Manchester Cityn vastaisku voi suistaa Valioliigan kaaokseen ja Cityn syytteiden kaatumiseen
Manchester Cityn nostamat kanteet saattavat johtaa dramaattisiin seurauksiin Valioliigassa. Jukka Rönkä avaa, millaisiin.
Englannissa kohistaan Manchester Cityn nostamista kanteista, jossa se syyttää Valioliigaa Ison-Britannian kilpailulakien rikkomisesta. Jukka, onko tämä se odotettu ja jopa pelätty imperiumin vastaisku Valioliigan nostamista 115 taloudellisia väärinkäytöksiä koskevista syytteistä?
Tämä tapaus ei suoraan liity Manchester Cityn saamiin 115 syytteeseen, mutta on hyvä kysymys, olisiko tätä Cityn nostamaa casea koskaan tullut ilman näitä syytteitä.
City syyttää Valioliigaa kahdesta kilpailulakien rikkomuksesta.
Toinen koskee Valioliigan tekemää päätöstä, jonka mukaan seurojen omistajiin kytköksissä olevien tahojen kanssa tehtyjen sponsorisopimusten täytyy vastata yleistä markkinahintaa eli hintaa ei voi potkia miten turvoksiin tahansa. City pitää tällaisia rajoitteita laittomina ja vaatii niiden kumoamisen lisäksi Valioliigaa korvaamaan säännöstä sille koituneet tulonmenetykset.
Tällaiset ylisuuret omistajatahoihin kytkeytyvät sponsorisopimukset nousivat otsikoihin jo vuonna 2011, kun Manchester City teki Etihadin kanssa kymmenenvuotisen stadionin nimi- ja paitamainossopimuksen. Sopimuksen arvo oli 400 miljoonaa puntaa, mikä ylitti asiantuntijoiden mukaan noin kolminkertaisesti sopimuksen todellisen markkinahinnan. Tämän ylihintaisen sopimuksen avulla City sai nostettua omia kulurajojaan.
Toinen kanne koskee Valioliigan äänestyssääntöjä, joiden mukaan 14 seuran 20:stä täytyy kannattaa Valioliigan sääntöihin tehtäviä muutoksia. Cityn mukaan tällainen sääntö on laiton ja siinä on kysymys ”enemmistön tyranniasta”.
Onko Citylla mahdollisuuksia voittaa tämä tapaus?
Sitä on turha lähteä ennakoimaan.
Kaikki muistavat Bosman-tapauksen ja sen käänteet. Kun Jean-Marc Bosman vei asian EU-tuomioistuimeen, harva uskoi sen läpimenoon. Toisin kuitenkin kävi. Bosman voitti casen ja muutti jalkapalloa perusteellisesti.
Britannia ei kuulu enää Euroopan unioniin, joten nyt asian ratkaisee Valioliigan osalta Britannian omat oikeuselimet.
Osapuolten kuuleminen nyt nostettujen kanteiden osalta alkaa ensi maanantaina ja se kestää kesäkuun 21. päivään saakka. Sitä, miten pitkä prosessista lopulta tulee, on vielä mahdoton ennakoida.
Onko Manchester City taistelemassa nyt pelkästään kanteessa mainituista asioista vai onko pohjalla yritys vaikuttaa myös paljon esille olleiden 115 syytteen käsittelyyn?
Se on hyvä kysymys.
Toki jo nämä asiat ovat taloudellisesti niin mittavia, että Manchester City voi hyvinkin taistella pelkästään niiden puolesta Valioliigaa vastaan. Jos City voittaisi, se avaisi saman tien kulurajoituksiin sellaisen porsaanreiän, että sen läpi menisi helposti kokonaisia sikaloita.
Sen jälkeen kysymys kuuluisi, voisiko Valioliiga ja UEFA rajoittaa jotenkin sponsorisopimuksilla kikkailua vai ei.
Tässä on turha mennä asioiden edelle, mutta jos City voittaisi tämän casen, päätöksen seuraukset voisivat olla Valioliigan kannalta niin dramaattisia, että Valioliigan ja muiden jalkapalloviranomaisten on otettava nämäkin skenaariot huomioon.
Tätä kautta voisi löytyä myös Cityn toinen logiikka näille kanteille. Jos Cityn voitto näissä nyt esillä olevissa tapauksissa alkaisi näyttää todennäköiseltä tai vaikka vain mahdolliselta, se saisi käsiinsä sellaisen painostuskeinon, että Valioliiga olisi puun ja kuoren välissä.
