Siirtoikkuna sulkeutui Euroopassa, mutta siirroista hurjin voi edelleen toteutua
Kesän siirtoikkuna sulkeutui Euroopassa, mutta ei Saudi-Arabiassa. Siksi Liverpoolin kannattajat saavat Jukka Röngän mukaan seurata sydän kylmänä, mitä Mohamed Salahin siirtosaagassa vielä ehtii tapahtua.
Kesän siirtoikkuna sulkeutui eurooppalaisissa sarjoissa perjantaina. Jukka, aikamoinen viimeinen päivä?
Täytyy sanoa, että tämän kesän siirtoikkuna oli vallankumouksellinen. Se oli sitä koko kesän, se oli sitä perjantaina ja mikä oleellista, vallankumous ei tämän kesän osalta ole vielä ohi, sillä Saudi-Arabian Pro-liigan siirtoikkuna sulkeutuu vasta 7. syyskuuta. Pelaajat voivat siirtyä mistä tahansa sarjasta ja mistä tahansa maasta saudiliigaan siihen asti.
Tämä tarkoittaa sitä, että Mohamed Salahin sensaatiomainen siirtosaaga jatkuu edelleen ja Salah saattaa edelleenkin siirtyä At-Ittihadiin tässä siirtoikkkunassa. Kysymys on nyt vain siitä, miten hurjan siirtosumman Al-Ittihad on valmis egyptiläisestä maksamaan ja missä kohtaa Liverpool antaa periksi ja kumartaa rahaa.
Al-Ittihad tarjosi Salahista perjantaina 150 miljoonaa puntaa, mutta Liverpool hylkäsi tarjouksen, aivan kuten se on hylännyt aiemmatkin tarjoukset. Nyt on uutisoitu laajasti, että Al-Iittihadilta olisi tulossa seuraavaksi 200 miljoonan punnan tarjous Liverpoolille.
Jos tällainen tarjous tulisi, Liverpoolin johtokunnan on kerrottu siinä kohtaa kokoontuvan Jürgen Kloppin kanssa hätäistuntoon. Jokainen voi päätellä, että jos tiedot pitävät paikkaansa, siinä kokouksessa ainakin pohditaan sitä, pitäisikö Salah sittenkin vaihtaa 200 miljoonaan puntaan.
Pidätkö oikeasti mahdollisena, että Liverpool myisi Salahin ilman, että sillä itsellään olisi mahdollisuus ostaa ketään hänen tilalleen?
Totta kai ajatus tuntuu urheilullisesti järjettömältä, mutta ratkaisu ei ole helppo. Tämä kausi on todennäköisesti Salahin viimeinen Liverpoolissa ja Salah on vuodenvaihteen jälkeen Afrikan maiden mestaruusturnauksen vuoksi joka tapauksessa Egyptin maajoukkueen mukana poissa Valioliigan pelikentiltä jopa 5-6 viikkoa.
Asiaa voi ajatella myös niin, että seuraava siirtoikkuna aukeaa tammikuussa, johon on aikaa neljä kuukautta. Salahin myyminen olisi toki takaisku Liverpoolille, mutta neljän kuukauden päästä Liverpoolilla olisi mahdollisuus vahvistaa joukkuetta raskaalla kädellä.
En tokikaan usko, että Kylian Mbappé siirtyisi Liverpooliin, mutta teoriassa kysymys olisi saman henkisistä valinnoista – kannattaisiko Salah vaihtaa Mbappéen tai esimerkiksi kolmeen 70 miljoonan punnan pelaajaan?
Varmasti Liverpool yrittää vääntää asiat siihen malliin, että se saisi Al-Ittihadin rahat tammikuussa tai vaikka hieman pienemmät rahat ensi kesänä, mutta jos ja todennäköisesti kun valinta pitää tehdä nyt, mikä olisi paras ratkaisu Liverpoolin kannalta?
Jossain kohtaa tulee varmasti vastaan raja, jossa Salah on järkevämpää myydä enkä olisi yllättänyt, jos se raja olisi Liverpoolilla 200-250 miljoonan punnan luokassa.
Liverpool hankki perjantaina Bayern Münchenin keskikenttäpelaajan Ryan Gravenberchin 34,2 miljoonalla punnalla. Onko hän ratkaisu Liverpoolin ongelmiin?
Liverpoolilla ja sen kannattajilla on varmasti hapan maku Moises Caicedon ja Romeo Lavian luiskahdettua Liverpoolin otteesta ja monet pitävät Gravenberchiä jonkinlaisena c-vaihtoehtona. On totta, että hän pelasi heikon kauden Bayernissa ja saksalaisjätti pani hänet lihoiksi yhden kauden jälkeen.
Gravenberchiin liittyy omat riskinsä, mutta toisaalta hän on vasta 21-vuotias ja hollantilaisnuorukaisen potentiaali on kiistaton. Se, oliko hän Liverpoolin ykkös- tai kolmosvaihtoehto, on toissijaista. Nyt ajanlasku alkaa alusta ja hän saattaa olla tulevalla kaudella täysin eri pelaaja kuin mitä hän oli Saksassa.
Minusta suurin kysymys Liverpoolin osalta on joka tapauksessa, mitä Salahin saagassa tapahtuu – ja jos hänet myydään, miten se vaikuttaa Liverpoolin syksyyn ja miten Liverpool muokkaisi joukkuetta tammikuun siirtoikkunassa Salahista saamilla rahoillaan?
Edessä on olla vaikea valinta, mutta jalkapallossa joudutaan jatkuvasti tekemään vaikeita valintoja.
Muuttiko siirtoikkunan viimeinen päivä tai ylipäätään viimeiset päivät Valioliigan voimasuhteita?
