Mitalisadetta! Suomalaisurheilijat jäävät kauas kärjestä, mutta valmentajat loistavat

Alpin norjalaisjuhlien takana on myös suomalaista valmennusosaamista.

Muu urheilu

Mitalisadetta! Suomalaisurheilijat jäävät kauas kärjestä, mutta valmentajat loistavat

Eetu Pennanen nostaa esiin kaksi talvilajien valmentajaa, jotka ovat väistäneet isot otsikot, mutta osoittautuivat urheilijoidensa kautta todellisiksi MM-mitalirohmuiksi.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 19.2.2023 | KUVAT All Over Press

Ampumahiihdon ja alppihiihdon MM-kisat päättyivät sunnuntaina. Suomalaismenestys jäi odotetusti laihaksi. Vai jäikö sittenkään?

Tarkennetaan sen verran, että suomalaisurheilijat eivät tuoneet mainittavaa menestystä laduilta tai rinteistä.

Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen oli linjannut ennakkoonkin optimistisen tavoitteen kolmesta top 16 sijoituksesta ennen alppikisoja. Lopputulos oli odotetumpi, nolla sijoitusta 16 joukkoon.

Myös ampumahiihtäjät lähes järjestäen alisuorittivat kauden aiempaan tasoon nähden. Poikkeuksia olivat Suvi Minkkisen hieno kahdeksas sija normaalimatkalla ja Tero Seppälän yhteislähdön kymppipaikka.

Kuitenkin rinteiden valmentajakummuilta ja ampumapenkkojen kiikareiden takaa löytyi osaamista aivan maailman huipulta.

Alpissa jättimenestys

Janne Haarala teki kesällä Norjan alppimaajoukkueen kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Nyt viidettä kautta Norjan naisten tekniikkajoukkueen kanssa päävalmentajana työskentelevä Haarala on hiljalleen nostanut joukkuetta kohti maailman kärkeä. Tämän vuoden Ranskan MM-kisoista tärähtikin jo jättipotti.

Kisojen jälkimmäinen viikko oli tuttuun tapaan omistettu tekniikkalajeille. Haaralan suojatit olivat viikolla mukana neljässä kisassa ja norjalaisten naisten kauloihin napsahti yhtä monta mitalia.

Joukkuekisassa oli tarjolla jo ensimmäinen kultamitali, mutta naisten pedattua vahvat asemat Timon Hauganin suksen takertuminen starttiporttiin finaalin viimeisessä laskussa pudotti joukkueen hopealle. Kuitenkin jo seuraavana päivänä Marie Therese Tviberg juhli parisuurpujottelukultaa. Thea Louise Stjernesund täydensi päivän saman lajin pronssilla.

Ihan jokaiseen maahan kultamitaleja ei alppihiihdossa ollut tarjolla, kun esimerkiksi Itävallan kaltainen lajijättiläinen jäi ilman maailmanmestaruutta.

Jos vielä lajeina suhteellisen nuorten parikisojen mitalit eivät vielä vakuuttaneet, napsahti perinteisestä, alppihiihdon perusteita parhaiten mittaavasta lajista suurpujottelusta Ranghild Mowinckelille pronssia. Kovatasoisessa kisassa Norja sai kahdeksan parhaan joukkoon peräti kolme laskijaa, joten Haaralan joukkue ei ollut vain terävän kärjen varassa.

Pujottelusta mitali lipsahti vain kahdella sadasosalla ohi suun, kun Mina Furst Holtmann oli komeasti neljäs. Haarala oli saanut joukkueensa iskuun, joka riitti mitalitaisteluun jokaisena kisapäivänä.

Kovan joukkueen keulakuva

Jonne Kähkönen teki kesällä mitaltaan 2+2-vuotisen sopimuksen Italiaan ja on nyt italialaisten naisampumahiihtäjien päävalmentaja. Kähkösellä oli ehkä joukkueessaan Haaralaa valmiimpia lajin tähtiä, mutta siitä huolimatta jälki on ollut vakuuttavaa.

MM-kisoissa italialaisnaisten tilille napsahti neljä mitalia. Lisa Vittozzi vastasi ainoasta henkilökohtaisesta mitalista, mutta jättipotti napsahti viestistä. Italia oli neljän urheilijan kisassa kaikista paras ja se on jättimäinen sulka Kähkösen hattuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lisa Vittozzi sai iloisen vastaanoton joukkuekavereiltaan naisten ampumahiihtoviestin päätteeksi.

Vittozzi ja Dorothea Wierer ovat italialaistähdistä toki olleet jo pitkään, mutta heidän takaa esimerkiksi Samuela Comola on noussut uudelle tasolle Kähkösen joukkueessa ja nyt viestikultaa oli mukana ottamassa vasta 21-vuotias Hannah Auchentaller.

Sekä Haaralan että Kähkösen näytöt etenkin Keski-Euroopassa merkittävissä talviolympialajeissa ovat niin kovia, että heidän suorituksiaan on hyvä nostaa ainakin mukaan keskusteluihin, kun vuoden parhaita suomalaisvalmentajia taas aikanaan laitetaan paremmuusjärjestykseen.