tällä kaudella Norrisin paras sijoitus on kuitenkin ollut Australian GP:n kuudes sija, mikä on ollut hänelle valtava pettymys.”

9.00 for Fernando Alonso to win the Austrian GP. Play now at Stake!

”Siksi Norrisin kommentit alkavat olla sen tyylisiä, että häntä selvästi harmittaa pitkä sopimuksensa McLarenille. Hän varmasti miettii, tekikö hän jättiläismäisen virheen pistäessään nimensä pitkän sopimuksen alle. Sopimus on toki taloudellisesti hyvä, mutta nuoret kuljettajat haluavat myös voittaa, eikä Norris ole poikkeus. Ahdistus purkautuu ulos kaikenmoisina kommentteina.”

Mustakarin mukaan Norrisin leimaaminen menneeksi mieheksi formula ykkösissä on kuitenkin ennenaikaista. Mika Häkkinen voitti uransa ensimmäisen kisan vasta 96. F1-startissaan, joten Norrisin ura ehti kääntyä vielä moneen kertaan.

”Se on eri asia, kääntyykö McLarenin kurssi ja milloin. Me suomalaiset muistamme varmasti ne ajat, kun Mika Häkkinen ajoi McLarenilla huimia kisoja Ferrarin Michael Schumacheria vastaan ja voitti kaksi maailmanmestaruutta tai kun Lewis Hamilton voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden McLarenille 2008. Varmasti Norrisin silmissä siintelivät samanlaiset kuvat hänen tehdessään jatkosopimuksen McLarenin kanssa jatkopaperin. Nyt näihin kuviin on kuitenkin toivottoman pitkä matka”, Mustakari sanoo.

”Norris on edelleen nuori kuljettaja, jonka nälkä selkeästi vain kasvaa vaikeuksien keskellä. Hyvä esimerkki toisenlaisessa kohdassa urakaartaan olevasta kuljettajasta on Valtteri Bottas. Hän söi monta vuotta hyvin Mercedeksen pöydässä ja nauttii nyt kymmenen vuotta Norrisia vanhempana kuljettajana formula ykkösistä eri tavalla. Toki Valtterikin haluaa edelleen menestyä ja saada MM-pinnoja, mutta vimma ei ole samanlainen kuin Norrisilla, joka ei ole voittanut vielä yhtään kisaa.”

McLaren odottaa autoonsa massiivista päivityspakettia, jonka se toivoo parantavan tallin suoritustasoa. Osa päivityksistä saatetaan nähdä jo tulevana viikonloppuna Itävallassa, mutta kaikkien päivitysten asentaminen vienee koko heinäkuun.

”McLaren ei ole ollut pitkään aikaan takavuosien tikissään, mutta nykyinen meno on silti jättimäinen pettymys. Nyt McLarenit eivät pysty haastamaan kärkiautoja mitenkään, vaan kamppailevat jäännöspisteistä pienempien tallien kanssa.”

”Talli on kuitenkin hyvin positiivisella mielellä päivitystensä kanssa, joten ehkä sieltä on tulossa jopa jotain mullistavaa. En usko, että tallissa iloittaisiin vain siitä, että Alfa Romeot, Haasit ja Williamsit saadaan pidettyä paremmin takana ”, Mustakari huomauttaa.