Leijonien unelma toisesta peräkkäisestä mestaruudesta päättyi tyhjään katseeseen

Emil Larmi torjui muutamia upeita kiekkoja, mutta avausmaali meni hänen taakseen helpohkosti.

Jääkiekon MM2023Leijonat

Suomen MM-kisat päättyivät tylyllä tavalla, kun Kanada kaatoi puolivälieräottelussa Leijonat maalein 4-1 (1-0, 1-0, 2-1).

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.5.2023 | KUVAT All Over Press

Suomi pelasi kisojen parhaan ottelunsa ja hallitsi varsinkin kahta ensimmäistä erää. Leijonat ei kuitenkaan päässyt harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta parhaille maalintekosektoreille, vaan Kanadan maalia pommitettiin valtaosin siniviivan tuntumasta tai laidoilta. Kanadan maalivahdilla Samuel Montembeaultilla ei ollut vaikeuksia torjua sieltä heitettyjä kiekkoja.

Kanadan taktiikka muistutti Leijonien pelaamista vuoden 2019 MM-kisoissa, joissa Suomi voitti sensaatiomaisesti maailmanmestaruuden nimettömällä joukkueella. Tiiviin puolustuspelin lisäksi toinen leijonamainen piirre oli iskeä vastaiskuilla. Niistä syntyivät myös ottelun kaksi ensimmäistä maalia.

Kanada meni johtoon avauserässä ajassa 7.12, kun Jack Quinn iski vastaiskun päätteeksi kiekon Atte Ohtamaan jaloista Suomen maaliin. Emil Larmi saa ottaa osan maalista omalle kontolleen.

Toinen erä mentiin samassa tahdissa kuin ensimmäinen. Leijonat painosti, mutta Kanada teki maalin. 2-0-osuma syntyi jälleen vastaiskusta, kun Samuel Blais nosti 3-1-ylivoimahyökkäyksen päätteeksi kiekon tarkasti Suomen maalin yläkulmaa. Tälle maalille Larmi ei voinut mitään.

Suomella oli Kanadan maalin jälkeen kaksi läpiajoa, mutta Kaapo Kakko ja Kasperi Kapanen eivät onnistuneet kummastakaan tilanteesta.

Kolmannessa erässä Jukka Jalonen sekoitti Leijonien ketjuja ja siirsi muun muassa Kakon ykkösketjuun Teemu Hartikaisen paikalle. Sekään ei auttanut. Kun erää oli pelata 2.54, Kanada syötteli Leijonien puolustuksen sekaisin ja Michael Carcone sivalsi hienon kuvion päätteeksi piiskansa Suomen maaliin.

Kolmen maalin johtoasemassa Leijonien selkäranka alkoi taittua ja Kanada pystyi jäädyttämään erän lopun. Kun erää oli pelaamatta vain reilut kolme minuuttia, Hartikainen iski Mikko Rantasen ja Mikko Lehtosen esityöstä Suomelle 3-1-kavennusmaalin. Sen jälkeen Leijonat veti Larmin pois maalilta ja yritti ihmettä – turhaan. Sen sijaan Tyler Toffoli iski vajaata minuuttia myöhemmin Kanadan neljännen maalin tyhjiin.

MM-kotikisojen päättyminen on raastava pettymys Suomelle, sillä Leijonat on viime vuosina tottunut voittamaan turnauksia turnauksien perään aina olympiakultaa myöten. Edellisen kerran Leijonat jäi mitalipelien ulkopuolelle keväällä 2018 Lauri Marjamäen alaisuudessa, kun Sveitsi voitti Suomen Tanskan MM-kisojen puolivälierissä maalin 3-2.

Jukka Jalonen oli ottelun jälkeen C Moren haastattelussa ymmärrettävästi pettynyt mies. Hänen mukaansa ottelu ratkesi siihen, että Kanada oli maalin edessä tehokkaampi joukkue.

”Tulimme peliin erittäin hyvin ja ote oli rento. Se on kuitenkin semmoinen homma, että maalinteko on monessa suhteessa erittäin tärkeä juttu. Se vapauttaa energiaa ja tuo otteisiin toisenlaista tatsia.”

”Me saimme sen kavennuksen vähän liian myöhään. 2-1-kavennus tai tasoitus 1-1:een olisi varmasti tehnyt pelistä erilaisen, mutta turha jossitella. Tulos oli ehkä tylympi, mitä ottelu oli pelillisesti, mutta tällaista urheilu välillä on”, Jalonen paketoi.