Duplantis ja Ingebrigtsen ylivoimaisia

13.06.2024 00:40

Yleisurheilu

EM-kisat huipentuivat itseoikeutetusti Ruotsin Armand Duplantis -showhun. Ruotsalainen oli jälleen ylivoimainen miesten seipään EM-finaalissa.

Duplantis aloitti kilpailunsa korkeudesta 565 ja meni siitä yli ilmavasti ensimmäisellään. Hän jatkoi korkeudesta 585, joka sekin meni ensimmäisellä yli. Kisan kolmannella hypyllään hän tuikkasi ykkösellä yli 592:sta ja samoin neljännellään 597:ta. Voiton ratkettua Duplantis nosti riman 610:een, jolla rikkoi nimissään olleen kisaennätyksen. Seuraavaksi hän nosti riman MM-korkeuteen 625, mutta se ei vielä ylittynyt.

EM-hopeaa hyppäsi Kreikan Emmanouil Karalis tuloksella 587 ja kauden parhaallaan. Hän pelasi taktisen kisan Duplantisin kiusaksi. Lopulta hän pudotti 592:sta, 597:ta ja 602:sta. EM-pronssia otti Turkin Ersu Sasma 582 kauden parhaallaan.

Duplantis voitti EM-kultaa myös 2018 ja 2022 kisoissa.

Norjan Jakob Ingebirgtsen löi oman kisaennätyksensä juoksemalla 1500 metrillä ylivoimaiseen voittoon ajalla 3.31.95.

Inbebrigtsen aloitti matkan aivan ryhmän hännniltä, mutta spurttasi noin 500 metrin jälkeen kärkiporukkaan ja siirtyi hetken päästä ryhmän kärkeen. Loppusuoralla hän vetäisi kunnon kaulan muihin. Mestaruus oli jo toinen Rooman kisoissa norjalaiselle. Hän voitti EM-näyttämöllä 2018 ja 2022 kisojen tavoin myös 5000 metrin matkan.

Toiseksi keskiviikkona juoksi Belgian Jochem Vermeulen ennätysajallaan 3.33,30 ja kolmas oli Italian Pietro Arese ajalla 3.33,34.