Vimpelin ja Joensuun välieräsarja ratkeaa siihen, ovatko kaksi kuvaa totta vai valhetta
Vimpeli ja Joensuu aloittavat välierien vääntämisen maanantaina. Pekka Arffman nostaa tapin nokkaan kaksi suurta kysymystä.
@JukkaRonka
Miesten Superpesiksen välierät alkavat maanantaina Vimpelin ja Joensuun välisellä väännöllä. Pekka, mistä asetelmista ottelupariin lähdetään?
Kyllähän Vimpeli on ottelusarjassa suosikki, mutta tässä on niin tämän ottelusarjan kuin varsinkin Vimpelin koko syksyn näkymän kannalta kaksi todella mielenkiintoisia kysymystä, joista saadaan osviittaa jo heti sarjan ensimmäisessä ottelussa Saarikentällä.
Ensimmäinen iso kysymys on Joensuun ulkopeli: Onko se oikeasti niin hyvää kuin mitä puolivälieräsarja Sotkamoa vastaan kertoi – vai oliko Sotkamon sisäpeli sittenkin vain niin onnettoman heikkoa, että Joensuun ulkopeli näytti niin erinomaiselta, miltä se näytti?
Sotkamo löi kolmessa ottelussa vain kaksi juoksua ja teki yhteensä vain 21 kolmostilannetta eli keskimäärin seitsemän kolmostilannetta per ottelu. Ne ovat käsittämättömiä lukemia Sotkamon tasoiselta joukkueelta.
Blue Jays vs Cubs and Vimpeli vs Joensuu. Baseball and pesäpallo. Play now at LeoVegas!
Ville Väliaho ja Iiro Kuosa pelaisivat kieltämättä ilmiömäisen puolivälieräsarjan ja tylsyttivät Sotkamon tilanteiden tekemistä, minkä lisäksi JoMan takatilannepuolustaminen oli todella hyvää, mutta silti – miten paljon kysymys oli JoMan ulkopelin hyvyydestä ja miten paljon Sotkamon sisäpelin heikkoudesta?
Toinen kysymys on Vimpelin kotiuttajat. Jukka-Pekka Vainionpää oli 15 lyödyllä juoksullaan täysin pitelemätön Kiteetä vastaan ja samoin Matias Rinta-aho ja Janne Mäkelä pääsivät mellastamaan Kiteen ulkokenttää vastaan – mutta mitä tapahtuu nyt, kun vastaan tulee Joensuun ulkokenttä ja sen vahva takatilannepuolustaminen?
Ottamatta mitään pois Kiteen ennakkoluulottomilta otteilta Vimpeliä vastaan, niin eihän Kiteen ulkopeli mitään ihmeellistä ollut. 36 lyötyä juoksua neljässä puolivälieräottelussa on kova lukema, mutta taas sama kysymys: miten paljon se oli Vimpelin kotiuttajien hyvyyttä ja miten paljon Kiteen ulkokentän heikkoutta?
Esitit kaksi mielenkiintoista kysymystä. Mitä vastaat kysymyksiin?
Kuten sanoin, Vimpeli on välieräsarjassa ennakkosuosikki, mutta tässä ovat ne kaksi tärkeintä muuttujaa, jotka määrittelevät miten tasainen tästä sarjasta tulee ja voisiko Joensuu jopa yllättää Vimpelin ja mennä loppuotteluun. Uskon, että jo tämä ensimmäinen ottelu näyttää jo suunnan, missä tässä otteluparissa mennään.
Toki sarjassa on muitakin muuttujia.
Kitee teki yllättävän helposti Vimpelin ulkokentästä tilanteita. Kitee löi neljässä ottelussa 23 juoksua, mikä on jopa huolestuttava lukema Vimpelin kannalta. Lisäksi Kitee pystyi painostamaan todella hyvin käytännössä jokaisessa ottelussa jossain vaiheessa.
On todella mielenkiintoista nähdä, mitä nyt tapahtuu, kun vastaan tulee Joensuu, jonka sisäpelitilastot olivat Sotkamoa vastaan osalla pelaajia likimain mahdottomia. Esimerkiksi Henri Litmasen kokonaisonnistumisprosentti oli 90 ja hänen onnistumisprosenttinsa kakkosvaihdossa ja kotiutuksissa oli täydet 100 prosenttia.
Jos Joensuun sisäpelin viipaloi osiin, Konsta Kettunen ja Konsta Piironen on hyvä kärki, Piironen, Elmeri Lieto ja Litmanen muodostavat hyvän pelintekomoottorin ja Litmanen kantaa yhdessä jokerikaksikon, Juho Toivolan ja Patrik Wahlstenin, kanssa kotiutusvastuun. Moottorin prosentit olivat Sotkamoa vastaan todella hyvät, mutta jokerikaksikolle jäi parannettavaa. Joensuulla on myös kakkoskärki, mutta sen rooli on kuitenkin toissijainen ykköskärkeen verrattuna.
Vimpeli on jakautunut hieman samalla tavalla. Silläkin on kahdet nopeat jalat, ykkönen Mikko Vihriälä ja etenijäjokeri Jere Saukko. Sitten tulee samanlainen konehuone kuin JoMalla, jonka muodostavat Aleksi Lassila ja Elmeri Anttila sekä tarvittaessa vielä Rinta-aho. Ja sitten tulevat jokeritykit Vainionpää ja Mäkelä. Rinta-aho on myös erinomainen kotiuttaja, mutta hän joutuu tekemään myös tilanteita. Kakkoskärjen rooli oli Kiteetä vastaan näennäinen, mutta Mikko Kanalan paluu ja pelaaminen kakkoskärjessä vahvistaa Vimpelin kakkoskärkeä merkittävästi – kuten toki myös ulkopeliäkin.
Joensuun ulkopeli mittaa Vimpelin sisäpeliä toki laajemminkin kuin vain kotiutuksia. Erityisen kriittistä on, saavatko Väliaho ja Kuosa sotkettua miten paljon Vimpelin kärjen pelaamista ja vaihtotilannepelaamista, sillä mitä vähemmän Vimpeli saa kolmostilanteita, sitä kriittisemmäksi nousevat kotiuttajien onnistumisen merkitys.
Ja luulen, että myös Vimpelin ulkopeliä tutkitaan Tampereella ja Hyvinkäällä tosi tarkkaan. Miksi Kitee sai tehtyä niin paljon tilanteita ja lyötyä niin paljon juoksuja – ja pystyykö Joensuu samaa? Toki Vimpelille sattui paljon myös räpylävirheitä Kiteetä vastaan, mutta eivät kuitenkaan kokonaiskuvaa muuta. Vimpeli meni runkosarjassa rallatellen lähes koko kesän ja siitä suuri hatunnosto, mutta ei sen taivas kuitenkaan pilvetön ole.