Zandvoortin radalta löytyy yksi erikoisuus lähes sadan vuoden takaa

Max Verstappenilta vaaditaan sunnuntaina vain voittoa.

Formula 1

Zandvoortin radalta löytyy yksi erikoisuus lähes sadan vuoden takaa

Max Verstappen on suursuosikki kotikisassaan Zandvoortissa, jonka syheröiseltä radalta löytyy hauska erikoisuus.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.9.2022 | KUVAT All Over Press

Max Verstappen lähtee sunnuntaina ajettavaan Hollannin GP:hen Erkki Mustakarin papereissa ylivoimaisena suosikkina. Ainakaan hullun kotiyleisön silmissä mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin Verstappenin voitto, vaikka Verstappen kärsikin perjantain vapaissa harjoituksissa teknisistä ongelmista.

”Oranssit soihdut savuavat ja ikävä kyllä myös lensivät jo radalle asti. Tunnelma on kuitenkin tapissa, kun kisa starttaa. Suosikiksi on todella vaikeaa ennustaa enää ketään muuta kuin Red Bullin autoja, vaikkei tämä ehkä heidän autolleen ihan ideaali ole. Kauden näytöt muilla radoilla ovat kuitenkin jo niin väkivahvat, että heitä on vaikeaa voittaa missään”, Mustakari sanoo.

Zandvoortin rata on vanhanaikainen ja mutkikas ja ohittaminen siellä on hyvin haasteellista.

”Siksi aika-ajolla on normaalia suurempi merkitys, joten tässäkin mielessä Verstappenin pulla ovat hyvin uunissa hänen ajettuaan lauantaina paalulle”, Mustakari sanoo.

”Kysessä on syherö rata pitkällä lähtösuoralla. Se pitkä suora mahdollistaa ohittamisen, kun avaa takasiiven. Muualla radalla ohittaminen on vaikeaa ja perustuu lähinnä muiden epäonnistumisiin, ei kilpailutilanteisiin.”

Vaikka rata on laitettu Suzukankin suunnitelleen John Hugenholtzin piikkiin, se on kuitenkin alun perin Royal Dutch Motorcycle Associationin moottoripyöräilijöiden suunnittelema.

”Zaandvoort on vanhan koulukunnan kisarata. Monet ovat kritisoineet, että rata on liian kapea formuloille, kun leveää osaa edustaa vain lähtösuora. Tätä asiaa selittää hyvin radan suunnittelualkuperä.”

”Lähemmäs sata vuotta sitten moottoripyörämiehiä auttoi radan suunnittelussa myös Le Mansin voittanut Sammy Davis. Siihen maailman aikaan kuskit tapasivat juosta viistoparkissa oleviin autoihinsa kisan alussa. Siksi vain lähtösuora suunniteltiin leveämmäksi”, Mustakari naurahtaa.