Yleisurheilu hurjassa kiidossa – nämä Suomen ennätykset voivat murskautua jo elokuussa

Annimari Korte on kiistatta Suomen ennätys -kunnossa - mutta hän ei ole ainoa suomalaisurheilija, joka voi murskata yleisurheiluennätyksiä.

Yleisurheilu

Yleisurheilu hurjassa kiidossa – nämä Suomen ennätykset voivat murskautua jo elokuussa

Yleisurheilu on ollut tänä kesänä pirteää, mutta varsinainen tulostykitys on vasta alkamassa. Elokuussa voi kaatua useampikin Suomen ennätys.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 24.7.2020 | KUVAT All Over Press

Yleisurheilu sai aikaan onnistuneen alkukesän, mutta se on vasta alkua. Lajissa kytee hurja elokuu. Heinäkuun kisatapahtumien hyisten olosuhteiden alla piilee hätkähdyttävä havainto.

Kun näissäkin olosuhteissa pystytään suorittamaan viime viikkoina nähdyllä tasolla, mitä tapahtuukaan, kun urheilijoiden vireystila vielä hieman herkistyy ja jos olosuhteet palaavat normaalin heinä-elokuun tasoille?

Suomalainen yleisurheilu lähestyy kesän tärkeimpiä tuloksentekokisoja, elokuun alkupuolta, poikkeuksellisen hyvistä lähtökohdista. Harvoin on ollut edellytyksiä niin monen lajin SE-tulokseen kuin lähiviikkoina on.

Kristiina Mäkelä on elämänsä kunnossa. Orimattilan kisassa nähty uusi suoritusvarmuus johtaa olosuhteiden sattuessa ja kunnon vielä hieman herkistyessä lähes takuuvarmaan SE-tulokseen.

Annimari Korte on jo näyttänyt oman SE-potentiaalinsa, mutta aivan viime aikoina myös Nooralotta Neziri on selvästi saamassa otetta omasta suorittamisestaan. Kun hän pääsee seuraavan kerran kunnollisiin olosuhteisiin, tulee hurja aika.

Topi Raitanen on elämänsä vireessä, mutta vireen muuttaminen huipputulokseksi vaatisi kovaa kansainvälistä kisaa. Sellaisia on elo-syyskuussa luvassa.

Maria Huntington ei ole päässyt vielä tekemään täyttä 7-ottelua, mutta näytöt eri ottelulajien kisatilanteista ovat erittäin lupaavia. Erityisesti Huntingtonille kriittisen keihäänheiton ennätysparannus Tampereen kisan koleudessa lupaa SE-tahtia Kalevan kisoissa.

Myös Ella Junnila kypsyy heinäkuun koleudessa kohti huippukuntoaan hieman ”salaa”, eikä ole olosuhdesyistä aivan parastaan vielä näyttämään. Jessica Kähärän hyvä kehitys taustalla kirittää Junnilaa sopivasti myös.

Ja mikä mielenkiintoisinta, miesten pikajuoksussa on heinäkuun koleudessa tapahtumassa todella kiehtovaa kehitystä. Samuli Samuelsson on 100 metrin SE-tahdissa ja Tampereen kisan jälkeen on päivän selvää, että myös Samuel Purolan kunto alkaa löytyä.

Kaksikko tulee piiskaamaan toisensa hurjiin aikoihin 100 metrillä, mutta se varsinainen paukku kytee kyllä 200 metrillä. Se laji on kuitenkin molempien ominaisuuksille se paras laji. Kun perusnopeus on nyt selvästi kehittymässä ennätystasoille, tulee se siivittämään 200 metrillä hyvin lähelle SE-tason aikoja – jos vain olisi 200 metrin kisoja riittävän hyvissä olosuhteissa.

Krista Tervo on jo paukuttanut SE:n uusiksi, mutta kunto on vasta herkistymässä. Sama pätee pituuden SE-mies Kristian Pulliin.

Elina Lampela on naisten seipäässä elämänsä kunnossa. Ei vielä SE-tasoa, mutta lähestyy – mikä kirittää Wilma Murtoa oman potentiaalinsa mukaiselle huipputasolle, kunhan hän pystyy vain palaamaan radalle polven tähystyksen jälkeen.

Tietenkään ihan kaikki ei mene koskaan putkeen. Ei näissä kaikissa lajeissa SE-tulosta rikota.

Mutta harvoin on ollut tilanne, jossa on näin realistinen näkymä näin moneen SE-tason suoritukseen kuin juuri nyt on.

Ja vaikka niitä SE-tuloksia ei aivan vyörynä tuliskaan, sen verran paljon on heinäkuun koleudessa tehty omia henkilökohtaisia ennätyksiä, että joka tapauksessa luvassa on kansallisen tason selkeä nousu elokuun alussa. Ja sehän on askel oikeaan suuntaan se, vaikka ei vielä isoja otsikoita tuottaisikaan. Suomalainen yleisurheilu on erinomaisessa nousukiidossa.