TPS voittoon Raumalla – Lukon kausi päättyi

18.03.2024 21:26

TPS eteni Liigan puolivälieriin voittamalla maanantaina Lukon Raumalla kiivaassa ottelussa maalein 5–3.

Lukon Harri Kainulainen  teki ottelun ensimmäisen maalin ajassa 5.58, mutta TPS:n Lukas Wernblom tasoitti ottelun jo parin minuutin sisään 1–1:een ylivoimalla. TPS meni johtoon toisen erän neljännellä minuutilla Oliver Lauridsenin osumalla. Wernblom hankki erässä myös rankkarin, mutta Kalle Ervasti ampui sen tolppaan. Wernblom onnistui itse toistamiseen erän loppupuolella ja vei TPS:n silllä 3–1-johtoon. Erän viimeisellä minuutilla Lukon Sebastian Repo kavensi vielä 2–3:een. Päätöserässä Lukko kamppaili jatkopaikan puolesta ja onnistui 3–3-tasoituksessa erän alussa – mutta myös TPS onnistui. Aidan Dudas teki ottelun 4–3-voittomaalin erän puolivälissä ja Topias Haapanen laittoi kiekon vielä lopussa tyhjiin.

TPS voitti pudotuspelisarjan Lukkoa vastaan otteluvoitoin 2–1. Turkulaisryhmä kohtaa puolivälierissä Tapparan keskiviikkona.

Bottas myöntää haluavansa Audi-kuskiksi

18.03.2024 20:48

Valtteri Bottaksella on F1-ajohaluja vielä moneksi kaudeksi. ©Sauber Group Media

Formula 1

F1-sarjan hännille valahtanut Kick Sauberin kuski Valtteri Bottas, 34, kertoo F1-sarjan haastattelussa, että hän saa ajomotivaatiota erityisesti tulevaisuuden mahdollisuuksiinsa uskomisesta. Suomalaiskuski ajaa Sauberilla kolmatta kauttaan.

”Minulle motivaatiota tuo tulevaisuus”, Bottas kommentoi

”Mikä kuitenkin on jännittävintä, on yrittää päästä lähemmäksi sarjan kärkeä tämän tiimin kanssa. Minun täytyy silti välillä muistuttaa itseäni pitkän aikavälin tavoitteista, koska toisinaan on aika rankkaa taistella häntäpään paikoista, vaikka sitä haluaisi olla lähempänä kärkipäätä.”

Audi on hankkinut Sauberin F1-tiimin ja on mukana sarjassa omalla nimellään kauteen 2026 mennessä. Autojätin F1-osallistumisen tuomat mahdollisuudet kiinnostavat myös Bottasta.

”Henkilökohtainen tavoitteeni on nousta tavalla tai toisella taas podiumille seuraavan kahden tai kolmen vuoden aikana. Sitä minä jahtaan. Ja tietysti toivon, että se tapahtuisi juuri tässä tiimissä, mutta se asia on vielä auki.”

”Tänä vuonnakin toivon parempaa. Minun on tehtävä parasta mahdollista jälkeä radalla, annettava parasta mahdollista feedbackiä ja vietettävä erityisen paljon aikaa insinöörien kanssa.”

Nottinghamille neljän pisteen rangaistus kuluylityksestä

18.03.2024 19:45

Valioliiga

Valioliigan ulkopuolinen riippumaton elin on tuominnut Nottingham Forestille neljän pisteen rangaistuksen kulurajoitusten ylittämisestä.

Valioliigan sääntöjen mukaan seurat saavat tuottaa kolmen vuoden aikana enintään 105 miljoonaa puntaa tappiota. Forestilla tuo raja oli kuitenkin vain 61 miljoonaa puntaa, koska Forest pelasi toissa kauteen asti Mestaruussarjassa. Forest ylitti kyseisen limiitin 34,5 miljoonalla punnalla.

Neljän pisteen vähennys pudottaa Nottinghamin Valioliigassa kolmanneksi viimeiseksi eli ensimmäiseksi putoamisviivan alapuolella olevaksi seuraksi. Eroa viivan päälle Nottinghamin rangaistuksen seurauksena nousseeseen Lutonin on kuitenkin vain yksi piste.

Nottingham tulee todennäköisesti valittamaan päätöksestä. Pistevähennyksiä koskevat valitukset piti alun perin käsitellä ennen Valioliiga-kauden loppua, mutta takaraja on siirretty 24. päivään toukokuuta eli viisi päivää kauden päättymisen jälkeen.