Sellaisessa asetelmassa Valioliigan voisi olla puolipakko luopua jollakin verukkeella Citya vastaan nostetuista syytteistä tai sovittava niistä yhteisymmärryksessä Cityn kanssa sellainen rangaistus, että sitä voitaisiin sanoa kyllä rangaistukseksi, mutta rangaistus olisi asteikon lievemmästä päästä.
Sanotaan vaikka, että Citylta vähennettäisiin ensi kaudella esimeriksi 20 pistettä. Se olisi Valioliigan historian kovin rangaistus, mutta maksaisi Citylle korkeintaan ensi kaudella liigamestaruuden, muttei esimerkiksi välttämättä estäisi sen pääsyä seuraavaksi kaudeksi Mestarien liigaan.
En sano, että tällaisiin ratkaisuihin päädyttäisiin, mutta Manchester Cityn viimeaikaisessa käyttäytymisessä on selvästi sellaisia signaaleita, että seuran sisällä uskotaan syytteiden kaatumiseen.
Citya ja sen omistajia voidaan syyttää härskeiksi ja ties miksi, mutta niin tyhmiä he eivät ole, että he – kuten on uutisoitu – vakuuttaisivat esimerkiksi Pep Guardiolalle, että syytteet tulevat kaatumaan, elleivät he olisi varmoja asiasta. Jotakin tietoa heillä täytyy olla näkemyksensä taakse.
Voivatko lakipykälät olla oikeasti eräänlaisia kaupanteon välineitä?
Voivat. Lain logiikka toimii siten, että on olemassa laki ja monissa ja vaikeaselkoisissa tapauksissa sitä voidaan tulkita ainakin marginaalisesti eri tavalla. Tällaisissa tapauksissa lain lopullinen tulkinta saadaan viemällä asia oikeuteen. Kun sitä kautta saadaan lopulta ratkaisu, sitä voidaan alkaa käyttää ennakkotapauksena eli eräänlaisena lain lopullisena tulkintana.
Tässä tapauksessa City tavallaan testaa kilpailulakien tulkintaa ja jos asia menee tappiin asti, sieltä tulee tulkinta, joka on joko Cityn tai Valioliigan kannalta myönteinen ja toisen osapuolen kannalta kielteinen.
City voi kuitenkin luopua kanteistaan, jolloin asian käsittely keskeytyy eikä tulkintaa tule, vaan asiassa jatketaan samoin kuin tähän saakka. Tässä on kaupankäynnin sauma.
Cityn toiminta tässä tapauksessa olisi helppo kyseenalaistaa, mutta sillä on ensinnäkin oikeus ajaa omaa etuaan ja eikä Valioliigallakaan ole välttämättä tässä asiassa puhtaat jauhot pussissa.
Valioliiga on halunnut loogisen perustein rajoittaa kulurajoitusten kiertämistä omistajiin kytkeytyvien tahojen kautta, mutta en olisi yllättänyt, jos Valioliiga olisi tiennyt jo alun perin, että sääntö voi olla lainvastainen. Se on kuitenkin luottanut siihen, ettei mikään seura vie asiaa oikeuteen, jolloin pykälän laillisuutta ei testata ja porsaanreikä saadaan tukittua.
Mikä on oma arviosi, miten näille Manchester Cityn nostamille syytteille käy ja miten käy Citya vastaan nostetuille 115 syytteelle?
Nämä molemmat caset ovat sellaisia, että lopputulosta on mahdoton ennakoida. Tämän päivän urheilussa liikkuvat sellaiset rahavirrat, että niiden alla voidaan tehdä toinen toistaan ihmeellisimpiä ratkaisuja, kuten Kansainvälisen jalkapalloliiton ja Kansainvälisen olympiakomitean historia on osoittanut.
Aloin jossain kohtaa olla vakuuttunut, ettei City voi millään selviytyä ilman Valioliigasta pudottamista näistä 115 syytteestä, mutta sellaiseenkin vaihtoehtoon kannattaa alkaa varautua – eikä tämä uusin case ainakaan vähennä sen skenaarion todennäköisyyttä, että City luistelisi vapaaksi 115 syytteestään tai selviäisi niistä enemmän tai vähemmän nimellisellä rangaistuksella.