Yle antoi alustan suomalaisen jääkiekon suurimman kilpailuedun halventamiselle
Eetu Pennanen ottaa pihteihinsä Ylen jutun, jossa suomalaista valmennusosaamista vähätellään raskaasti ja väärin perustein.
@elmotvcom
Perjantai-ilta Liigan puolivälierien parissa tarjosi erinomaista jääkiekkoa. Toki sivuhuomiona on sanottava, että Tapparan ja KooKoon välisen avausottelun parasta jännitettä vei kiistatta kotijoukkueen merkittävä lepoetu.
Lahdessa Pelicans ja KalPa tarjosivat sen sijaan aivan huikean joukkuepallopelinäytöksen. Äärimmilleen viritetyn tiiviit viisikot asettivat kamppailuvaateen, jota C Moren studiota myöden kehuttiin.
Lyhytsyöttöpeli loi pelinopeutta. Sen pelaamisen mahdollistivat jälleen mainitut tiiviit viisikot.
Näytelmän tarjosivat kaksi loistavasti valmennettua joukkuetta. Tappara, KooKoo, KalPa ja Pelicans ovat kaikki tällaisia. Siksi nämä joukkueet pelaavat puolivälierissä, kun Kärpät ei siellä pelaa.
***
Pelicansin ja KalPan välisen ottelun nähtyään tuntuikin täysin uskomattomalta, kun silmiin osui Ylellä julkaistu kommentti, jota jutun kirjoittanut toimittaja Jussi Paasi jakoi Twitterissä seuraavilla saatesanoilla:
”Peli on annettava pelaajille.”
Mitä tuo lause edes tarkoittaa? Pelaajat pelaavat peliä vasta siinä vaiheessa, kun he itse valmentajineen ovat luoneet itselleen fyysiset edellytykset kilpailla sillä tasolla, missä he milloinkin pelaavat.
Samoin ennen pelaamista on luotu myös taktiset edellytykset pelaamiselle. Pitää olla pelikirja, jolla voi uskottavasti kilpailla.
Peli on pilkottava pienempiin osiin, ennen kuin voi hahmottaa kokonaisuuden. Siksi ”Peli on annettava pelaajille” on ontto heitto.
***
Paasin kommentti on suunnattu Kärppien ja Lauri Marjamäen katastrofin suuntaan. Sen hänkin oli nähnyt, että Kärppien putoaminen kahdeksan parhaan joukosta oli katastrofi, fiasko. Totta tässä kommentissa on myös se, että Marjamäki päävalmentajana kantaa epäonnistumisesta suurimman vastuun.
Paasi vetoaa siihen, että Kärppien ja TPS:n pelaajat vihasivat kaudella käytössä ollutta käsikirjoitusta, pelikirjaa. Totta kai he vihasivat, kun takkiin tuli suurista panostuksista ja odotuksista huolimatta.
***
Höttöisen jääkiekko-ottelua näytelmiin, pelaajia näyttelijöihin ja päävalmentajia ohjaajiin vertaavan kommentin pöyristyttävin osa löytyy kuitenkin jutun loppupuolelta. Kun Paasi on myös jutussa vaatinut pelin antamista pelaajille, hän tarttuu kiinni varsinaiseen ongelmaan.
Ongelma on tekstin mukaan Suomessa liian pitkään vallinnut kulttuuri, jossa ollaan liian valmentajakeskeisiä.
Kerrataanpa suomalaisen liian valmentajakeskeisen kulttuurin tuloksia.
Loistavalla valmennusotteella johdettu hallitseva Suomen mestari Tappara on ollut kahtena kautena peräkkäin CHL:n finaalissa. Se on pudottanut Euroopassa huomattavasti suuremman budjetin joukkueita useampia kahden kauden aikana.
Tapparan kilpailuetu on löytynyt valmennuksesta ja pelitavasta.
Leijonat on pelannut neljässä perättäisessä arvokisafinaalissa ja voittanut kolme kultaa. Suomi on kansainvälisen jääkiekon suunnannäyttäjä.
Varsinkin keväällä 2019 Suomi antoi valtavasti tasoitusta kärkimaille joukkueen materiaalissa. Valtava kilpailuetu löytyi valmennuksesta ja pelitavasta.
Toki Suomi on pystynyt voittamaan myös ennakkosuosikin asemasta ja jostain näiden kahden asetelman välimaastosta.
Missä tämä kommentti, jossa peli pitää antaa pelaajille, oli näillä voiton hetkillä?
***
Ei tarvitse olla huolissaan Jussi Paasi, pelaajat kyllä pääsevät loistamaan valmentajakeskeisessä kulttuurissa. Juuri hyvin valmennetussa joukkueessa he loistavatkin.
Nyt käynnissä olevissa pudotuspeleissä katseen voi kääntää vaikkapa Tapparaan. Jussi Tapolan äärimmilleen virittämässä koneessa Jori Lehterä oli loistava jo runkosarjassa ja pudotuspeliavauksessa suorastaan maaginen.
Lehterän on helppo loistaa, kun kollektiivi rinnalla on tuollaisessa, todennäköisesti lyömättömässä, vedossa.
Kärpät sen sijaan ei flopannut siksi, että Suomessa olisi liian valmentajakeskeinen kulttuuri. Se floppasi suurilta osin siksi, että Lauri Marjamäki epäonnistui päävalmentajan tehtävässään.
Marjamäen epäonnistuminen on kuitenkin pientä sen rinnalla, että Yle antoi alustan suomalaisen jääkiekon suurimman kilpailuedun halventamiselle.
Peli ei kuulu pelaajille. Eikä se kuulu lopulta edes valmentajille. Suomalaisen jääkiekon suurin vahvuus verrattuna muihin löytyy valmennuksesta, mutta peli on lopulta peliä itseään varten.