Evertonilta vähennettiin aiemmin tällä kaudella kymmenen sarjapistettä kulurajoitusten ylittämisestä. Valituksen jälkeen rangaistusta lievennettiin kuuteen pisteeseen. Evertonilla on käsittelyssä myös uusi, viime kautta koskeva kuluylitys. Sekin on määrä ratkaista 24. toukokuuta mennessä.

Jukka Röngän mukaan neljän pisteen vähentäminen Nottinghamilta on linjassa Evertonin aiemmin rangaistuksen kanssa.

”Vaikka Forest ei valittaisi tai sen valitus ei muuttaisi tuomiota, Forestilla on edelleen kaikki mahdollisuudet säilyttää sarjapaikkansa. Sheffield Unitedin asema sarjajumbona on todella tukala ja vaikka Burnley voittikin Brentfordin viikonloppuna, sen pelaaminen ei vakuuta. Nottingham muodostaa yhdessä Lutonin, Evertonin ja Brentfordin kanssa ryhmän, josta kolmas todennäköisin putoaja löytyy.”

”Luulin jo Evertonin pelastuneen, mutta sen surkeat tulokset ja kulmana takana odottava mahdollinen uusi pistemenetys heittää Evertonin oikeasti kuilun reunalle. Putoamistaistelusta on joka tapauksessa tulossa todella hyytävä”, Rönkä ennakoi.

Aho onnistui ja Puustinen taas tehokkaana

18.03.2024 06:34

Sebastian Aho syötti kolme maalia ja Carolina Hurricanes voitti vieraissa Ottawa Senatorsin maalein 7–2 (1–1,2–1,4–0). Aho auttoi Jake Guentzelia tämän ensimmäisessä Carolina-maalissa kolmannen erän myllytyksessä. Guentzelin Canes-pinnat ovat neljässä matsissa 1+4.

Lisäksi Aholta sai apuja Seth Jarvis toisessa erässä ja Jalen Chatfield Guentzelin tapaan päätöserässä. Ahon tehotilaston tämän hetken saldo on 27+47 ja niillä ollaan sijalla 18. NHL:n pistepörssissä.

Freddie Andersen teki Canes-maalillaan 30 torjuntaa. Dimitri Orlov teki ottelussa tehot 2+2 ja oli ottelun ykköstähti. Teuvo Teräväinen ei vieläkään pelannut loukkaantumisen vuoksi.

Carolinalle voitto oli kolmas peräkkäinen. Viimeisestä seitsemästä ottelusta tappioon on päättynyt Canesilla vain yksi. Ottawa oli kolmen voittoputkessa ennen sunnuntain Carolina-kohtaamista.

Valtteri Puustinen oli jälleen tehokas Pittsburghin isännöidessä Detroit Red Wingsiä. Puustinen teki joukkueensa 3–1-maalin ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla. Osuma on hänelle kauden neljäs. Puustinen osui myös edellisessä ottelussa NY Rangersia vastaan. Lisäksi Puustinen syötti toisessa erässä Michael Buntingin 4–1-osuman yhdessä Jevgeni Malkinin kanssa. Hän oli lopulta illan kolmostähti.

Ykköstähti Sidney Crosbyn 12 ottelua pitkä kuiva kausi päättyi vihdoin. Sankarihyökkääjä teki Pittsburghin 2–1-osuman. Maali on Crosbyn kauden 33:s ja uran 583:s. Jesse Puljujärvi ei ollut kokoonpanossa. Pittsburgh on voittanut kolmesta viimeisestä kaksi.

Puustisen viikonlopun toinen osuma…

Rangersilla rullasi – Kakko taas maalinteossa

17.03.2024 21:50

NY Rangers höykytti  NY Islandersia New Yorkin paikallisottelussa Manhattanilla sunnuntaina maalein 5–2 (0–1,3–12–0). Kaapo Kakko oli hyvässä vireessä ja onnistui taas myös maalinteossa.

Rangers joutui takaa-ajoasemaan ensimmäisen erän jälkeen. Islandersin Bo Horvatin 1–0-alivoimaosuma avauserässä sai isännät varpailleen. Toisessa erässä Rangers tekikin ensimmäisen maalinsa heti 27 sekunnin sisään. Pikaosumasta vastasi Mika Zibanejad. Erässä osuivat myös Will Cuylle ja Jonny Brodzinski Rangersille, sekä Horvat uudelleen Islandersille.

Kakko iski kolmannessa erässä. Hyökkääjän kauden kymmenes maali tuli erän kolmannella minuutilla ja kiekon siihen tarjoilivat Erik Gustafsson ja Zac Jones. Kakkolla oli tehokas viikonloppu. Hän osui nyt peräkkäisissä otteluissa, sillä hän järjesti kiekon maaliin edellisen kerran lauantaina Pittsburghia vastaan.