Eivät dramaattisesti. Valioliigassa tehtiin siirtoikkunan viimeisillä metreillä Gravenberchin lisäksi muutama muukin merkittävämpi siirto. Manchester City sai maaliin Matheus Nunesin 55 miljoonan punnan siirron Wolverhamptonista, Tottenham osti hyökkääjä Brennan Johnsonin Nottinghamista 47,5 miljoonalla punnalla ja Chelsea Manchester Cityn nuoren lupauksen Cole Palmerin 40 miljoonalla punnalla. Lisäksi Manchester United sai lainattua keskikenttäpelaaja Sofyan Amrabatin koko kaudeksi Fiorentinasta.
Kaikki ovat hyviä hankintoja, mutta en pidä yhtään näistä sellaisina siirtoina, että ne muuttaisivat oikeasti joukkueiden voimasuhteita. Ehkä paljon oleellisempia olivat ne siirrot, jotka eivät toteutuneet. Tottenham yritti hankkia Conor Gallagherin Chelseasta ja lainata Ansu Fatin Barcelonasta, mutta Gallagherin kauppa ei toteutunut ja Fati siirtyi yllättäen lainalle Brightoniin.
Fati on mielenkiintoinen pelaaja, mutta Brightonilla on muutenkin kohtalaisen vahva hyökkäyspään kalusto, enkä usko myöskään Fatin parantavan Brightonia kovinkaan dramaattisesti. Aiemmin viikolla hankittu Carlos Baleba voi nousta paljon suurempaan rooliin ottaessaan Caicedon paikan keskikentällä.
Manchester Unitedille kesä oli turhauttava. Paljon puhuttua omistajanvaihdosta ei saatu maaliin ja United jäi tässä siirtoikkunassa muiden suurseurojen jalkoihin. Rasmus Højlund, Andre Onana ja Mason Mount olivat toki kovia vetoja, mutta Unitedin tilannetta kuvaa se, että se joutuu tekemään sopimuksen Jonny Evansin kanssa ja lainaamaan Tottenhamista Sergio Reguilonin, joka ei Spursissa olisi mahtunut edes penkille.
Kokonaan oma lukunsa on Chelsea, joka on Palmerin oston myötä käyttänyt kolmen edellisen siirtoikkunan aikana rahaa yli miljardi puntaa uusiin pelaajiin. Uusi manageri Mauricio Pochettino saa olla aikamoinen taikuri, jos hän saa tuollaisen tivolin taistelemaan Valioliigan kärkisijoista jo tällä kaudella.
Chelsea sai toki myytyä tai päästettyä ilmaiseksi tänä kesänä yli 15 kansainvälisen tason pelaajaa, mutta seuraan jäi edelleen pyörimään useita sellaisia pelaajia, joista Chelsea olisi halunnut päästä eroon. Pochettino on puhunut koko kesän ringin trimmaamisen tarpeesta, mutta aika karvaiseksi Chelsean rinki jäi.
Toki tässä tämän hetken Chelseassa on myös paljon järkeä ja potentiaalia, mutta edessä on joka tapauksessa haastava kausi – niin kentällä kuin jossain vaiheessa myös taloudellisen reilun pelin sääntöjen kanssa.
Valioliigan muissa seuroissa Nottingham oli jälleen yksi siirtoikkunan suolaajista ja vaikka se menetti Johnsonin, se sai myös levennettyä joukkueen materiaalia. Nottingham oli jo aiemmin kesällä suruton ostajia ja nyt se sai vielä ostettua tai lainattua Ibrahim Sangaren, Divock Origin, Callum Hudson-Odoin, Murillon, Nicolas Dominguezin, Andrew Omobamidelen ja Nuno Tavaresin kaltaisia pelaajia.
15 uuden pelaajan hankkiminen viime kesän hullunmyllyn jälkeen on kohtalaisen hurja veto, mutta kyllähän Forest on ainakin paperilla sen tason joukkue, ettei sen pitäisi tällä kaudella ainakaan pudota.
Yksi mielenkiintoinen siirtopesäke oli myös Fulham. Sen suurin voitto siirtoikkunan viimeisillä metreillä oli, että se sai pidettyä João Palhinhan, vaikka Palinha kävi perjantaina Bayern Münchenin lääkärintarkastuksessa ja hänestä otettiin viralliset kuvat Bayernin pelipaita päällä. Toki Palinhalla voi mennä hetken aikaa koneiden uudelleen käynnistämiseen unelmasiirron kaaduttua sen vuoksi, ettei Fulham löytänyt hänelle sopivaa korvaajaa.
Millainen päivä oli Manner-Euroopan puolella?
Ylivoimaisesti suurin siirto oli HJK:n Konferenssiliigan tulevan lohkovastustajan Eintracht Frankfurtin hyökkääjän Randal Kolo Muanin 95 miljoonan euron suuruinen siirto PSG:hen.
Myös Barcelona sai tapetoitua kaksi merkittävää lainaa, kun se sai La Ligalta luvan lainata João Felixin ja João Cancelon kauden mittaisella sopimuksella. Barcelonan ryhmä alkaa näyttää kaikkien käänteiden ja taloudellisten haasteiden jälkeen todella kilpailukykyiseltä, mikäli Xavi saa puristettua Felixistä ja Cancelosta kaiken potentiaalin irti.
Bayern Münchenille siirtoikkunan viimeisestä päivästä jäi hapan maku, sillä Palhinha ei ollut ainoa kaatunut siirto. Trevor Chalobahin siirto Chelseasta jäi myös piippuun. Joidenkin väitteiden mukaan Bayern olisi vielä perjantaina tiedustellut Cancelon tilannetta, mutta portugalilainen oli tehnyt selväksi, että hän neuvottelee vain Barcelonan kanssa.