24 F1-kisan ajamisessa on kysymys oikeuksien omistajien ahneudesta

Max Verstappenilla on edessään ensi kaudella 24 kisaviikonloppua.

Formula 1

24 F1-kisan ajamisessa on kysymys oikeuksien omistajien ahneudesta

Erkki Mustakari tyrmää F1-kisojen määrän nostamisen ensi kaudella 24 kisaan ja kisaviikonloppuun.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 13.12.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-kisojen nostaminen ensi kaudella 24 kisaan on saanut osakseen kovaa arvostelua – eikä syyttä.

Fernando Alonso on viimeisimpänä kuskina älähtänyt F1-kauden osakilpailujen määrästä. Nestorikuski muistuttaa, että elämässä on muutakin kuin jatkuva reissaaminen radalta radalle. Toinenkin mestarikuski, Max Verstappen, on sanonut samaa. Myös Kimi Räikkönen varoitteli aikoinaan liian tiiviistä kisakalenterista.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mielestä ensi kaudella ajettava 24 osakilpailua on jättimäinen määrä kisoja ja kisaviikonloppuja.

”Itse näkisin, että 18–20 osakilpailua on järkevä määrä. Sen tallin henkilöstö, kuskit ja katsojat jaksavat kahlata mielenkiinnolla läpi”, Mustakari pohtii.

”Isot kisamäärät ovat talleille taloudellisesti myös kovin raskaita, mutta Liberty Medialle ne satavat rahaa. Kyllähän tässä tietynlaisesta ahneudesta on kyse. Yleensä kisan järjestäjä saa lipputulot, mutta kisan järjestämisoikeudet ja radanvarsimainonta sataa kisaoikeuksien omistajan eli Libertyn pussiin.”

”Tämä on aikoinaan jo Bernie Eccclestonen rakentama rahastamiskuvio. Mitään urheilullisuutta se ei mielestäni palvele.”

”Eikä 24 kisaa vaikuta inhimillisestikään järkevältä. Silloin tallien työntekijät ovat käytännössä naimisissa lajin kanssa ja perhe-elämä saa jäädä taka-alalle.”

”Alonso totesi haastattelussa, että katsotaan nyt seuraava kausi 24 kisalla ja miten se menee. Mielenkiintoiseksi käy. Kuinka moni jaksaa katsoa koko F1-viikonlopun läpi harjoituksineen, kun kisoja on tällainen määrä?”

”Itse epäilen vahvasti, että mielenkiinto hiipuu. Nyt moottoriurheilun perinteisillä paikkakunnilla kisoissa on riittänyt yleisöä pilvin pimein, mutta arabimaiden kisat eivät vedä katsomoja täyteen. Sellainenkin vaara on, että katsoja jakaantuvat, eikä täysiä lehtereitä ole enää monessakaan paikassa.”