Rangers on voittanut kaksi viimeistä otteluaan ja kuudesta viimeisestään viisi. Se pitelee myös Metropolitan divisioonan kärkipaikkaa.

Kakon taiteilua…

Taylor jää pois Huuhkajista – Forss epävarma

17.03.2024 20:19

Huuhkajat

Suomen jalkapallon A-maajoukkue kohtaa ensi torstaina pelattavassa EM-jatkokarsintaottelussa Walesin. Huuhkajien pelaajistossa ei kuitenkaan ole mukana MLS:n Inter Miamin suomalaispelaaja Robert Tayloria.

Palloliitto tiedottaa, että Taylor ei ole loukkaantunut, mutta hän jää seurajoukkueensa palvelukseen. Taylor ei ole myöskään mukana mahdollisessa jatkokarsintojen finaalissa tiistaina 26. maaliskuuta.

Lisäksi hyökkääjä Marcus Forss on maanantaina lääkärin jatkotutkimuksissa loukattuaan jalkaansa viikonloppuna. Käynnin jälkeen selviää pystyykö Forss liittymään joukkueen mukaan.

Huuhkajat kohtaa Walesin Cardiff City -stadionilla torstaina 21. maaliskuuta kello 21.45.

Sportin kausi paketissa – KalPa jatkoon

17.03.2024 20:09

Liiga

KalPa katkaisi pudotuspelinäytelmän Sportia vastaan heti toisessa ottelussa. KalPa voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen perjantaina vakuuttavasti maalein 4–1 ja sunnuntaina ottelu päättyi KalPalle luvuin 4–2 Vaasassa.

Sunnuntaina Sportin maaleista vastasivat Valtteri Hietanen ensimmäisessä erässä ja Carl Mattsson toisen erän alkupuolella. KalPa joutui siten heti alussa takaa-ajoon, mutta toisessa erässä Matyas Kantner kavensi ensin 1–2:een ja erän lopulla Tuomas Kiiskinen onnistui 2–2-tasoituksessa ylivoimalla. Päätöserässä Oliver Kapanen vei KalPan 3–2-johtoon ja loppulukemista vastasi Benjamin Korhonen laittamalla kiekon tyhjään maaliin.

Toisen erän alussa ottelu jouduttiin keskeyttämään toviksi, koska jää oli nii heikossa kunnossa ja se vaati huoltotoimia.

Ottelun päättyessä Sportin päävalmentaja Risto Dufvan pitkä valmennusura tuli päätökseen. Dufva ja myös Sportin kapteeni Erik Riska ilmoittivat jo aiemmin lopettavansa tähän kauteen.

KalPa kohtaa puolivälierissä Ilveksen ensi torstaina.

FA Cupissa pelattiin trillereitä

17.03.2024 19:50

FA Cup

Englannin jalkapallon FA Cupissa pelattiin puolivälierät viikonloppuna. Lauantaina vastakkain olivat ensin Wolverhampton ja Coventry, joista jälkimmäinen korjasi voiton lukemin 3–2 ottelun viime hetkien onnistumisilla. Ellis Simms osui 53. ja 90+7. minuuteilla ja Haji Wright  ajassa 90+10. Wolvesille osuivat Rayan Ait-Nouri 80. minuutilla ja Hugo Bueno 88. minuutilla.

Lauantain myöhemmässä ottelussa Manchester City hoiteli Newcastlen kotikentällään Bernardo Silvan kahdella maalilla ja loppulukemin 2–0. Silva onnistui ottelun 13. ja 31. minuuteilla.

Sunnuntaina Chelsea pelasi trillerin Championshipin kärkijoukkue Leicesteria vastaan. Myös tässä ottelussa ratkaisu venyi aivan viime hetkille. Ensin Chelsealle onnistui Marc Cucurella 13. minuutilla. Seuraava osuma tuli Cole Palmerin jalasta ajassa 45+1. Toisella puoliajalla Leicesterin Axel Disasi teki oman maalin 51. minuutilla ja lisäksi sille osui oikeassa päässä Stephy Mavididi 62. minuutilla. Leicesterin Callum Doyle sai punaisen 73. minuutilla ja sen jälkeen Carney Chukwuemeka ja Noni Madueke iskivät Chelsean johto- ja voitto-osumat ajassa 90+2 ja 90+8. Chelsea voitti ottelun lukemin 4–2.

