Veikkausliigan ja Ykkösen väliin kaavaillaan Superykköstä – ja 16 seuran Veikkausliigaa

KuPS on ollut viimeiset vuodet yksi Veikkausliigan lippulaivaseuroista.

JalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan ja Ykkösen väliin kaavaillaan Superykköstä – ja 16 seuran Veikkausliigaa

Palloliitto suunnittelee uuden Superykkösen perustamista Veikkausliigan ja Ykkösen väliin. Samalla se olisi askel kohti 16 seuran Veikkausliigaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.7.2022 | KUVAT All Over Press

Suomalaiseen jalkapalloon suunnitellaan radikaalia sarjauudistusta.

Palloliitto suunnittelee Veikkausliigan ja nykyisen Ykkösen väliin uuden Superykkösen perustamista. Superykkösessä pelaisi kymmenen seuraa ja sen alapuolella olevassa ”normaalissa” Ykkösessä 12 seuraa.  Uusi Superykkönen pyrittäisiin aloittamaan jo kaudella 2024.

Kakkosessa olisi jatkossa nykyiseen tapaan kolme lohkoa, joissa jokaisessa pelaisi kymmenen seuraa.

Palloliiton suunnittelema Superykkönen olisi ElmoTV:n tietojen mukaan 4-5 vuotta kestävä välivaihe, joka tähtäisi siihen, että Veikkausliigan joukkuemäärä voitaisiin nostaa tulevaisuudessa 16 seuraan nykyisen 12 seuran sijasta.

Superykkösen avulla pyrittäisiin vahvistamaan nykyisin Ykkösessä pelaavia potentiaalisia seuroja, jotta niillä olisi edellytykset pelata Veikkausliiga-tasolla ja jotta Veikkausliigaa voitaisiin laajentaa. Laajennus tapahtuisi nykysuunnitelmien mukaan 2020-luvun lopulla, joko vuonna 2028 tai 2029.

Välivaiheen jälkeen Superykkönen haudattaisiin ja Ykkönen palaisi maan toiseksi korkeimmaksi sarjatasoksi. Alustavien suunnitelmien mukaan Ykkösessä pelaisi sen jälkeen 14 seuraa. Nyt Ykkösessä on seuroja 12.

Palloliitto on esitellyt suunnitelmia jo seurojen edustajille, mutta mitään lopullisia ratkaisuja ei ole tehty.

Palloliiton kehityspäällikkö Tomi Leivo-Jokimäki myöntää, että Palloliitossa on suunniteltu ja valmisteltu laajempaa sarjauudistusta, joka koskee ensisijaisesti Ykköstä ja sen kehittämistä. Hän korostaa, että Veikkausliiga on oma organisaationsa, joka tekee omat ratkaisunsa Veikkausliigan kehittämisen suhteen.

”Meidän kannaltamme keskeinen kysymys tässä on liian suuri vaihtuvuus Ykkösessä, joka on jo sääntömääräisesti 33-42 prosenttia. Tälle asialle on tehtävä jotain ja tätä tässä on nyt mietitty”, Leivo-Jokimäki sanoo.

Leivo-Jokimäki korostaa, että asia on vasta valmisteluvaiheessa, eikä hän siksi voi kommentoida asiaa enempää. Hän kuitenkin myöntää, että tavoiteaikataulu sarjauudistukselle on vuoden 2024 alku.

”Lopullisen päätöksen Ykkösen kehittämissuunnitelmista tekee Palloliiton hallitus. Jos tuosta tavoiteaikataulusta halutaan pitää kiinni, päätökset pitää silloin tehdä syksyn aikana”, Leivo-Jokimäki sanoo.

Darwin Nunez