Sauberilla ja Bottaksella on yksi ero – vain toinen heistä on sarjan huonoin

Valtteri Bottas oli aika-ajojen 14:s.

Formula 1

Sauberilla ja Bottaksella on yksi ero – vain toinen heistä on sarjan huonoin

Valtteri Bottas antoi Erkki Mustakarin mukaan jälleen vakuuttavan näytön siitä, että hän on edelleen kovan luokan kuski. Auto vain on susi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.7.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottas jäi toiseen aika-ajo-osioon Belgian sateisessa aika-ajossa lauantaina ja lähtee kisaan lähtöruudusta 14.

Bottas sanoi  päivän päätteeksi, ettei vehkeestä vain saanut enempää irti.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari muistuttaa, ettei liikaa kannata odottaa sarjan huonoimmalta autolta.

”Ei ihan huono tulos tuolla autolla. Bottas otti autostaan ihan kaiken irti ja hienoa, että hän pystyi vielä parantamaan viimeisellä kierroksella. Se oli vahva osoitus siitä, että Vale on edelleen kovaa tekoa kuljettajana. Hän ei ole ole sarjan huonoin kuski, mutta auto MM-sarjan huonoin auto”, Mustakari puhisee.

”Jotenkin toivoin, että sateinen keli olisi auttanut Bottasta, mutta siitä ei juuri ollut hänelle apuja. Tallille plussaa siitä, että rengastaktiikat onnistuivat.”

F1-sarjassa jyllänneet McLarenit jäivät Beligian sateisessa aika-ajossa kärkikolmikon ulkopuolelle. Lando Norris oli päivän viidenneksi ja Oscar Piastri kuudenneksi nopein. Mustakari arvelee, että juuri sadesäät ovat haasteellisia McLareneille.

”Sadesää selvästi hyydyttää McLarenit. Silloin pienet asiat nousevat isoon rooliin. Ehkä pyörien sutiminen ja siten hitaista mutkista ulostulo oli vaikeaa? Downforcen suhteen olisi toivomisen varaa. Aika-ajo sateessa on aina lottoamista ja siitä McLarenin nuoret saivat karun muistutuksen.”

Red Bullin Sergio Perez löysi Spassa pitkästä aikaa vauhtinsa ja parkkaa toiseen lähtöruutuun Ferrarin Charles Leclercin vierelle. Leclerc nousi paalulle viime kauden tapaan Max Verstappenin lähtöruuturangaistuksen turvin.

”Pereziltä todellinen ihmenousu kärkikahinaan. Red Bull -johto oli sanonut, että Spa ratkaisee meksikolaisen kohtalon tallissa. Hän vastasi uhkailuun ainakin aika-ajossa. Talli on tehnyt myös paljon töitä tukeakseen häntä ja auto selvästi sopi meksikolaisen ajotyyliin. Mutta kisatulos ratkaisee. Perezin tilanne on yhä kiikun kaakun.”

”Verstappenin ylivoima tässä olosuhteessa oli lähes tyrmäävää. Hän vei nimiinsä kaikki osiot. Vaikka penaltia tulee moottorin vaihdon vuoksi, on hän silti hyvin vahva voittajaehdokas. Erityisesti niin, jos sää on vähääkään kostea. Tosin huomiselle on isot tsäänsit, että sää onkin kuiva. Silloin kisasta voi hyvinkin muotoutua aikamoinen trilleri”, Mustakari ennakoi.