Manchester United-Liverpool -kohtaamisesta Old Traffordilla muodostui seitsemän maalin jännitysnäytelmä. Scott McTominay vei isännät johtoon kymmenen minuutin jälkeen. Alexis McAllister tasoitti 44. minuutilla ja Mohamed Salah vei Liverpoolin 2–1-johtoon vielä ajassa 45+2. Toisella puoliajalla Unitedin Antony onnistui tasoituksessa 87. minuutilla. Jatkoajalla Harvey Elliott iski Liverpoolin 3–2-johtoon, mutta Marcus Rashford toi ottelun pian taas tasoihin. Unitedin Amad Diallo teki johtomaalin aivan viime hetkillä ajassa 120+1, mutta sai heti perään toisen keltaisen kortin ottelussa, eli punaisen. Hänen maalillaan United kuitenkin voitti lukemin 4–3 ja eteni jatkoon ja murskasi mennessään Liverpoolin neljän pystin unelman.

Seuraavat jatkoparit…

Niskasilla kaksijakoinen päivä – Diggins ja Kläbo voittoihin

17.03.2024 16:13

Maastohiihto

Maastohiihdon maailmancup huipentui sunnuntaina Falunin 20 kilometrin vapaan matkoihin.

Naisten kisassa paras suomalainen oli jälleen Kerttu Niskanen, joka oli maalissa viidentenä ja +10,4 voittajalle jääneenä. Niskanen oli lisäksi maailmancup-kauden kokonaiskilpailun viides ja normaalimatkojen viides.

Sunnuntain kisan ykkönen oli Yhdysvaltojen Jessie Diggins, joka hiihti matkan ajassa 51.53.0. Diggins voitti myös maailmancupin kokonaiskilpailun, sekä normaalimatkojen cupin.

Toisena Falunin sunnuntain kisassa tuli maaliin Norjan Heidi Weng vain +0.9 voittajalle jääneenä. Kisan kolmas oli niin ikään norjalainen Anne Kjersti Kalvå +2.2 sekunnin erolla voittajaan.

Krista Pärmäkoski oli kisan kuudes. Maailmancupissa hän jäi sijalle 21. Johanna Matintalo oli kisan 12:s ja cupin 28:s.

Anne Kyllönen oli cupin 33:s, Jasmi Joensuu 36:s, Jasmin Kähärä 44:s ja Katri Lylynperä 49:s.

Miesten kauden päätöskisan voittoon hiihti jälleen odotetusti Norjan Johannes Hösflot Kläbo ajalla 47.06.4. Maailmancupin kokonaiskilpailussa ja normaalimatkoilla hän jäi kuitenkin toiseksi. Miesten maailmancupin kokonaiskilpailun ja normaalimatkojen cupin voitti Norjan Harald Östberg Amundsen.

Sunnuntaina Norja korjasi silti kolmoisvoiton, kun Gjöran Tefre oli toinen jääden Kläbolle +0,4 ja kolmanneksi tuli Martin Nyenget +2,2 jääneenä.

Päivän paras suomalainen oli Remi Lindholm ollen kisan 11:s. Iivo Niskanen jätti matkan kesken seitsemän kilometrin tuntumassa. Perttu Hyvärinen oli 25:s, Arsi Ruuskanen 42:s, Lauri Lepistö 50:s ja Lauri Vuorinen 71:s.

Norjalaisiloa….

Markkanen yhä sivussa – takkiin tuli Minnesotalta

17.03.2024 08:27

Koripallo

Lauri Markkanen ei vieläkään päässyt takaisin Utah Jazzin kokoonpanoon lauantain ottelussa Minnesota Timberwolvesia vastaan. Ottelu oli Markkaselle jo kuudes peräkkäinen, jossa hän on sivussa reisivammansa vuoksi.

NBA:n läntisen konferenssin kolmantena oleva Timberwolves oli liikaa Jazzille varsinkin taon jälkeen. Vieras vei ottelussa voiton lukemin 119–100. Joukkueen Anthony Edwards teki 31 pistettä ja oli niillä ottelun tehokkain, vaikka loukkasi nilkkaansa ennen puoliaikaa. Tauolla nilkka parani ja peli jatkui. Hänelle ottelu oli jo 26:s yli 30 pinnan ilta kaudella. Lisäksi Jazzin ex-pelaaja Mike Conley ylsi 25 pisteeseen ensimmäisessä Utah-ottelussaan viime kevään lähtönsä jälkeen. Teholukema on hänelle kauden paras.

Utahin tehokkain oli Collin Sexton 22 pisteellään. Keyonte George teki 18 pistettä. Hänen pysäyttämisessään Timberwolves onnistui nappiin. Utahilta oli Markkasen lisäksi sivussa yhä myös Jordan Clarkson.

