Hyvinkää kokosi huippuluokan troikan johtamaan miesten Superpesis-joukkuetta

Jarkko Pokela juhli sunnuntaina kolmatta Suomen mestaruutta pelinjohtajana Porin Pesäkarhujen lyötyä viidennessä finaalissa Mansen 2-1.

Pesäpallo

Hyvinkää kokosi huippuluokan troikan johtamaan miesten Superpesis-joukkuetta

Hyvinkään Tahko on Pekka Arffmanin mukaan rakentanut ensi kaudeksi huippuluokan valmennuksellisen ja pelillisen johtotroikan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.9.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Hyvinkää vahvisti Jarkko Pokelan siirtymisen Tahkon miesten joukkueen uudeksi pelinjohtajaksi ja Sami Österlundin nimittämisen kakkospelinjohtajaksi. Pekka, mielenkiintoinen pelinjohtajakaksikko?

Erittäin mielenkiintoinen. Jarkko Pokelalla on pitkä kokemus pelinjohtotehtävistä ja hän on voittanut viimeisen seitsemän kauden aikana naisten pelinjohtajana kolme mestaruutta, yhden Mansessa ja kaksi Porissa.

Tämän kauden mestaruus Porissa osoitti viimeisillekin epäilijöille, ettei hyppääminen naisjoukkueen pelinjohtajan paikalta miesten joukkueeseen ole enää pelillisesti kovinkaan suuri, pikemminkin se alkaa olla jo olematon. Naisten pesäpallo on tänä päivänä taktisesti ja pelin viemiseltään täysin samankaltaista kuin miestenkin peli ja samoin valmistautuminen ja kaikki muut taustatyöt tehdään yhtä ammattimaisesti kuin miesten puolella. Pokela tunnetaan myös ulkopelin mestarina, mikä sekin on tuttu oppi miesten pesäpallosta.

En epäile hetkeäkään, etteikö Pokela menestyisi saman tien miestenkin pelinjohtajana – aivan, kuten Tomi Niskanen on menestynyt Vimpelissä.

Sami Österlund on ollut analyyttisenä ja teräväkielisenä tv-kommentaattorina yksi tämän pesäpallokesän puheenaiheita ja kenellekään – edes Österlundin vihamiehille – ei ole jäänyt epäselväksi, etteikö Österlund ymmärrä pesäpalloa.

Kun tähän lisätään vielä aiemmin uutisoitu Antti Yli-Saunamäen nimittäminen Tahkon miesten joukkueen manageriksi ja hänen kokemuksensa niin miesten kuin naisten pelinjohtajana, niin Hyvinkäällä on koossa huippuvahva valmennuksen ja pelinjohdon johtotroikka, jonka kokoamisesta Tahkon johto ansaitsee tunnustuksen. Tässä olisi oppia monelle muullekin seuralle.

Tahko vahvisti jo aiemmin kerrotun Iiro Kuosan hankinnan lisäksi kahden muunkin paluumuuttajan tulosta ensi kaudeksi Hyvinkäälle. Mikke Tschesmenski ja Kaapo Kalmari eivät ole yhtä tunnettuja nimiä kuin Kuosa. Millaisista veljeksistä on siis kysymys?

Tschesmenski on Tahkon oma juniori, joka oli pari kautta opissa Sotkamossa. Hän pelasi päättyneellä kaudella parissa ottelussa Jymyssä jokerina, minkä lisäksi hän pelasi Simossa ja poikien mestaruuden voittaneessa Jymyn joukkueessa.

Tschesmenski on mielenkiintoinen haku Tahkolta. Hän on koulutukseltaan koppari ja koppareille tyypillisesti Tschesmenski on nopea ja hyvä etenijä. Koppareita ei ole tässä valtakunnassa koskaan liikaa ja jos Tschesmenski murtautuu ensi kaudella Tahkon avaukseen, joukkueessa on silloin kuudet nopeat jalat ja Pokela saa rakennettua helposti kaksi kärkeä.

Sitä on toki vielä mahdoton sanoa, joko Tschesmenski nousee ensi kaudella avaukseen asti, sillä tällä kaudella kopparina pelanneella Luka Raesmaassa on erinomainen käsi ja potentiaalia kopparina.

Kaapo Kalmari tuo Tahkon joukkueeseen syvyyttä ja on varmasti valmis haastamaan Samu Kyhyräisen kaltaisten muiden nuorten pelaajien kanssa kokeneemman kaartin. Kaksivuotiset sopimukset tehneet Oula Tanttu ja Johannes Kerola ovat enemmän investointeja tulevaisuuteen ja todennäköisesti hakevat ensi kaudella vastuuta vielä Ykköspesiksestä.