Joukkueet kohtaavat uudelleen jo maanantaina. Markkasen paluuta toivotaan taas silloin.

Edwards tilastoa….

Aho kuumana – iski Carolinalle kaksi maalia

17.03.2024 08:04

Sebastian Aho takasi kolmannen erän huippuratkaisuillaan Carolina Hurricanesille mahdollisuuden voittoon Toronto Maple Leafsia vastaan lauantaina vieraskentällä. Ahon kolmannen erän kaksi maalia tasoittivat ottelun 4–4:ään ja voittaja haettiin lopulta rankkariskaban onnistumisilla.

Ratkaisun teki Canesissa kolmatta peliään pelannut Jake Guentzel erikoisella vedollaan. Hän oli myös voittomaalikilpailun ainoa osuja. Carolina voitti ottelun 5–4 (0–0,2–3,2–1,1–0). Guentzel oli muutenkin ottelussa tehokas. Hän syötti Seth Jarvisin 2–3-kavennusosuman ja petasi myös toisen Ahon maaleista.

Ahon illan kaksi maalia ja yksi syöttö nostivat hyökkääjän teholukuihin 27+44. Niillä hän on edelleen joukkueensa ehdoton ykköstykki ja koko NHL:n tehopörssissä 19. sijalla.

Teuvo Teräväinen ei pelannut ottelussa. Hän oli sivussa ylävartalovamman vuoksi, eikä häntä odoteta kentälle pariin seuraavaankaan otteluun.

Canesin Brent Burns sen sijaan pelasi NHL-uransa 1400. ottelunsa ja viimeisteli siinä tehot 0+2.

”Tämä tarkoittaa vain, että olen vanha”, Burns lohkaisi tv:n taukohaastattelussa.

Puolustaja Burns ei ole väärässä. Hän on jo 39-vuotias. Kauden 67 ottelussa tehoiksi on tullut kuitenkin 10+25.

Täh….

Lehkosella tehokas ilta – Kakko ja Puustinenkin osuivat

17.03.2024 06:36

Artturi Lehkonen teki ratkaisumaalin, kun Colorado Avalanche voitti jatkoajalla Edmonton Oilersin lukemin 3–2. Lehkosella oli kahden pinnan ilta, sillä lisäksi hän syötti Sean Walkerin tekemän ottelun avausmaalin toisen erän puolivälissä. Oilersin teholinko Connor McDavid pidettiin poissa pisteiltä, mutta Coloradon Nathan MacKinnon keräsi syöttöpinnan Lehkosen viime hetken osumasta. MacKinnon on nyt NHL:n pistepörssin kärjessä tehoillaan 42+73.  Joukkueet kohtasivat ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Voitto oli Coloradolle kuudes peräkkäinen. Edmonton oli voittanut kaksi edellistä otteluaan.

Miro Heiskanen keräsi syöttöpisteen Dallas Starsin voittaessa kotonaan LA Kingisin maalein 4–1. Heiskanen syötti Craig Smithin 2–0-osumaa ensimmäisessä erässä. Dallasille osuivat myös Thomas Harley 1–0, Wyatt Johnston 2–0 ja Jamie Benn 4–0. Johnston jakaa nyt Roope Hintzin kanssa joukkueen maalipörssin ykköspaikkaa 26 maalilla. Kingsin ainoan teki Kevin Fiala päätöserän alussa. Ottelun alussa Dallasissa juhlistettiin Mike Modanoa ja hän sai hallin eteen Immortalized-patsaan.

Juuse Saros taituroi Nashville Predatorsin maalilla 23 torjuntaa ja joukkue voitti Seattle Krakenin lukemin 4–1(1–0,0–0,3–1) vieraissa. Roman Josi teki kolmannessa erässä Predatorsille kaksi maalia. Voitto oli Nashvillelle toinen peräkkäinen. Kraken on jo neljän tappioputkessa.

NY Rangers antoi urakalla kyytiä Pittsburgh Penguinsille tämän kotihallissa iltapäiväottelussa. Rangers voitti ottelun peräti 7–4 (3–2,2–1,2–1). Kaapo Kakko avasi joukkueensa maalihanat ensimmäisen erän neljännellä minuutilla 1–1-tasoituksella. Kakkolle osuma oli kauden yhdeksäs. Pittsburghin Valtteri Puustinen teki päätöserässä 4–6-kavennusosuman. Se oli hänelle kauden kolmas maali tällä kaudella. Pensille tappio oli kuitenkin viides kuudessa viimeisessä pelissä. Rangers on voittanut viidestä neljä.